Business & Finance Πέμπτη 26/10/2023, 08:09
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 9 εκατ. οι πελάτες της ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel Romania

Στα 9 εκατ. οι πελάτες της ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel Romania

Την ολοκλήρωση της συµφωνίας εξαγοράς της Εnel Romania, που αποτελεί την πρώτη σηµαντική επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό, ανακοίνωσε χθες η ∆ΕΗ. Η εξαγορά του συνόλου των συµµετοχών που κατέχονται από την Εnel και τις θυγατρικές της Ρουµανίας δροµολογήθηκε από τον περασµένο Νοέµβριο µε τις αποκλειστικές διαπραγµατεύσεις µεταξύ των δύο εταιρειών, που κατέληξαν σε δεσµευτική συµφωνία στις 9 Μαρτίου 2023.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ΔΕΗ στο πλαίσιο αυτής της συµφωνίας κατέβαλε αντίτιµο περίπου 1,240 δισ. ευρώ, που ισοδυναµεί µε συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ (για το 100%). Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση της Εnel, η συµφωνία προβλέπει επίσης µηχανισµό που αφορά πιθανή περαιτέρω πληρωµή µετά το κλείσιµο, µε βάση τη µελλοντική αξία του χαρτοφυλακίου λιανικής που διαθέτει η θυγατρική της στη Ρουµανία.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουµανία, ο όµιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατ. πελάτες και η συνολική εγκατεστηµένη ισχύς των ΑΠΕ του οµίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) αυξάνεται σε περίπου 4,4 GW. Η ρυθµιζόµενη περιουσιακή βάση της αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουµανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου χαρτοφυλακίου» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

«Σήµερα ξεκινάµε ένα ταξίδι ανάπτυξης και µετασχηµατισµού στη Ρουµανία, µε φιλοδοξία να γίνουµε η αδιαµφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας», δήλωσε µε αφορµή την ολοκλήρωση της συµφωνίας ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, επισηµαίνοντας ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να µετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Εnel Romania είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουµανίας. Είναι νούµερο 1 σε ΑΠΕ µε συνολική εγκατεστηµένη ισχύ 600 MW και µε επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα µε τη στρατηγική της ΔΕΗ. Στην προµήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η εταιρεία έχει 3,1 εκατ. πελάτες και 81 καταστήµατα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανοµής σε τρεις περιφέρειες της χώρας, µεταξύ των οποίων και στο Βουκουρέστι, µακράν η πιο σηµαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέµει ενέργεια περίπου στο 1/3 της Ρουµανίας µε πάνω από 133.000 χλµ. δικτύου, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους µετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Εχοντας πετύχει τη µεγάλη έξοδο της ΔΕΗ στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα σηµαντικό βαθµό ανάπτυξης στον κρίσιµο για την ενεργειακή µετάβαση τοµέα των ΑΠΕ, ο κ. Στάσσης αναµένεται να παρουσιάσει στους επενδυτές το νέο επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης στο Investor Day του Λονδίνου, που θα πραγµατοποιηθεί µέσα στον Νοέµβριο και το αργότερο εντός του ∆εκεµβρίου, γνωστοποιώντας τους στόχους της εταιρείας στις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, στην ηλεκτροκίνηση και στη σύγχρονη λιανική που ανταποκρίνεται στις νέες υπηρεσίες και στα προϊόντα της ενεργειακής µετάβασης. Ο τοµέας της λιανικής αποτελεί για τη ΔΕΗ βασικό πυλώνα του νέου επενδυτικού σχεδίου της και σε αυτό το πλαίσιο διεκδικεί µε αξιώσεις το δίκτυο καταστηµάτων της «Κωτσόβολος», έχοντας πετύχει αποκλειστικές διαπραγµατεύσεις µε τους Βρετανούς µετόχους της Currys.

Διαβάστε επίσης: 

Η ΔΕΗ εξαγοράζει την Enel στη Ρουμανία για 1,26 δισ. ευρώ

ΔΕΗ: Στο 5,36% ανήλθε η συμμετοχή της Goldman Sachs

Βόρεια Μακεδονία: Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News