ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Εσοδα 10,3 δισ. από πωλήσεις κατοικιών προσδοκά η Lamda

Ελληνικό: Εσοδα 10,3 δισ. από πωλήσεις κατοικιών προσδοκά η Lamda

Εσοδα που αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 10,3 δισ. ευρώ, μόνο από τις πωλήσεις κατοικιών στο έργο του Ελληνικού, προσδοκά η Lamda Development κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της επένδυσης, δηλαδή έως το 2037, όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη χθεσινή παρουσίαση που πραγματοποίησε η διοίκηση της εισηγμένης σε επενδυτές, συνολικά η εταιρεία θα κατασκευάσει 8.000 κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.500 περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του έργου και οι υπόλοιπες 6.500 στην επόμενη περίοδο, δηλαδή από το 2027 και μέχρι και το 2037. Η συνολική επιφάνεια των οικιστικών ακινήτων που θα δημιουργηθούν, υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. τ.μ.

Σε αυτή τη δεύτερη φάση του έργου στο Ελληνικό, προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν συνολικά 900.000 τ.μ. νέων οικιστικών έργων. Εξ αυτών, περίπου 500.000 τ.μ. θα αφορούν πύργους κατοικιών των 50 μέτρων, όπου η μέση τιμή πώλησης (με βάση τα σημερινά δεδομένα) θα διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ/τ.μ.

Οι πιο προσιτές τιμές θα αφορούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. και μέσης τιμής πώλησης 5.900 ευρώ/τ.μ. Συνολικά, τα οικιστικά έργα της δεκαετίας 2027-2037 θα αποφέρουν έσοδα 9,3 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση τιμή πώλησης 7.800 ευρώ/τ.μ. με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ωστόσο, η διοίκηση της Lamda Development σημειώνει ότι με δεδομένο το έλλειμμα προσφοράς ποιοτικών κατοικιών στην ελληνική αγορά, συγκριτικά με τη ζήτηση που παρατηρείται, ιδίως για την Αθηναϊκή Ριβιέρα γεννά και σημαντικές προσδοκίες υπεραξιών, επομένως και υψηλότερων τιμών πώλησης στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι για κάθε 1.000 ευρώ/τ.μ. υψηλότερης μέσης τιμής πώλησης τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία θα μπορεί να προσδοκά σε αυξημένα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πλάνο της εταιρείας για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους, προγραμματίζεται η προώθηση στην αγορά τριών νέων οικιστικών έργων και ενός εμπορικού ακινήτου, που θα φιλοξενεί καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κτιρίων αυτών. Από τα τρία οικιστικά κτίρια, το πρώτο θα είναι ένας πύργος κατοικιών και τα άλλα δύο θα αφορούν γειτονιές με την επωνυμία «Ποσειδώνος» και «Αλιμος». Τα μεικτά προβλεπόμενα έσοδα από τα τέσσερα αυτά νέα έργα ανέρχονται σε 1,17 δισ. ευρώ, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους θα διαμορφωθεί σε 38%. Η μέση τιμή πώλησης θα είναι της τάξεως των 7.600 ευρώ/τ.μ. κι ενώ τα μέχρι σήμερα ακίνητα που έχουν πουληθεί στο παραλιακό μέτωπο, που είναι και πολυτελέστερα, έχουν διατεθεί έναντι μέσης τιμής πώλησης 12.300 ευρώ/τ.μ. Συνολικά, από τις πωλήσεις οικιστικών έργων της πρώτης φάσης, επιφάνειας 244.000 τ.μ., η εταιρεία θα εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ, ενώ το μεικτό της κέρδος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 274 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί σε 600 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2023. Πλέον, η εταιρεία θα απευθυνθεί και στην αγορά του εξωτερικού. Οπως τονίζεται, μέχρι σήμερα στα γραφεία της Lamda έχει φτάσει αγοραστικό ενδιαφέρον για 8.000 κατοικίες, από 52 διαφορετικές χώρες.

Υιοθετώντας αυτό το μοντέλο των προπωλήσεων των υπό κατασκευήν οικιστικών έργων και της απήχησης που έχουν αυτά μέχρι σήμερα, η διοίκηση της Lamda Development αναφέρει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει καθόλου δανειακά κεφάλαια, όχι μόνο για το 2023, αλλά πιθανότατα ούτε για το 2024, καθώς θα μπορεί να χρηματοδοτεί τα έργα υποδομής και ανάπτυξης κτιρίων αποκλειστικά με τα έσοδα από τις προπωλήσεις.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News