ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέντρο έρευνας στην Αθήνα δημιουργεί η δανική Teracloud

Κέντρο έρευνας στην Αθήνα δημιουργεί η δανική Teracloud

Την Αθήνα επέλεξε η Teracloud, η πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικών λύσεων και εφαρμογών με έδρα την Κοπεγχάγη της Δανίας, για να δημιουργήσει το έκτο, κατά σειράν, κέντρο έρευνας και τεχνολογίας.

Η Teracloud, που ιδρύθηκε το 2015 και απασχολεί 400 άτομα παγκοσμίως, έχει παρουσία στο Μάλμο της Σουηδίας, στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, στο Ερεβάν της Αρμενίας, στο Περθ της Αυστραλίας και στη Βοστώνη των ΗΠΑ, αναπτύσσοντας σύνθετες τεχνολογικές εφαρμογές που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Το ελληνικό R&D της Teracloud θα ξεκινήσει να λειτουργεί την 1η Νοεμβρίου, ενώ απαιτήθηκαν αρκετοί μήνες, τουλάχιστον από το καλοκαίρι, μέχρι να βρεθούν τα κατάλληλα γραφεία στην οδό Ερμού και η Teracloud Ελλάδας να καταστεί πλήρως λειτουργική. Γιατί όμως η δανική πολυεθνική επέλεξε την Αθήνα για να δημιουργήσει το νέο της κέντρο έρευνας και ανάπτυξης;

«Η επιλογή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα καταρτισμένων εργαζομένων με πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών. Οπως και στο ότι πρόκειται για μία ευρωπαϊκή χώρα που επωφελείται από το καλό κλίμα, αλλά και το σχετικά μικρότερο λειτουργικό κόστος, σε σχέση με άλλα κράτη», σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Λαρίσης, διευθυντής για την Ελλάδα της Teracloud.

Μέχρι το 2025, όπως προσθέτει ο ίδιος, η εταιρεία θα προσλάβει 40 μηχανικούς Πληροφορικής, των οποίων η «διαδικασία επιλογής γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια». «Δίνουμε έμφαση τόσο στις μαλακές (soft) όσο και στις τεχνικές δεξιότητες (hard skills) των υποψηφίων μας. Λειτουργούμε με όρους startup εταιρείας, δηλαδή έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προέχει η δημιουργία καινοτόμων λειτουργιών», εξηγεί ο κ. Λαρίσης.

Η Teracloud αναπτύσσει εξειδικευμένες πλατφόρμες που επιτρέπουν τη real time επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, την ώρα δηλαδή που αυτά παράγονται, προκειμένου με τη χρήση των κατάλληλων αλγορίθμων να δημιουργείται μία σειρά αυτοματοποιημένων ενεργειών. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να προέρχονται από έναν πολύ μεγάλο αριθμό πηγών, όπως, για παράδειγμα, αισθητήρες σε χώρους αποθήκευσης και διανομής προϊόντων, οι οποίοι επικοινωνούν μέσω Ιντερνετ μεταξύ τους. Η ανάλυση δεδομένων μπορεί να υπαγορεύσει, μέσω μοντέλων πρόβλεψης, σειρά ενεργειών (π.χ. ρύθμιση ψύξης ή θέρμανσης) ακόμη και προτού ανακύψει η ανάγκη.

Ορισμένες ακόμη λειτουργίες που θα προσπαθήσουν να εξελίξουν οι μηχανικοί της εταιρείας στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της οδού Ερμού σχετίζονται με τη μετάβαση ενός πληροφοριακού συστήματος στο ψηφιακό νέφος (cloud) ή την πλήρη αναβάθμισή του. Οπως και με τον προγραμματισμό της χωρητικότητας που απαιτείται να έχει μία επιχείρηση, βάσει των αναγκών της, σε ένα κέντρο δεδομένων (data center) και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας εφαρμογών σε αυτό. Η δραστηριότητα της Teracloud σχετίζεται με κρίσιμης σημασίας υπολογιστικά συστήματα για πολύ μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο σε τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, τα logistics και η χρηματοοικονομική.

Κατά πόσο όμως η εταιρεία καταφέρνει να προσελκύει προσωπικό στην Πληροφορική όπου η ζήτηση υπερβαίνει σταθερά την προσφορά; «Το αντικείμενο δραστηριότητάς μας, που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, προσελκύει τους μηχανικούς πληροφορικής με αποτέλεσμα να συναντούμε προσφορά», αναφέρει ο κ. Λαρίσης. Η Teracloud ανήκει στις εταιρείες που τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει την Ελλάδα για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Σε αυτές ανήκουν η Hewlett Packard Enterprise που ίδρυσε κέντρο αριστείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), προσβλέποντας και στο υψηλά καταρτισμένο προσωπικό που διαθέτει η Ελλάδα. Η Deutsche Telekom έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού, απόφαση που ήταν σε συνέχεια της στρατηγικής επιλογής του γερμανικού ομίλου να αποσύρει την παρουσία του από τη Ρωσία λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία. Ο φαρμακευτικός όμιλος Pfizer έχει ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη παγκόσμιο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας όπου για την υλοποίηση 200 παγκόσμιων projects χρησιμοποιεί την επιστήμη των δεδομένων και σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Endeavor Greece, περίπου 140 ξένες εταιρείες έχουν ιδρύσει στη χώρα μας κέντρα τεχνολογίας, από τις οποίες οι 73 είναι πολυεθνικές και οι υπόλοιπες startups. Υπολογίζεται ότι απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτομα σε θέσεις τεχνολογίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News