ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από την DBRS για τις τράπεζες

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από την DBRS για τις τράπεζες

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα σχέδιά τους να αντλήσουν κεφάλαια για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων MREL, σημειώνει η Goldman Sachs. Πάντως, οι αναλυτές της τονίζουν ότι περιμένουν τις αναβαθμίσεις από τους μεγαλύτερους οίκους, S&P, Fitch ή Moody’s.

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, η DBRS -η οποία αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB (low) από BB (high) την Παρασκευή- είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους τους οποίους χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποφασίσει τους όρους υπό τους οποίους γίνονται αποδεκτά τα κρατικά ομόλογα ως collateral.

Ωστόσο, όπως προβλέπει η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων, απαιτείται τουλάχιστον μία ακόμα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τις S&P, Fitch ή Moody’s. Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs θυμίζει ότι τα επόμενα «ραντεβού» με τους οίκους είναι προγραμματισμένα ως εξής:

–          15 Σεπτεμβρίου: Moody’s (σημερινή αξιολόγηση Ba3, 3 σκαλοπάτια κάτω από το investment grade).

–          20 Οκτωβρίου: S&P (σημερινή αξιολόγηση BB+, 1 σκαλοπάτι κάτω από το investment grade).

–          1 Δεκεμβρίου: Fitch (σημερινή αξιολόγηση BB+, 1 σκαλοπάτι κάτω από το investment grade).

Η Goldman εκτιμά ότι η επόμενη αξιολόγηση της S&P και της Fitch θα είναι σημαντικοί καταλύτες, καθώς η όποια αναβάθμιση θα επιτρέψει να εισέλθει η Ελλάδα σε μία ευρεία γκάμα δεικτών ομολόγων.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το spread των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών και ιταλικών τίτλων έχει συρρικνωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αντανακλώντας την βελτιωμένη τροχιά του χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από την DBRS για τις τράπεζες-1

Όμως, η συρρίκνωση των spreads έχει υπάρξει μικρότερη στα εταιρικά ομόλογα, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ρευστότητας.

«Η ανακοίνωση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την DBRS, σε συνδυασμό με όποιες άλλες αναβαθμίσεις, ίσως να επιτρέψει τη φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια ομολογιακών εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του MREL», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman.

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη άνω του 2% φέτος – Στο 162,6% το χρέος

Eurobank Equities: Συστήνει αύξηση θέσεων στο ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News