ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κωτσόβολος: Αύξηση πωλήσεων αλλά μείωση κερδών τη χρήση 2022-2023

Κωτσόβολος: Αύξηση πωλήσεων αλλά μείωση κερδών τη χρήση 2022-2023

Με αύξηση πωλήσεων, αλλά μείωση κερδών έκλεισε η χρήση 2022/2023 για την «Κωτσόβολος», καθώς η ενίσχυση του τζίρου δεν κατάφερε να υπεραντισταθμίσει την επιβάρυνση του κόστους, τόσο αυτή που προέκυψε από την προμήθεια των προϊόντων όσο και αυτή της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο βρετανικός όμιλος Currys, θυγατρική του οποίου είναι η «Κωτσόβολος», η γνωστή αλυσίδα πραγματοποίησε κύκλο εργασιών την περίοδο από 1η Μαΐου 2022 έως 29 Απριλίου 2023 637 εκατ. στερλίνες (περίπου 745 εκατ. ευρώ), ενισχυμένος κατά 15% σε σύγκριση με την οικονομική χρήση 2021/2022 ή κατά 12% (σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση). Τα αποτελέσματα σημειωτέον περιλαμβάνουν και τη δραστηριότητα της «Κωτσόβολος» στην Κύπρο, όπου πλέον λειτουργεί τρία καταστήματα.

Τα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδύσεων κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν στα 43 εκατ. στερλίνες από 44 εκατ. στερλίνες το 2021/2022 και τα προ τόκων και φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 18 εκατ. στερλίνες από 21 εκατ. στερλίνες στην προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας μείωση 14%. Το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 80 μονάδες βάσης, καθώς οι αυξήσεις στο κόστος των αγαθών δεν μετακυλίστηκαν πλήρως στους πελάτες λόγω των υψηλών αποθεμάτων και της έντασης του ανταγωνισμού στην αγορά, της αυξημένης συμβολής των κινητών τηλεφώνων στο μείγμα πωλήσεων, κατηγορία που έχει χαμηλότερο μικτό περιθώριο κέρδους και των προσφορών στις υπηρεσίες παράδοσης και εγκατάστασης συσκευών. Ο δείκτης λειτουργικών εξόδων επιδεινώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, κυρίως λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, της αύξησης της αμοιβής των εργαζομένων και της κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων ενοικίων.

Η κατηγορία των κινητών τηλεφώνων σημείωσε ισχυρές επιδόσεις λόγω της κυκλοφορίας νέων μοντέλων της Apple. Οι πωλήσεις ψυγείων και κλιματιστικών μηχανημάτων ενισχύθηκαν εν μέρει από το σχετικό πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση παλαιών συσκευών. Ωστόσο, στην κατηγορία αυτή υπήρξαν υψηλές προσφορές και μετατόπιση του μείγματος πωλήσεων προς προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Οι πωλήσεις υπολογιστών μειώθηκαν σε σύγκριση με τις ισχυρές πωλήσεις της προηγούμενης χρήσης, όταν είχαν επωφεληθεί από το πρόγραμμα της «Ψηφιακής Μέριμνας».

Συνολικά ο όμιλος Currys είχε τζίρο 9,5 δισεκ. στερλινών στη χρήση 2022/2023, μειωμένος κατά 6%, με τη μείωση σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων να είναι της τάξης του 10%. Η μοναδική θυγατρική της Currys που σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά τη χρήση αυτή ήταν η «Κωτσόβολος», την οποία άλλωστε ο βρετανικός όμιλος έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πουλήσει.

Τα αποτελέσματα της «Κωτσόβολος» θα παρουσιαστούν αναλυτικά σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της εταιρείας. 

Διαβάστε επίσης:

Κωτσόβολος: Γιατί οι Βρετανοί την πωλούν και ποιος θέλει να την αγοράσει

Κωτσόβολος: Πωλητήριο εξετάζει η Currys – Τα 3 σενάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News