Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 07:08 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι θα περιέχει η ατζέντα της συζήτησης φαρμακευτικών – υπουργού Υγείας

Τι θα περιέχει η ατζέντα της συζήτησης φαρμακευτικών – υπουργού Υγείας

Συνάντηση στο συντομότερο δυνατό χρόνο με την νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητά με επιστολή που εστάλη στις 10/7, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Στην εν λόγω επιστολή, ο ΣΦΕΕ παραθέτει εκ μέρους των μελών του τις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τον χώρο του φαρμάκου προκειμένου να θέσει τη «γραμμή» της ατζέντας ενόψει της επικείμενης συνάντησης.

Οι έξι προτεραιότητες είναι οι εξής:  

1.       Εξορθολογισμός της δημόσιας χρηματοδότησης για το φάρμακο

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, τα τελευταία χρόνια, ο φαρμακευτικός κλάδος επωμίστηκε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων στην υγεία στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, κυρίως μέσα από την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων που στόχευαν στην άμεση μείωση των δημοσίων δαπανών. Έτσι, το κενό που δημιουργήθηκε στο Σύστημα Υγείας από την δραματική μείωση της φαρμακευτικής χρηματοδότησης, ανέλαβε ο φαρμακευτικός κλάδος μέσα από τα υπέρογκα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback &rebate) αλλά και μέσω των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, μόνο για το 2022, οι συνολικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 47% της συνολικής δαπάνης για το φάρμακο, με την Πολιτεία να καλύπτει μόλις το 42% και τους ασθενείς το 11%. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων καθορίζονται από την πολιτεία μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων της Ευρώπης, ενώ βαίνουν μόνον περαιτέρω μειούμενες, και αυτό συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε ελλείψεις φαρμάκων. Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων χρειάζεται συνεργασία των φορέων, διαφάνεια και συνεχής και διεξοδικός έλεγχος στην αλυσίδα διακίνησης. Επιπλέον καθίσταται απαραίτητος ο συνολικός εξορθολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής χρηματοδότησης, ο οποίος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος σε φάρμακα, το υγειονομικό και δημογραφικό προφίλ της χώρας μας αλλά και τις νέες καινοτόμες θεραπείες που έρχονται.

2.       Βελτίωση της αποδοτικότητας- Ψηφιοποίηση 

Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα θεωρεί ο σύνδεσμός ότι αποτελεί και η αποδοτικότερη χρήση των υπαρχόντων πόρων μέσα από την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, την ανάπτυξη φίλτρων συνταγογράφησης, την εισαγωγή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, και τη διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ταυτόχρονα, η προώθηση της ψηφιοποίησης στα Νοσοκομεία και η διενέργεια διαγωνισμών, όπου είναι εφικτό, αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον έλεγχο της σπατάλης.

3.       Πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία

Επίσης η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες υψηλής αξίας, δημιουργούν επιπλέον προκλήσεις για όλα τα συστήματα υγείας διεθνώς, αφού πολλές φορές έχουν υψηλό κόστος ενώ σε κάθε περίπτωση προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες. Η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, εισάγοντας νέους τρόπους αξιολόγησης, χρηματοδότησης και αποζημίωσης τους. Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας (Innovation Fund), το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτές τις θεραπείες, παράλληλα με την αξιολόγηση τους. Σημειώνουμε ότι οι Έλληνες ασθενείς ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες φτάνουν τις 674 ημέρες, ενώ μόλις το 42% των θεραπειών που έχουν εγκριθεί είναι ευρέως προσβάσιμες σε αυτούς.

4.       Ενίσχυση των επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη 

Η παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και η ενίσχυση των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία και την ανάπτυξη των εξαγωγών. Ωστόσο, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως και η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών πρέπει επίσης να αποτελεί πρωταρχικό στόχο και πρέπει να επανεξεταστεί το σχετικό πλαίσιο που βασίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παρόλο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο επενδύονται ετησίως 39 δισ. ευρώ, η Ελλάδα απορροφά μόλις 100 εκατ. ευρώ.

5.       Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας

Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει ακόμη για τις φαρμακευτικές, να εξακολουθήσει η χώρα μας να υποστηρίζει το οικοσύστημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσα από την διατήρηση ή και την ενίσχυση του υπάρχοντος πλαισίου κινήτρων για την Καινοτομία, όπως είχε δεσμευθεί επίσημα η Κυβέρνηση. Ο σύνδεσμός ζητά η άποψη αυτή να ενισχυθεί και να αποτελέσει εθνική θέση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.

6.       Βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος 

Τέλος, ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι ο τρόπος άσκησης της πολιτικής για το φάρμακο και ο τρόπος αντιμετώπισης των φαρμακευτικών εταιρειών χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργικότητα. Φαινόμενα όπως η αναδρομική ισχύς των διαπραγματεύσεων, η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των υποχρεωτικών επιστροφών, η έλλειψη δεδομένων άρα και διαφάνειας από τους κρατικούς Οργανισμούς προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, επηρεάζουν την καθημερινότητα της βιομηχανίας και εντείνουν την έλλειψη προβλεψιμότητας και διαφάνειας , οι οποίες είναι απαραίτητες συνθήκες της υγιούς επιχειρηματικότητας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News