H Amazon επενδύει και επεκτείνεται στην Ελλάδα
Τρία χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, μέσω του δικού της γραφείου στην Αθήνα, συμπληρώνει τον ερχόμενο Ιανουάριο η Amazon Web Services (AWS), θυγατρική εταιρεία του ομίλου Amazon με αντικείμενο την παροχή λύσεων και εφαρμογών τεχνολογικού νέφους (cloud) και τεχνολογίας.
Η AWS, που στεγάζεται στα εξυπηρετούμενα γραφεία της Regus στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναζητήσει το προσεχές διάστημα νέους μεγαλύτερους χώρους. Η μετεγκατάσταση σε νέα γραφεία αποτελεί, ίσως, μια ένδειξη μεγέθυνσης της δραστηριότητας της εταιρείας στην Ελλάδα, με την Amazon Web Services, κατά πάγια πρακτική, να μην ανακοινώνει όχι μόνον την αξία των επενδύσεών της, αλλά ούτε καν πόσους εργαζομένους απασχολεί στη χώρα μας. Πάντως, ο Τόμεκ Στακλέβσκι, επικεφαλής Τεχνολογίας στην περιοχή σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της AWS, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», στο περιθώριο της εκδήλωσης AWS Cloud Day, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό ο τεχνολογικός κολοσσός επενδύει σταθερά, όχι μόνο κεφάλαια αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.
«Πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική αγορά διαθέτει πολύ σημαντικές προοπτικές. Με τις εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδος να απαιτούν πρόσβαση στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας και υπηρεσίες cloud, πέρυσι ανακοινώσαμε ότι θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα την πρώτη τοπική ζώνη. Πρόκειται για μια ειδική υποδομή που τη διαχειριζόμαστε, ανήκει σ’ εμάς και το κέντρο δεδομένων της θα βρίσκεται στην Αθήνα. «Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική περιοχή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπου διαθέτουμε δεκάδες χιλιάδες πελάτες. Γι’ αυτό επενδύουμε όχι μόνο κεφάλαια, αλλά και σε ανθρώπους», τονίζει.
Οπως εξηγεί, το ψηφιακό νέφος άλλαξε άρδην τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αξιοποιούν τους πόρους πληροφορικής. Είτε πρόκειται για μια μικρή startup είτε για μια μεσαία εταιρεία είτε για έναν κολοσσό στις ΗΠΑ, όπως το Netflix, όλοι έχουν πρόσβαση στα ίδια μέσα και τις ίδιες υπηρεσίες. «Η γοητεία του cloud είναι ότι δεν χρειάζεται μια επιχείρηση να δημιουργήσει από την αρχή τη δική της υποδομή, αποκτώντας, για παράδειγμα, σέρβερ. Μπορεί σε μερικά λεπτά να έχει σέρβερ σε όλο τον κόσμο και εάν η ιδέα της δεν λειτουργεί, να διακόψει τη συνδρομή της, περιορίζοντας στο ελάχιστο την επένδυσή της» σημειώνει.
Επιδιώκοντας να τεκμηριώσει τη βαρύτητα που έχει η ελληνική αγορά για την Amazon Web Services, o Τόμεκ Στακλέβσκι αναφέρεται στο πιλοτικό πρόγραμμα Smart Island που πραγματοποιεί η εταιρεία στη Νάξο με στόχο τη μετατροπή του νησιού σε «έξυπνο». Ουσιαστικά, η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία του cloud για τη δημιουργία λύσεων για την κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, τη μεταφορά αγαθών, την παρακολούθηση εμπορικών πλοίων, την παράδοση δειγμάτων αίματος και ιατρικών προμηθειών μέσω drone.
Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο η AWS θεωρεί σημαντική την ελληνική αγορά σχετίζεται με την ύπαρξη καταρτισμένου προσωπικού, με «τα ελληνικά πανεπιστήμια να παράγουν υψηλού επιπέδου εργαζομένους». «Η ζήτηση για καταρτισμένο προσωπικό στην πληροφορική και την τεχνολογία υπερβαίνει σταθερά την προσφορά. Στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα καταρτισμένοι εργαζόμενοι και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επενδύουμε στη χώρα», σημειώνει ο επικεφαλής τεχνολογίας της AWS. Σχολιάζοντας το επίπεδο ψηφιοποίησης της χώρας, αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο άρμα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, με την «ελληνική κυβέρνηση να γνωρίζει άριστα ότι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών προσδίδει και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια χώρα».
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας, όπως υπογραμμίζει στην «Κ» ο ελληνικής καταγωγής κ. M. Τζαμαλούκας, γενικός διευθυντής του τομέα αυτοκίνησης της AWS. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει δημιουργήσει σειρά προηγμένων λύσεων που επιτρέπουν στην αυτοκινητοβιομηχανία να εντοπίζει, απομακρυσμένα, ενδεχόμενες βλάβες στα αυτοκίνητα, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των οχημάτων. «Εκτός από τη βελτιστοποίηση της παθητικής ασφάλειας, η αυτοκινητοβιομηχανία αναζητεί λύσεις και για την ενίσχυση της ενεργητικής ασφάλειας. Το διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο επιτρέπει στον οδηγό να ειδοποιείται έγκαιρα για το εάν στη “νεκρά γωνία” υπάρχει ένας πεζός ή κάποιο αντικείμενο που θα μπορούσε να χτυπήσει κατά λάθος. Ενα διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο προσφέρει εκτός από ασφάλεια, άνεση και αναψυχή», εξηγεί. «Η αυτοκινητοβιομηχανία εφευρίσκει εκ νέου τον εαυτό της, πέραν από την εσωτερική καύση ή την ηλεκτροκίνηση που αποτελεί, βέβαια, μία από τις μεγατάσεις προς ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον», σχολιάζει. Υπάρχει όμως περιθώριο αστοχίας των συγκεκριμένων τεχνολογιών; «Το περιθώριο λάθους είναι μηδενικό, με την απόλυτη προτεραιότητα των νέων τεχνολογιών να είναι η ανθρώπινη ζωή», τονίζει ο κ. Τζαμαλούκας, που βρέθηκε στην Αμερική αμέσως μετά την ολοκλήρωση των βασικών σπουδών του στην Ελλάδα, διαθέτοντας καριέρα πολλών δεκαετιών στη Σίλικον Βάλεϊ.
«Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά ταχύτερες διαδικασίες ρουτίνας τις οποίες θα έπρεπε να φέρει εις πέρας ο άνθρωπος. Σίγουρα δεν μιλάμε για επανεφεύρεση του τροχού, αλλά για υπεύθυνη χρήση εργαλείων με στόχο την απλοποίηση δύσκολων ή σύνθετων εργασιών με απώτερο σκοπό τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των καταναλωτών», αναφέρει ο κ. Τζαμαλούκας.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News