ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Παγκρήτια τράπεζα μεταβίβασε η doValue το δάνειο της Alumil

Στην Παγκρήτια τράπεζα μεταβίβασε η doValue το δάνειο της Alumil

Την ολοκλήρωση τριών νέων συναλλαγών πώλησης δανείων – ενήμερων και μη – προχώρησε η doValue στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του επιχειρησιακού πλάνου των τιτλοποιήσεων που έχει αναλάβει. 

 Η πρώτη συναλλαγή αφορά ενήμερα δάνεια ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου της εταιρείας Alumil τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Παγκρήτια Τράπεζα, έναντι τιμήματος που σύμφωνα με πληροφορίες είναι κοντά στην συνολική απαίτηση, χωρίς δηλαδή ουσιαστικό discount. Η συγκεκριμένη οφειλή ήταν μέρος του χαρτοφυλακίου Cairo III που είχε μεταβιβάσει η Eurobank και του χαρτοφυλακίου Frontier I που είχε μεταβιβάσει η Εθνική τράπεζα στην doValue. Η διείσδυση του servicer στην διαχείριση αυτών των δανείων είχε προκαλέσει πρόσφατα το σχόλιο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Alumil Γιώργου Μυλωνά «περί δυσχέρειας στην αλματώδη ανάπτυξη της εταιρείας», η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί αν όπως σημείωνε η ανακοίνωση «διέθετε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, στο βαθμό που μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους».

Σημειώνεται ότι η Alumil βαρύνεται με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο όμως εξυπηρετείται κανονικά. Από αυτά τα 40 εκατ. ευρώ είχαν περάσει στην διαχείριση της doValue, άλλα 20 εκατ. ευρώ είναι υπό την διαχείριση της Cepal καθώς προέρχονται από το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο Galaxy της Alpha Bank, ενώ άλλα 40 εκατ. ευρώ περίπου ανήκουν στην τράπεζα Πειραιώς (τα διαχειρίζεται η Intrum) και άλλα 15 εκατ. ευρώ ανήκουν στην Παρευξείνια τράπεζα.

Η μεταβίβαση της απαίτησης από την πλευρά της doValue εξυπηρετεί την ανάγκη εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης των εσόδων από εισπράξεις δανείων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των τιτλοποιήσεων που έχει αναλάβει η Εταιρεία. Από την πλευρά της Παγκρήτιας Τράπεζας η αγορά των δανείων εντάσσεται στην στρατηγική ενίσχυσης του δανειακού της χαρτοφυλακίου, διευκολύνοντας και την μεγέθυνση των εργασιών της μέσω νέας χρηματοδότησης εφόσον χρειαστεί. 

Η doValue έχει δρομολογήσει τα δύο τελευταία χρόνια πλάνο πώλησης δανείων 5 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο των 38 δισ. ευρώ – σε όρους λογιστικής αξίας – που διαχειρίζεται στην Ελλάδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται δάνεια και δάνεια που έχουν αποχαρακτηριστεί και είναι πλέον εξυπηρετούμενα, ανοίγοντας το παιχνίδι για τους υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο στα funds αλλά και στις ίδιες τις τράπεζες, που αναζητούν υγιείς πηγές δημιουργίας εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους κανόνες της European Banking Authority (EBA), οι τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν τα δάνεια που έχουν πωλήσει οι ίδιες, αλλά μπορούν να αγοράσουν από επενδυτικά κεφάλαια, όπως η doValuε, τα δάνεια που έχουν πουλήσει άλλες τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής υλοποιήθηκε και η δεύτερη συναλλαγή που αφορά επίσης ενήμερο δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργικής, και το οποίο μεταβιβάστηκε στην τράπεζα Αττικής. Τέλος η τρίτη και μεγαλύτερη συναλλαγή αφορά το χαρτοφυλάκιο Heliopolis συνολικής απαίτησης 320 εκατ. ευρώ (στα 200 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η λογιστική του αξία), που μεταβιβάστηκε στην Fortress και το οποίο περιλαμβάνει ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές από 1.620 δανειολήπτες και είχε μεταβιβαστεί στην doValue στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo I και II, ενώ και μετά την μεταβίβασή του στην Fortress, η διαχείριση παραμένει στην doValue.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News