Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 13:22
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το παράδοξο της Moody’s: Γιατί οι τράπεζες έχουν επενδυτική βαθμίδα αλλά το κράτος όχι

Το παράδοξο της Moody’s: Γιατί οι τράπεζες έχουν επενδυτική βαθμίδα αλλά το κράτος όχι

Το παράδοξο που δημιουργήθηκε έπειτα από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της, όπου μερικές ελληνικές τράπεζες έχουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, αλλά το ελληνικό κράτος όχι, εξηγεί η Moody’s, απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήσεις γύρω από τον τραπεζικό κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο σκαλοπάτια, στο Ba1, φέρνοντάς την ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Όμως, έπειτα από την αναβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών, οι καταθέσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας έχουν πλέον αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Το παράδοξο της Moody’s: Γιατί οι τράπεζες έχουν επενδυτική βαθμίδα αλλά το κράτος όχι-1

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις των καταθέσεών τους μπορούν ακόμα να ξεπερνούν την αξιολόγηση του κράτους, γιατί λαμβάνουμε υπόψη μας τις δυνητικές ζημιές των καταθετών σε μία εκκαθάριση της τράπεζας, με βάση την ανάλυση που κάνουμε για τις ζημιές σε περίπτωση χρεοκοπίας (loss given failure – LGF)», εξηγούν οι αναλυτές.

 

Σε ό,τι αφορά τους λόγους πίσω από την αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, η Moody’s επικαλείται την βελτίωση των λειτουργικών και πιστωτικών συνθηκών στη χώρα, τις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου για το 2022-2023 και τη μείωση του ρίσκου.

Η βελτίωση των συνθηκών εντοπίζεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από τουλάχιστον 50% που ήταν το 2016 γύρω στο 8% καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού που στηρίζει την οργανική κερδοφορία και την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια περαιτέρω συγκέντρωσης του κλάδου, η Moody’s σημειώνει τα σχέδια των Attica Bank και Παγκρήτια να συγχωνευτούν, καθώς και την εξαγορά ποσοστού της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank. Οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίζονται θετικές για τις αξιολογήσεις των τραπεζών, παρότι έχουν ρίσκο υλοποίησης.

Από την άλλη πλευρά, η Moody’s δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. «Ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά ο αντίκτυπος στα νέα NPEs ήταν ελάχιστος μέχρι στιγμής. Οι φυσικές καταστροφές ενέχουν ορισμένους κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού, αλλά όχι αρκετούς για να εκτροχιάσουν τις οικονομικές επιδόσεις φέτος», σημειώνουν οι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών σε ενδεχόμενα σοκ στην αγορά, ο οίκος σημειώνει την βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, αν και προσθέτει ότι οι δυνατότητές τους να απορροφούν σοκ υπονομεύονται κάπως από τα υψηλά επίπεδα του αναβαλλόμενου φόρου. Σε κάθε περίπτωση, είχαν καλές επιδόσεις στα stress  tests της EBA,  σημειώνεται.

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Έδωσε επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική

Moody’s – Fitch: Αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News