Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 09:00
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

UBS: Τα κέρδη της κατέγραψαν νέο ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο

UBS: Τα κέρδη της κατέγραψαν νέο ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο

Το ρεκόρ των υψηλότερων τριμηνιαίων κερδών που έχει καταγράψει ποτέ μια τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο, κατέρριψε η UBS, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα επιβεβαίωσε ότι θα ενοποιήσει πλήρως τις δραστηριότητες του πρώην αντιπάλου της μέχρι το επόμενο έτος.

Τα κέρδη των 29 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η UBS είναι αποτέλεσμα της λογιστικής διαφοράς μεταξύ της τιμής των 3 δισ. δολαρίων που κατέβαλε για την εξαγορά της ανταγωνιστικής τράπεζας και της αξίας του ισολογισμού της Credit Suisse.

Η UBS διαθέτει πλέον περιουσιακά στοιχεία πελατών περίπου 5 τρισ. δολαρίων, διεκδικώντας την παγκόσμια πρωτιά στη διαχείριση χρημάτων εύπορων πελατών.

Κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας

Ο τραπεζικός κολοσσός UBS θα απορροφήσει το εκατονταετές και πλέον σήμα της Credit Suisse και παράλληλα θα καταργήσει κάπου 3.000 θέσεις εργασίας στην Ελβετία για να ‘ανορθώσει’ την πρώην αντίπαλό της, που ήταν σε τόσο κακή κατάσταση ώστε αναγκάστηκε να την εξαγοράσει.

Αφού εξέτασε πολλές επιλογές, μεταξύ των οποίων και μία διάσπαση, η UBS αποφάσισε να ενσωματώσει πλήρως το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse, που συνενώνει την τράπεζα λιανικής, τα ενυπόθηκα δάνεια και τις πιστώσεις σε ελβετικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα, κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Η απόφαση αυτή για ένα τμήμα που θεωρείται ως η καλύτερη δραστηριότητα της Credit Suisse θα οδηγήσει στην κατάργηση “1.000 θέσεων εργασίας” στην Ελβετία μέχρι τα τέλη του 2024, ανέφερε ο Σέρτζιο Ερμότι, επικεφαλής της UBS, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με οικονομικούς αναλυτές.

Άλλες 2.000 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανάγκης “βαθιάς αναδιάρθρωσης” των δραστηριοτήτων της Credit Suisse, υπογράμμισε, δίνοντας την εικόνα μιας ευάλωτης τράπεζας ακόμη και στη χώρα των Άλπεων.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News