Real estate: Ακίνητα αξίας 4,4 δισ. ευρώ κατέχουν οι ΑΕΑΑΠ
Στους βασικότερους «κινητήριους μοχλούς» της επενδυτικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων έχουν εξελιχθεί πλέον οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς ελέγχουν ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από 655 ακίνητα, αξίας 4,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία σχετικής ανάλυσης της KPMG, κατά την περίοδο 20182022 η αξία του χαρτοφυλακίου των εταιρειών του κλάδου υπερδιπλασιάστηκε και αυξήθηκε κατά 110%, καθώς το 2018 δεν ξεπερνούσε τα 2,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε επίπεδο αριθμού ακινήτων παρατηρήθηκε αύξηση κατά 38,4%, μιας και πριν από πέντε χρόνια το μέγεθος του χαρτοφυλακίου δεν ξεπερνούσε τα 471 ακίνητα.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη διεύρυνση του κλάδου, καθώς ο αριθμός των εταιρειών αυξήθηκε σημαντικά από το 2018 με την προσθήκη εταιρειών όπως η Trade Estates του ομίλου Φουρλή, η Noval του ομίλου Βιοχάλκο, η Premia Properties, η Μπλε Κέδρος των αδελφών Ευμορφίδη και η Orilina Properties της Brevan Howard και του κ. Τρύφωνα Νάτση. Παράλληλα, όμως, ένας ακόμα λόγος που εξηγεί την πολύ ταχύτερη αύξηση της αξίας των ακινήτων, συγκριτικά με την αντίστοιχη άνοδο του αριθμού τους, είναι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας συνολικά.
Η εξέλιξη αυτή προσέθεσε σημαντικές υπεραξίες και στα υφιστάμενα ακίνητα των εταιρειών, πέραν ασφαλώς της ανάπτυξής τους, με την αγορά και ανάπτυξη νέων ακινήτων. Οσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών, τα έσοδά τους το 2022 ανήλθαν σε 292,3 εκατ. ευρώ, έναντι 140 εκατ. ευρώ το 2018, μια αύξηση κατά 109%.
Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, τα τελευταία χρόνια οι ΑΕΕΑΠ έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους και στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, όπως επίσης και σε άλλες κατηγορίες, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό τους σε κατηγορίες υψηλής ανάπτυξης όπως τα logistics, οι κατοικίες, τα ξενοδοχειακά ακίνητα και η φιλοξενία, οι φοιτητικές κατοικίες, ακόμα και τα σχολεία (π.χ. εξαγορά των Εκπαιδευτηρίων Δούκα από την Premia Properties). Παράλληλα, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου ακολουθούν αυστηρές προδιαγραφές σχετικά με τις πολιτικές ESG κι έχουν εξασφαλίσει και «πράσινα» ομόλογα (π.χ. Noval και Prodea Investments) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε βιοκλιματικά ακίνητα.
Στη σημερινή συγκυρία πάντως, οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ υποχρεώνονται σε αλλαγή της στρατηγικής τους για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις όπως ο επιτοκιακός κίνδυνος και η εκτόξευση του κόστους κατασκευής νέων κτιρίων, που έχουν δυσκολέψει σημαντικά την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις των εταιρειών υιοθετούν διάφορες στρατηγικές, ώστε να αντισταθμίσουν το επενδυτικό τους ρίσκο.
Αυτές αφορούν τόσο τη διαχείριση του χρηματοπιστωτικού κόστους, όσο και το σκέλος των νέων επενδύσεων. Για το πρώτο, πολλές εταιρείες έχουν συνάψει συμβόλαια αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου, κάτι που έχουν πράξει, για παράδειγμα, τόσο η Prodea όσο και η Trade Estates. Αλλες εταιρείες, όπως η Premia και η Noval, είχαν εκδώσει ομολογιακά δάνεια λίγους μήνες πριν από την έναρξη του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για μεγάλο μέρος του χρέους τους.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News