ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody’s: Τι κερδίζει η Alpha Bank από το deal με την UniCredit

Moody’s: Τι κερδίζει η Alpha Bank από το deal με την UniCredit

Θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank χαρακτηρίζει η Moody’s το deal με την UniCredit, καθώς όπως σημειώνει,  η συμφωνία βελτιώνει τα κεφάλαια και την κερδοφορία της ελληνικής τράπεζας, αντισταθμίζοντας την κάπως μειωμένη γεωγραφική διαφοροποίηση του ενεργητικού και των εσόδων της.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Moody’s, η συμφωνία βελτιώνει την κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank κατά 100 μονάδες βάσης, λόγω της ελάφρυνσης του σταθμισμένου στο ρίσκο ενεργητικού κατά 2 δισ. ευρώ στη Ρουμανία αλλά και του κεφαλαιουχικού κέρδους από την πώληση του ποσοστού της στην ρουμανική θυγατρική σε αποτίμηση 1,2 φορών τη λογιστική της αξία (την ώρα που η Alpha Bank διαπραγματεύεται στο ΧΑ στις 0,4 φορές τη λογιστική της αξία).

Η Moody’s εκτιμά ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα ενισχύσουν τον δείκτη CET1 της Alpha Bank στο 14,6% από το 13,6%, αρκετά πάνω από την ελάχιστη απαίτηση του 9,9%.

Τα πλεονάζοντα κεφάλαια είναι θετικά για τους μετόχους, γιατί ενισχύουν το buffer της τράπεζας για την απορρόφηση ζημιών, ενώ αναμένεται να της επιτρέψουν να διανείμει μέρισμα στους μετόχους για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Επιπλέον, η κερδοφορία της Alpha Bank αναμένεται να ωφεληθεί από το deal, αντισταθμίζοντας την απώλεια των εσόδων από την θυγατρική στη Ρουμανία.

Η Alpha Bank θα λαμβάνει μερίσματα για το μερίδιο του 9,9% της συγχωνευμένης τράπεζας που θα διατηρήσει, με το νέο σχήμα να έχει μερίδιο αγοράς περίπου 12%, έναντι του 3% που είχε η θυγατρική της Alpha Bank στη Ρουμανία.

Επιπλέον, η τράπεζα μπορεί να επανεπενδύσει τα 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά που θα πάρει από το deal, και στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων μπορεί να επιτύχει μια υψηλή απόδοση, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Τέλος, η Moody’s τονίζει ότι το ενδιαφέρον από μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα για την Alpha Bank στηρίζει το θετικό κλίμα στην αγορά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας η συμφωνία Alpha-UniCredit

Τo deal με τη UniCredit στο μικροσκόπιο των αναλυτών – Τι κερδίζει η Alpha Bank

H επιστροφή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα – Τι σημαίνει το deal Alpha με UniCredit

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News