Νέα αντιπαράθεση Attica Bank με Ellington
Στο κόκκινο φέρονται να είναι για άλλη μια φορά οι σχέσεις μεταξύ του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Ellington Management Group, της Attica Bank και του νέου μετόχου της Thrivest Investment. Η νέα αντιπαράθεση επικεντρώνεται σε ερωτήματα που τίθενται από την πλευρά της τράπεζας και του νέου μετόχου για το κατά πόσον η εταιρεία Ellington Solutions και η Rinoa λειτουργούν ως εντολοδόχοι του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου και αν τελικώς το Ellington Management Group έβαλε κεφάλαια στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington είχε δεσμευθεί για τη συμμετοχή του στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473 εκατ. ευρώ, αλλά οι διαπραγματεύσεις τελικά δεν καρποφόρησαν με συνέπεια η συμφωνία να ναυαγήσει. Η δέσμευση αυτή είχε πιστοποιηθεί τόσο προς τις εποπτικές αρχές, δηλαδή την ΤΤΕ όσο και προς την Attica Bank με σχετικές επιστολές. Σε συνέχεια αυτών των επιστολών η τράπεζα έκανε τις ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό, στις οποίες αναφερόταν στην Ellington Solutions και τη Rinoa, ως εν δυνάμει συμμετέχοντες στην ΑΜΚ. Σύμφωνα με πηγές από την εποπτική αρχή που παρακολουθούσε στενά την υπόθεση, οι ανακοινώσεις αυτές ήταν ακριβείς.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η εμπλοκή της Ellington στην Attica είχε ξεκινήσει το 2021 στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, την οποία κάλυψαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ. Στην αύξηση του 2021 το επενδυτικό όχημα (spv) Rinoa (το οποίο συμβουλεύει η Ellington Solutions) είχε αποκτήσει το 8,08% των μετοχών της Attica Bank με δάνειο που είχε πάρει από το ΤΜΕΔΕ. Οταν η συμφωνία μεταξύ Attica και Ellington για τη συμμετοχή της τελευταίας στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473 εκατ. ευρώ δεν προχώρησε, η Rinoa επέστρεψε τις μετοχές, αντιστρέφοντας ουσιαστικά το δάνειο που είχε πάρει από το Ταμείο. Ακολούθησε η υλοποίηση της ΑΜΚ με τη συμμετοχή των νέων μετόχων της Thrivest Investment και της Παγκρήτιας Τράπεζας, που κάλυψαν μέρος της ΑΜΚ, μαζί με τον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ που συμμετείχε με τα περισσότερα κεφάλαια, διατηρώντας το 62,9% της Attica Bank.
Η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης για ένα θέμα που θεωρείται λήξαν φαίνεται ότι βασίζεται σε άλλες πλευρές που είχε η συνεργασία μεταξύ Attica Bank και Ellington. Πέτρα του σκανδάλου εμφανίζεται να είναι το χαρτοφυλάκιο Omega και συγκεκριμένα η τιτλοποίησή του, αλλά και η σύμβαση που η τράπεζα έχει υπογράψει με την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, «Θεά Αρτεμις», για την ανάθεση της διαχείρισής του. Το χαρτοφυλάκιο Omega, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί τα μισά από τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank έχει τιτλοποιηθεί το 2021, δηλαδή από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας και επενδυτές ήταν δύο funds υπό την Ellington Solutions, τα Elements Credit Opportunities II και Rinoa Limited (το spv που είχε λάβει μετοχές της Attica στο πλαίσιο της ΑΜΚ). Εκτός από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Omega στην εταιρεία «Θεά Αρτεμις», η Attica Bank μεταβίβασε στο τέλος του 2021 και το ποσοστό που διέθετε στην εταιρεία, επίσης στην Ellington Solutions.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της παρούσας διοίκησης και των νέων μετόχων, το χαρτοφυλάκιο εξετάζεται να επανατιτλοποιηθεί και να ενταχθεί στον «Ηρακλή III» και στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της Attica Bank φέρεται να διεκδικεί την ανάκτηση των τίτλων που εκδόθηκαν κατά την τιτλοποίηση του 2021, προκειμένου να επανατιτλοποιηθεί σε συνδυασμό με την ανάθεση της διαχείρισής του. Η αναστροφή ουσιαστικά της τιτλοποίησης είτε θα πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού με την Ellington Solutions, είτε θα πρέπει να καταγγελθεί η σύμβαση, κάτι που φαίνεται να δημιουργεί διαφωνίες ως προς τους όρους της. Να σημειωθεί ότι στο μεταξύ η Ellington Solutions, που είναι 100% μέτοχος της «Θεάς Αρτεμις», έχει συμφωνήσει τη μεταβίβαση της εταιρείας διαχείρισης στον ιταλικό όμιλο Cerved και έτσι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει σε αυτή τη βάση, περιπλέκοντας περαιτέρω την υπόθεση.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News