ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξήσεις μισθών σχεδιάζουν οι εταιρείες πληροφορικής

Αυξήσεις μισθών σχεδιάζουν οι εταιρείες πληροφορικής

Με μια δυσεπίλυτη εξίσωση που σχετίζεται με το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις τεχνολογίας στην Ελλάδα. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο ένα περιορισμένο απόθεμα καταρτισμένων εργαζομένων, αλλά όταν καταφέρουν να εντοπίσουν τους κατάλληλους διαπιστώνουν ότι έχουν υψηλές μισθολογικές προσδοκίες. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Randstad για τον κλάδο της πληροφορικής τεχνολογίας, το 66% των ερωτηθέντων στελεχών –σε σύνολο 113– θεωρούν ότι οι υψηλές μισθολογικές προσδοκίες αποτελούν το πιο σημαντικό εμπόδιο για την πραγματοποίηση νέων προσλήψεων.

Την ίδια στιγμή, το 75% των συμμετεχουσών εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων το 2023, ενώ για το 15% οι μισθοί θα παραμείνουν ίδιοι, σε σύγκριση με το 27% πέρυσι. Το 4% των ερωτηθεισών εταιρειών σχεδιάζει να προσφέρει αύξηση μισθών κατά 16% ή περισσότερο, ενώ καμία επιχείρηση δεν σχεδιάζει μείωση μισθών, τάση που καταγράφηκε και πέρυσι.

Κατά την ίδια έρευνα, τους τελευταίους έξι μήνες το 22% των εταιρειών ενίσχυσε τους εργαζομένους του με αύξηση μισθού εκτός του ετήσιου ρυθμού αύξησης των μισθών. Το 20% αυτών υποστήριξε τους εργαζομένους του με επιδοτήσεις για το κόστος της ενέργειας, της μετακίνησης ή άλλων καθημερινών εξόδων, το 17% αύξησε τον μισθό λόγω αυξημένου κόστους διαβίωσης και το 14% προχώρησε στη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης. Εξάλλου, το 74% των εργαζομένων εγκαταλείπει την εργασία του επειδή λαμβάνει καλύτερες αποδοχές ή καλύτερες συνθήκες από άλλον εργοδότη.

Μετά τις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες, στα εμπόδια εύρεσης προσωπικού υψηλά κατατάσσεται (51%) η μηδενική ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία των υποψηφίων, ενώ την πεντάδα των προσκομμάτων κατά τη διαδικασία στελέχωσης συμπληρώνουν η ανυπαρξία συγκεκριμένων δεξιοτήτων, η έλλειψη των απαιτούμενων ετών εργασιακής εμπειρίας, αλλά και οι προσδοκίες των υποψηφίων για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Αυτές οι δυσκολίες συμπλήρωσης των κενών θέσεων με τους κατάλληλους εργαζομένους έρχονται σε μια συγκυρία κατά την οποία η πλειονότητα των επιχειρήσεων πληροφορικής τεχνολογίας σχεδιάζει προσλήψεις. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται στη στελέχωση των τμημάτων πληροφορικής, στην εύρεση μηχανικών πληροφορικής, ενώ έξι στους δέκα ερωτηθέντες αδυνατούν να βρουν στελέχη και για το τμήμα πωλήσεων. Περίπου επτά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν αποτελεσματικότερες πηγές εύρεσης εργαζομένων τις συστάσεις αλλά και τα διαδικτυακά μέσα επαγγελματικής δικτύωσης. Το 63% θεωρεί αποτελεσματικές τις ιστοσελίδες των αγγελιών εργασίας και το 58% και το 51% κάνουν χρήση εταιρειών στελέχωσης και εταιρικών ιστοσελίδων αντίστοιχα.

Τι καθιστά μια εταιρεία ελκυστική; Η προσφορά ανταγωνιστικών πακέτων αποδοχών και παροχών, καθώς και οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, απαντούν οι συμμετέχουσες στην έρευνα της Randstad. Σχεδόν το 40% θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία να προσφέρει ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον ή μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προκειμένου να προσελκύσει και να διατηρήσει τους εργαζομένους της.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Randstad διεξήχθη από τον Δεκέμβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023 και αναλύει τα δεδομένα 113 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Ανεργία: Στο 11,2% το β’ τρίμηνο – Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας

Έρευνα: Οι τομείς με τις μεγαλύτερες προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα

Τι πιστεύουν πραγματικά οι Έλληνες για τη δουλειά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News