Alpha Bank: Ανεβάζει ταχύτητες εν όψει αποεπένδυσης του ΤΧΣ
Σε εφαρμογή μπαίνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου το κυβερνητικό σχέδιο αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες, με το νήμα να κόβει πρώτη η Eurobank, η διοίκηση της οποίας αναμένεται να υποβάλει προς το ΤΧΣ συγκεκριμένη πρόταση για το τίμημα εξαγοράς του ποσοστού (1,4%) που διαθέτει το Ταμείο στην τράπεζα. Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρει η Εθνική Τράπεζα στην οποία το ΤΧΣ διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό, που φθάνει το 40,39%. Θα ακολουθήσουν Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, για τις οποίες ο χρονισμός αποεπένδυσης θα εξαρτηθεί από το επενδυτικό ενδιαφέρον, προκρίνοντας την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία το ΤΧΣ ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 27%.
Η προτεραιότητα που θα δοθεί στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα μέσω διάθεσης ποσοστού 20% σε πρώτη φάση, παρότι θεωρείται η πιο δύσκολη συναλλαγή, ερμηνεύεται από το γεγονός ότι θα αποτελέσει πιλότο για την αγορά, δίνοντας το σήμα μιας ουσιαστικής αποκρατικοποίησης. Επιπλέον, η μείωση στο μισό του ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο θα ενισχύσει τη δυναμική της τράπεζας, που καταγράφει αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά 25% το τελευταίο εξάμηνο, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η τράπεζα απελευθερώνεται από τον στενό εναγκαλισμό του Δημοσίου.
Ανάλογης σημασίας θεωρείται και η διάθεση ποσοστού στην Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 39,3%, ενώ ως πιο απλή συναλλαγή αξιολογείται η πώληση του 9% που το ΤΧΣ ελέγχει στην Alpha Bank. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σημείωσε ότι υπάρχει ήδη ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, διαβεβαιώνοντας ότι «το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2023-2025 βρήκε θερμή υποδοχή από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα». Δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η Alpha Bank, όπως δήλωσε, «βρίσκεται σε εξαιρετική θέση να επιταχύνει τη διαδικασία με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά». Το σχέδιο της Alpha Bank που επιδιώκει την ταχύτερη απεμπλοκή του Δημοσίου από το μετοχικό της κεφάλαιο, ακουμπάει στο ενδιαφέρον του βασικού μετόχου Reggeborgh Invest (ελέγχει το 5,158% της τράπεζας), αλλά και από άλλους επενδυτές και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προκριθεί του προγραμματισμένου χρόνου εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση – επιστολή προς το ΤΧΣ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προτεραιοποίηση του σχεδίου αποεπένδυσης θα ακολουθήσει τον ισχύοντα προγραμματισμό.
Από την πλευρά του το ΤΧΣ προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας στη διάθεσή του τη λίστα των υποψήφιων χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα τρέξουν την πρώτη συναλλαγή. Αυτός θα προκύψει από τις 15 υποψηφιότητες στις οποίες έχει καταλήξει το Ταμείο και οι οποίες καλύπτουν όλους τους τύπους των συναλλαγών που θα προκριθούν ανά περίπτωση αποεπένδυσης.
Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τον τύπο της συναλλαγής που θα επιλεγεί π.χ. για την Εθνική Τράπεζα, το Ταμείο θα συντάξει από το πάνελ των 15 υποψηφιοτήτων τη short list των τριών συμβούλων που θα προτείνει προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να αποφασίσει τον επικρατέστερο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ταχύτητα στη διαγωνιστική διαδικασία. Την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας εξυπηρετεί και η προκήρυξη που έχει δημοσιεύσει το ΤΧΣ για την επιλογή νομικού συμβούλου μέσω λίστας επίσης 15 υποψηφιοτήτων που θα συνταχθεί μετά την υποβολή των προσφορών. Η σχετική λίστα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, με στόχο η short list από την οποία θα επιλεγεί ο νομικός σύμβουλος για κάθε συναλλαγή ξεχωριστά να μπορεί να προκύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντως εντός του φθινοπώρου έτσι ώστε να είναι σε θέση το Ταμείο να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή εντός του 2023.
Στην περίπτωση της Eurobank που αποτελεί την άμεση συναλλαγή, χρηματοοικονομικός σύμβουλος έχει επιλεγεί η UBS. Η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου να υποβάλει προς το Ταμείο την προκαθορισμένη τιμή –με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης ανώτατο όριο είναι τo 1,9 ευρώ ανά μετοχή– που προτείνει για την επαναγορά των μετοχών που αυτό κατέχει και η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή προς το Ταμείο ανταγωνιστικών προσφορών και από άλλους υποψήφιους επενδυτές. Στη συνέχεια το Ταμείο βάσει της ανταγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει, θα διερευνήσει εάν υπάρχουν επενδυτές που προσφέρουν μεγαλύτερη τιμή.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, σε όλες τις περιπτώσεις θα ακολουθηθεί η μέθοδος του βιβλίου προσφορών (book building) εξασφαλίζοντας όρους ανταγωνιστικής διαδικασίας για τους υποψήφιους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει ένα μεγάλο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας, δεν αποκλείει την ιδιωτική πώληση που ευνοεί τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών –άνω του 5%– ή την απευθείας διάθεση σημαντικού ποσοστού από τις μετοχές που διαθέτει το Ταμείο σε μια τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΧΣ μπορεί να εξετάσει αυτόκλητες προσφορές που θα υποβληθούν π.χ. από έναν μόνο επενδυτή.
Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης, που έχει συνταχθεί από το ΤΧΣ με τη συνδρομή της Rothschild, το Ταμείο δεν θα προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία. Στόχος να διασφαλιστεί η ίση και αμερόληπτη μεταχείριση για όλους τους πιθανούς επενδυτές.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News