Business & Finance Τετάρτη 21/06/2023, 10:24
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Σε ξένους επενδυτές τα 3/4 της έκδοσης του senior preferred ομολόγου

Alpha Bank: Σε ξένους επενδυτές τα 3/4 της έκδοσης του senior preferred ομολόγου

Το ενδιαφέρον άνω των 130 επενδυτών συγκέντρωσε το ομόλογο senior preferred που εξέδωσε χθες η Alpha Bank, με το κύριο μέρος της έκδοσης να τοποθετείται σε διαχειριστές κεφαλαίων (56%), σε τράπεζες και wealth management (συνδυαστικά 36%). Τα 3/4 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδας, με την τράπεζα να ερμηνεύει την εξέλιξη ως ενδεικτική της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές τόσο της Alpha όσο και της χώρας, εν όψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) ύψους 500 εκατ. ευρώ ήρθε σε συνέχεια τεσσάρων επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων senior preferred που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και το 2022, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ.  Το νέο ομόλογο έχει διάρκεια 6 ετών και δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, με ονομαστικό επιτόκιο 6,875% και απόδοση 7%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκδοση προσέλκυσε το υψηλό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, με υπερκάλυψη του αρχικού στόχου για 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές πλησίασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 3 φορές υψηλότερα από τον αρχικό στόχο και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 7%, χαμηλότερη από αυτή που είχε τεθεί στην έναρξη της διαδικασίας.

Η Alpha Bank μιλά για μία ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο Στρατηγικό της Σχέδιο 2023-2025, το οποίο παρουσιάστηκε στο Investor Day που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου. Η τράπεζα, αξιοποιώντας τη θετική δυναμική που επικρατεί στις αγορές κεφαλαίου, έχει προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή έκδοση ομολόγων MREL και στη δημιουργία αποθεμάτων σύμφωνα με τους στόχους της, παραμένοντας ενεργή στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

O CFO του Ομίλου της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου σημείωσε: «Με τη νέα επιτυχή έκδοση ομολόγου Senior Preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η ενεργή παρουσία της Alpha Bank στην πρωτογενή αγορά ομολόγων και η ισχυρή δέσμευσή της να διευρύνει συνεχώς και να διαφοροποιεί τη χρηματοδοτική της βάση, διασφαλίζοντας παράλληλα την περαιτέρω βαθμιαία ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης, προκειμένου να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις κανονιστικές απαιτήσεις. Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη συνεπή υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου και του χρηματοδοτικού μας πλάνου».

Οι Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe SE, Nomura και UBS Europe SE ενήργησαν ως Συντονιστές της Έκδοσης (joint bookrunners). 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Στο 7% η τελική απόδοση του ομολόγου- Αντλεί 500 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Στις αγορές με senior preferred ομόλογο για άντληση 400 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News