Αυξάνεται στο 72% το ποσοστό του ΤΧΣ στην Attica Bank
Οι ζημίες του 2022 ανήλθαν σε 386,6 εκατ. – Στα 63,9 εκατ. το ύψος της φορολογικής απαίτησης
Τον νόμο περί αναβαλλόμενης φορολογίας, για τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ενεργοποιεί η καταγραφή ζημίας ύψους 386,6 εκατ. ευρώ για το 2022 από την Attica Bank, οδηγώντας σε νέα αύξηση του ποσοστού που ελέγχει το ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, από το σημερινό 69,5%, κοντά στο 72%. Το ύψος της φορολογικής απαίτησης με βάση την ενημέρωση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης που συγκαλείται για την 6η Ιουλίου ανέρχεται σε 63,9 εκατ. ευρώ και προστίθεται στα 174,7 εκατ. ευρώ προηγούμενης φορολογικής απαίτησης, που έχουν μετατραπεί μέχρι σήμερα σε αντίστοιχα δικαιώματα, οδηγώντας το 2021 και στην εμπλοκή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.
Οπως περιγράφεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς από τους υφιστάμενους μετόχους γίνεται στην τιμή εξαγοράς, που ορίζεται εντός προθεσμίας την οποία αποφασίζει η τακτική γενική συνέλευση μεταξύ 15-30 ημερών από την ημερομηνία της έκδοσης των τίτλων. Το διοικητικό συμβούλιο εισηγείται στη γενική συνέλευση να ορίσει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι δύνανται να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς των παραστατικών τίτλων (warrants). Οι παραστατικοί τίτλοι θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές και το Δημόσιο θα διαθέσει τις μετοχές στο ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι το Ταμείο κατέχει σήμερα 1.039.572.091 κοινές, ονομαστικές μετοχές της τράπεζας (αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της), μετά την άσκηση δικαιωμάτων, αλλά και συμμετέχοντας στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 473,3 εκατ. ευρώ της τράπεζας με το ποσό των 329 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2023 η Attica Bank κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 8,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022 και, σύμφωνα με δήλωση της διευθύνουσας συμβούλου Ελένης Βρεττού, «η βιώσιμη κερδοφορία εντός της τριετίας αποτελεί τον κορυφαίο στόχο και τη μεγαλύτερη πρόκληση για την τράπεζα». Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) σημείωσαν μείωση κατά 5% σε ετήσια βάση και ο σχετικός δείκτης περιορίστηκε στο 65,7%, ενώ ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 67%.
Με βάση τα IFRS, ο δείκτης ΜΕΑ περιορίστηκε στο 39,1%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ενισχύθηκε στο 61,8% για τα εντός ισολογισμού στοιχεία. Με δεδομένη την εγκεκριμένη στρατηγική μείωσης των ΜΕΑ αναμένεται, σύμφωνα και με τους στόχους της διοίκησης, σημαντική συρρίκνωση του σχετικού δείκτη κατά τη φετινή χρήση, ήδη από το α΄ εξάμηνο 2023.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού πλάνου που έχει εκπονήσει η διοίκηση, η τράπεζα έχει λάβει προσφορές από υποψήφιους επενδυτές για την απόκτηση των χαρτοφυλακίων Astir 1 (έχει επιλεγεί προτιμητέος) και Metexelixis, αξίας 320 εκατ. και 670 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως. Εκκρεμούν οι αποφάσεις για το χαρτοφυλάκιο Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, και για ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο, το Astir 2, αξίας 370 εκατ. ευρώ. Ανοιχτό είναι το θέμα τιτλοποίησής τους με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω του μηχανισμού «Ηρακλής», εφόσον αποφασιστεί η παράταση της διάρκειάς του από τη νέα κυβέρνηση και οι όροι του κριθούν ως συμφέροντες για την τράπεζα.
Διαβάστε επίσης:
Attica Bank: Σε διαπραγματεύσεις με προτιμητέο επενδυτή για την πώληση του Astir I
«Σπίτι μου» για 20.000 νέους: Αυξάνονται τα κεφάλαια και οι δικαιούχοι του προγράμματος
Attica Bank: Λειτουργική κερδοφορία μετά από σειρά ετών το α’ τρίμηνο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News