ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωράει η επένδυση της Orilina στο Ελληνικό

Προχωράει η επένδυση της Orilina στο Ελληνικό

«Τροχοδρομεί» η επένδυση της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος από εξυπηρετούμενες κατοικίες, όπως επίσης και μιας ιδιωτικής λέσχης με χώρους εστίασης, ευεξίας και αθλητικές εγκαταστάσεις που θα απευθύνεται στους ενοίκους του συγκροτήματος. Σύμφωνα με όσα σημειώνει η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, η οικοδομική άδεια αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2023, κάτι που σημαίνει ότι ξεκινάει και η ανάπτυξη των ακινήτων.

Στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τη Lamda Development, η Orilina προχώρησε εντός του καλοκαιριού στην ολοκλήρωση της αγοράς δύο οικοπέδων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, επιφάνειας 22,8 και 24,55 στρεμμάτων.

Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Αγ. Κοσμά, πλησίον του σημείου όπου έχει χωροθετηθεί το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria, δηλαδή σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός πολυτελούς συγκροτήματος από περίπου 20 εξυπηρετούμενες βίλες και ρετιρέ, με την επωνυμία Orilina Residences by Kengo Kuma.

Ολα τα ακίνητα πρόκειται να διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες και κήπους ή φυτεμένα δώματα, ενώ οι επισκέπτες/ένοικοι θα έχουν αποκλειστική χρήση και πρόσβαση στην παρακείμενη ιδιωτική λέσχη, που θα δημιουργήσει η Orilina στο έτερο οικόπεδο που απέκτησε από τη Lamda.

Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία του επενδυτικού ομίλου Brevan Howard και του επενδυτή και συνιδρυτή αυτής κ. Τρύφωνα Νάτση προχώρησε στο τέλος του 2022 στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, από το οποίο εκταμιεύτηκαν 7,5 εκατ. ευρώ στις αρχές του φετινού Ιουνίου.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση μόχλευσης κεφαλαίων που πραγματοποιεί η Orilina, καθώς το σύνολο των επενδύσεών της μέχρι σήμερα είχε χρηματοδοτηθεί από τους βασικούς μετόχους της.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει προχωρήσει στην απόκτηση μιας σειράς από επενδυτικά ακίνητα εισοδήματος, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 140 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από 17 ακίνητα, μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 70.350 τ.μ.

Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνεται το κτίριο γραφείων που φιλοξενεί την έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ, όπως επίσης και εμπορικό συγκρότημα (που φιλοξενεί μεταξύ άλλων την Jumbo και το Playmobil Fun Park) στην Κηφισιά, επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου η Orilina είχε έσοδα από μισθώματα ύψους 3 εκατ. ευρώ, από 2,73 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση της τάξεως του 11%.

Τα κέρδη από την αποτίμηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στην εύλογη αξία ανήλθαν σε 2,19 εκατ. ευρώ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο (2,06 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,76 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,7% σε ετήσια βάση.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News