Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 13:46
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις τράπεζες με φόντο τις υπερ-αποδόσεις της οικονομίας

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις τράπεζες με φόντο τις υπερ-αποδόσεις της οικονομίας

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν η πρώτη επιλογή της Morgan Stanley από την κατηγορία ΕΕΜΕΑ (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), με τον οίκο να ξεχωρίζει τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Οι οικονομολόγοι του αμερικανικού επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπερ-αποδίδει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης, με ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% το 2023 και 2,2% το 2024.

Οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές-ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων αναμένεται να ωφελήσουν τις τράπεζες στον τομέα των εξυπηρετούμενων δανείων. 

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις τράπεζες με φόντο τις υπερ-αποδόσεις της οικονομίας-1

Η Morgan Stanley προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των δανείων κατά 5% για το 2023-2025. Τα περιθώρια ωφελούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, με τα betas των καταθέσεων να είναι ακόμα χαμηλά. 

Η ποιότητα ενεργητικού παραμένει ανθεκτική, σημειώνουν οι αναλυτές και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στηρίζει τις προοπτικές για χαμηλότερο κόστος ρίσκου. 

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις τράπεζες με φόντο τις υπερ-αποδόσεις της οικονομίας-2

Κατόπιν τούτων, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περιθώρια ανόδου 40% στο βασικό σενάριό της και 69% στο bull σενάριο, ενώ θα έπεφταν κατά 48% στο bear σενάριο. 

Ο οίκος έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για τις ελληνικές τράπεζες κατά 13% για το 2023 και κατά 10% για το 2024, λόγω των ισχυρότερων εσόδων από τόκους, των ανθεκτικών τάσεων στην ποιότητα ενεργητικού και της μείωσης των NPEs από το 6,3% on το 2022 στο 4,9% έως το 2024. 

H Morgan Stanley βλέπει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 12,2% το 2023 και στο 10,7% το 2024, ενώ προβλέπει χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων (12,6%), λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, της δυνατότητας επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα και της εξυγίανσης των ισολογισμών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Υψηλότερα οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Jefferies: Υψηλότερα ο πήχης για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank

Axia: Αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες – Βλέπει συνέχεια στο ράλι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News