ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας

Το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας

Στο α΄ εξάμηνο του 2024 τοποθετείται η ολοκλήρωση του σχεδίου συγχώνευσης μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, που θα καθορίζει τη σχέση ανταλλαγής και θα κρίνει την υλοποίηση της πρόθεσης των μετόχων για τη συνένωση των δύο τραπεζών. Θα προηγηθεί η οριστικοποίηση του πλάνου εξυγίανσης, που σε ό,τι αφορά την Attica Bank θα συνεξετάσει την προοπτική ένταξης τριών τιτλοποιήσεων στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συγχώνευση, η διοίκηση της Attica Bank αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να προχωρήσει στην πρόσληψη στρατηγικού, ν ομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου προκειμένου έως τα τέλη του χρόνου να συνταχθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και να ολοκληρωθεί η αποτίμηση (due diligence) της τράπεζας. Μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού εκτίμησε ότι η προοπτική ένταξης των τριών τιτλοποιήσεων (Metexelixis, Astir 2 και Omega) στον «Ηρακλή», εφόσον η λύση αυτή προωθηθεί από την κυβέρνηση, ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόσθετες ζημίες και σε ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης. Το ύψος των νέων ζημιών θα έχει υπολογιστεί έως τα τέλη του χρόνου και θα «προσμετρηθεί» στην αποτίμηση της τράπεζας στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την Παγκρήτια.

Η διοίκηση της Attica Bank έλαβε τον Απρίλιο δεσμευτικές και μη προσφορές από υποψήφιους επενδυτές για την απόκτηση των χαρτοφυλακίων Astir 1 και Metexelixis και, όπως δήλωσε η κ. Βρεττού, «είμαστε ήδη σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με προτιμητέο επενδυτή με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας πώλησης του συνόλου των ομολογιών της τιτλοποίησης Astir I». «Η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι καθοριστικής σημασίας για την τράπεζα και θα προχωρήσουμε δυναμικά το επόμενο διάστημα και προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία», υπογράμμισε η κ. Βρεττού και «ένα από αυτά είναι η ενεργοποίηση του “Ηρακλή ΙΙΙ” από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι μη συστημικές τράπεζες να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, χρησιμοποιώντας τις αδιάθετες εγγυήσεις, των 3,5 δισ. ευρώ, που είχε το ελληνικό ∆ημόσιο όταν εγκρίθηκε ο πρώτος “Ηρακλής”».

Απευθυνόμενη στη γενική συνέλευση των μετόχων η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank εκτίμησε ότι το 2023 θα είναι έτος επιστροφής της τράπεζας στην οργανική κερδοφορία με βιώσιμη, όπως δήλωσε, προοπτική, και προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί η καλή πορεία του α΄ τριμήνου, που συνεχίστηκε και το β΄ τρίμηνο του 2023. Η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία και τη δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών ύψους 63 εκατ. ευρώ υπέρ του ελληνικού ∆ημοσίου. Τα δικαιώματα θα μετατραπούν σε μετοχές, τις οποίες θα λάβει το ΤΧΣ, αυξάνοντας το ποσοστό του έως και το 72%, από το 69,5% που κατέχει σήμερα ως ο βασικότερος μέτοχος της Attica Bank. Οπως δήλωσε η κ. Βρεττού, με την κίνηση αυτή η Attica Bank «αποτελεί την πρώτη τράπεζα που μηδενίζει την αναβαλλόμενη φορολογία και πλέον τα εποπτικά μας κεφάλαια θα είναι καθαρά, ποιοτικά, άμεσα καταβεβλημένα κεφάλαια».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News