ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli Follie: Στο σφυρί η βίλα του Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες

Folli Follie: Στο σφυρί η βίλα του Κουτσολιούτσου  στις Σπέτσες

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της δίκης για το σκάνδαλο της Folli Follie, για το οποίο κατηγορούνται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, η περίφημη έπαυλη της οικογένειας στις Σπέτσες φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων για την «αξιοποίησή» της. Οχι όμως από την πλευρά Κουτσολιούτσου, αλλά από την πλευρά ενός εκ των ιδιωτών πιστωτών της. Μάλιστα στις επαφές, που κατά πληροφορίες λαμβάνουν χώρα με σκοπό να διερευνηθούν οι προοπτικές πώλησής της, φέρεται να έχουν λάβει μέρος και συμφέροντα που εμπλέκονται με τον τέως διάδοχο της Ελλάδας Παύλο και τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.

Το ζεύγος τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ενοικιάσει για θερινή διαμονή το συγκεκριμένο παραθεριστικό ακίνητο που βρίσκεται στον κόλπο της Ξυλοκέριζας σε έκταση της τάξεως των 16 στρεμμάτων και διαθέτει πρόσβαση στη θάλασσα με μικρό προβλήτα προσόρμισης θαλαμηγού.

Ο Αντρέ Χόλζερ Νόιμαν

Ειδικότερα, οι συζητήσεις για το ακίνητο εντάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσπάθεια του Ελβετού επιχειρηματία και προσωπικού φίλου του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Αντρέ Χόλζερ Νόιμαν, να ανακτήσει απαιτήσεις του από τον Ελληνα επιχειρηματία. Απαιτήσεις ύψους 36,45 εκατ. για τις οποίες έχει λάβει ως εξασφάλιση προσημείωση επί του ακινήτου στην Ξυλοκέριζα. Ο Αντρέ Χόλζερ Νόιμαν είναι ένας εκ των ισχυρών ανδρών, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, της ελβετικής πολυεθνικής αλυσίδας καταστημάτων αφορολόγητων ειδών Dufry, στην οποία η Folli Follie είχε πωλήσει το 20132014 τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών έναντι μετρητών και μετοχών της Dufry.

Η προσημείωση προέρχεται από την περιβόητη υπόθεση του 2018, όταν στις 30 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, δηλαδή τέσσερις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie, το Ειρηνοδικείο Αθηνών αποφάσιζε (1606/Σ 2018) κατόπιν αιτήσεων των δύο πλευρών, Κουτσολιούτσου και Petrus AG (κατά πληροφορίες συμφερόντων του Αντρέ Νόιμαν), να εγγραφεί προσημείωση υποθήκης στο υποθηκοφυλακείο Σπετσών επί ακινήτων συμφερόντων του ζεύγους Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες συνολικού ύψους 36,45 εκατ. ευρώ. Την προσημείωση αιτήθηκε από το ειρηνοδικείο την ίδια μέρα (30/5/2018) η εταιρεία Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, επικαλούμενη δανειακή σύμβαση του ιδίου ύψους (36,45 εκατ. ευρώ) μεταξύ αυτής και του Δημήτρη Γ. Κουτσολιούτσου.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «Κ» εκείνη τη χρονιά και αμέσως εγέρθηκαν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον επρόκειτο για πραγματικό δάνειο και ποσό που έλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ή απόπειρα προστασίας της έπαυλης από την οικογένεια των βασικών μετόχων της Folli Follie έναντι τρίτων πιστωτών και άλλων. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για πραγματικό δάνειο που χρειάστηκε αφενός για να καλύψει τα margin στις χρηματιστηριακές που ανοίχτηκαν όταν ο βασικός μέτοχος της Folli Follie επιχείρησε να στηρίξει τη μετοχή με αγορές στις ημέρες αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και αφετέρου για ένα ποσό της τάξεως των 5 εκατ. που χρησιμοποιήθηκε, κατά την πλευρά Κουτσολιούτσου, για να χρηματοδοτηθεί με κεφάλαιο κίνησης η έως τότε κραταιά ελληνική πολυεθνική εισηγμένη. Ανεξαρτήτως όλων αυτών, όμως, το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, δεσμεύτηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη και ειδικότερα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Νομικές πηγές εκτιμούν πως η άρση της δέσμευσης θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμη και είναι άγνωστο σε ποιους θα αποδοθεί το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο λόγω των απαιτήσεων που υπάρχουν. Ομως η εγγραφή της προσημείωσης από την Petrus AG της δίδει αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Να σημειωθεί ότι επί του παρόντος η βίλα στις Σπέτσες φαίνεται να βρίσκεται στον de facto έλεγχο της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές θέλουν τον Ελβετό επιχειρηματία, που φέρεται να ελέγχει τη συγκεκριμένη εταιρεία (Petrus AG), να έχει επισκεφθεί την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι και να έχει μάλιστα διαμείνει αρχικά στην Κέρκυρα και κατόπιν και στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού. Και στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού να έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις αναζητώντας μοντέλο απεμπλοκής από την υπόθεση, χωρίς ωστόσο να απολέσει τις απαιτήσεις του.

Ενοικιαστές της βίλας

Καλά πληροφορημένες πηγές από τις Σπέτσες αναφέρουν μάλιστα πως πραγματοποιήθηκε προσέγγιση με την πλευρά του ζεύγους Παύλου και Μαρί Σαντάλ, που αγαπούν την ευρύτερη περιοχή και φέρεται να αποτελούν και περιστασιακούς ενοικιαστές της βίλας. Ορισμένες πηγές μάλιστα ισχυρίζονται πως κάποια στιγμή η διαμονή του ζεύγους στο συγκεκριμένο ακίνητο δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πατέρα της Μαρί Σαντάλ, Ρόμπερτ Γουόρεν Μίλερ. Και αυτό όταν ο πεθερός του Παύλου έμαθε πως εμπλέκονται σε αυτό το σπίτι συμφέροντα του Αντρέ Χόλζερ Νόιμαν της Dufry. Η Dufry είναι ο ιστορικός μεγάλος ανταγωνιστής της DFS Group που ίδρυσε ο Ρόμπερτ Γουόρεν Μίλερ το 1960 και εξέλιξε σε παγκόσμιο κολοσσό καταστημάτων αφορολόγητων ειδών.

Σε βάθος δεκαετίας

Παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποιο σημείο βρίσκονται οι όποιες συζητήσεις πραγματοποιούνται για τη βίλα Κουτσολιούτσου και κατά πόσον ο Ελβετός σχεδιάζει να επιχειρήσει να μεταβιβάσει την απαίτησή του ή να προσπαθήσει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου. Είναι βέβαιο όμως ότι μόνο μακροπρόθεσμα θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα, αφού θα πρέπει να προηγηθεί η αποδέσμευσή του από το ελληνικό Δημόσιο. Και οι νομικές εκτιμήσεις για αυτό μιλούν ακόμη και για δεκαετία και μόνο εφόσον υπάρχουν σχετικές ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις επί της κύριας υπόθεσης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News