ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά στην εξαγορά ποσοστού στη Δομική Κρήτης ο Δ. Κούτρας

Κοντά στην εξαγορά ποσοστού στη Δομική Κρήτης ο Δ. Κούτρας

Κοντά στο επόμενο επαγγελματικό του βήμα βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Κούτρας, εκ των πλέον ιστορικών στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου και της «Ακτωρ», της οποίας ηγούνταν επί δεκαετίες. Συγκεκριμένα, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαγορά ποσοστού στην κατασκευαστική εταιρεία Δομική Κρήτης, συμφερόντων του κ. Γιώργου Συνατσάκη. Αυτό φαίνεται πως θα κινείται πέριξ του 30%.

Ο κ. Κούτρας έχει πλέον αποεπενδύσει πλήρως από την Intrakat κι εστιάζει στο επόμενο βήμα του. Υπενθυμίζεται ότι η προσέγγιση με τη Δομική Κρήτης χρονολογείται από πέρυσι το καλοκαίρι και μάλιστα όλα έδειχναν ότι θα υπήρχε «λευκός καπνός» εντός του 2022. Ωστόσο, όταν έγινε γνωστή στη συνέχεια η πρόθεση πώλησης της «Ακτωρ» από τη Reggeborgh Invest, τον μεγαλομέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ, ο κ. Κούτρας θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο να πετύχει το «colpo grosso», που θα του πρόσφερε τη δυνατότητα για μια δυναμική επιστροφή στο «τιμόνι» της – άλλωστε τη θεωρεί «παιδί» του. Εντέλει, κι αφού οι σχετικές προσπάθειες δεν καρποφόρησαν, μιας και η «Ακτωρ» πωλήθηκε τελικά στην Intrakat, φαίνεται πως ο κ. Κούτρας ενεργοποίησε εκ νέου το σχέδιο για την εξαγορά ποσοστού στη Δομική Κρήτης.

Η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία ΣΤ΄ τάξης επιβεβαίωσε χθες τις σχετικές διαπραγματεύσεις μέσω ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Ο κ. Συνατσάκης βρίσκεται όντως σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την κυπριακή εταιρεία Adams Group, συμφερόντων του κ. Δημήτρη Κούτρα, για την αγορά από την τελευταία εταιρεία μετοχών του κ. Συνατσάκη στη Δομική Κρήτης». Προσθέτει δε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μεν σε στάδιο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προχωρημένο, πλην όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Συνατσάκης ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 58,6% της Δομικής Κρήτης. Ο δε κ. Κούτρας φαίνεται πως επιθυμεί να συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στον κατασκευαστικό κλάδο, ιδίως σε μια περίοδο υψηλής ανάπτυξης και επιχειρηματικών ευκαιριών. Η Δομική Κρήτης ανέκαθεν αποτελούσε μια υγιή εταιρεία του κλάδου, έχοντας σημαντική παρουσία στον τομέα των ιδιωτικών έργων. Μάλιστα, εσχάτως είχε αρχίσει να επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των ΣΔΙΤ, συμμετέχοντας σε επιλεγμένους διαγωνισμούς, όπως π.χ. το έργο των φοιτητικών κατοικιών σε Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τελικά, προσφορά για το συγκεκριμένο έργο των 250 εκατ. ευρώ υπέβαλε μόνο η Intrakat, αναλαμβάνοντας και τη σύμβαση. Το 2022 η Δομική Κρήτης σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 12,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,5% σε ετήσια βάση. Αντιστοίχως, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 2,01 εκατ. ευρώ, αυξημένα από το 1,73 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ τα προ φόρων κέρδη του κατασκευαστικού τομέα ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ, οριακά υψηλότερα από το 1,1 εκατ. ευρώ του 2021.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News