ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

One & Only Kea Island: Πωλήσεις από τα σχέδια με τιμές έως 20.000 ευρώ/τ.μ.

One & Only Kea Island: Πωλήσεις από τα σχέδια με τιμές έως 20.000 ευρώ/τ.μ.

Το ένα τρίτο από τις συνολικά 30 ανεξάρτητες πολυτελείς βίλες που αναπτύσσονται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος One & Only Kea Island έχει ήδη πουληθεί και μάλιστα σε τιμές που προσεγγίζουν έως και τα 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το συγκρότημα, η κατασκευή του οποίου έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του την ερχόμενη άνοιξη, αποτελεί μία ανάπτυξη που γίνεται στις δυτικές ακτές της Τζιας, σε παρθένα έκταση περίπου 640 στρεμμάτων στην περιοχή Βρόσκοπος. Πρόκειται για ένα από τα δύο μέχρι στιγμής συγκροτήματα που θα φέρουν τα χρώματα της υπερπολυτελούς αλυσίδας διαχείρισης resorts, One & Only στην Ελλάδα. Το άλλο θα είναι αυτό που θα ανοίξει αργότερα φέτος στα Αστέρια της Γλυφάδας από την Grivalia Hospitality.

Η επένδυση στην Τζια γίνεται από την Dolphin Capital Partners, αποκλειστικών συμφερόντων Μίλτου Καμπουρίδη, και ενός βρετανικού επενδυτικού κεφαλαίου το οποίο πρόσφατα αγόρασε το ποσοστό της Kerzner International Holdings (συμφερόντων της Investment Corporation of Dubai). Η Kerzner ελέγχει την αλυσίδα διαχείρισης One & Only, η οποία παραμένει ο βασικός συνεργάτης στο εγχείρημα. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από δανεισμό.

Αποτελεί όμως μία ακόμη περίπτωση πολύ μεγάλου, υπερπολυτελούς συγκροτήματος με κατοικίες σε παραθαλάσσιο χώρο σε ελληνικό νησί και καθώς το αποτύπωμά του κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, ενώ παράλληλα οικοδομείται σε έναν μέχρι πριν από λίγα χρόνια εντελώς αδόμητο όρμο, δέχεται αυστηρή κριτική από πλευρές που διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις στο τοπίο και το περιβάλλον από τέτοιου είδους αναπτύξεις.

Η κατασκευή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και σύμφωνα με κύκλους της Dolphin Capital Partners η τελική της όψη θα διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες και θα διαφοροποιήσει δραστικά την όψη και την εντύπωση που δίνουν σήμερα οι σκελετοί σκυροδέματος των bungalows και των ανεξάρτητων κατοικιών που έχουν χτιστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μάλιστα, έχουν ήδη φυτευτεί 10.000 δενδρύλλια, ενώ «σε αντίθεση με άλλες τουριστικές αναπτύξεις που αδειοδοτούνται με το πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, ο συντελεστής δόμησης δεν θα ξεπεράσει το 6%». Σημειώνουν δε πως ο συντελεστής που προβλέπει η πλειονότητα των επενδύσεων που πολεοδομούνται με ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ μέσω προεδρικού διατάγματος) προσεγγίζει συχνά έως και το 20%.

Η ωρίμανση και η αδειοδότηση του συγκροτήματος στην Κέα ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία. Προηγήθηκε δηλαδή του πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων, που αποτελεί πλέον κοινό τόπο για πολλά μεγάλα συγκροτήματα σε περιοχές εκτός σχεδίου ή με περιορισμούς στη δόμηση, που όπως και με την περίπτωση στο Βρόσκοπο της Κέας, τυγχάνουν αυστηρής κριτικής για τις συνέπειες στον χαρακτήρα των προορισμών όπου αναπτύσσονται. Το One & Only Kea Island αποτελεί την πρώτη επένδυση η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα (ΣΤΚ) που θεσμοθετήθηκε το 2013. Η σχετική απόφαση ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ ακολούθησε η κοινή υπουργική απόφαση για την «έγκριση δημιουργίας ΣΤΚ καθώς και των περιβαλλοντικών όρων αυτού», συνολικής δυναμικότητας 330 κλινών και μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης περίπου 32.200 τ.μ. σε περιοχή 640 στρεμμάτων. Πρόκειται για την υπ’ αριθμό 17605/429 Κοινή Υπουργική Απόφαση με ημερομηνία 1 Απριλίου 2014 η οποία προβλέπει πυκνότητα συνολικής ανάπτυξης 2 κλινών ανά 4 στρέμματα και φέρει τις υπογραφές των τότε υπουργών Περιβάλλοντος και Τουρισμού Γιάννη Μανιάτη και Ολγας Κεφαλογιάννη αντίστοιχα. Η περιβαλλοντική μελέτη χρειάστηκε να αναθεωρηθεί αργότερα και να εγκριθεί εκ νέου, όπως και η οριοθέτηση του αιγιαλού, κάτι που έγινε ενώ ακολούθησε η έκδοση των οικοδομικών αδειών περίπου τρία χρόνια μετά.

Ο Φιλίπ Τσούμπερ, πρόεδρος της One & Only Resorts, μιλώντας προ ετών στην «Καθημερινή» είχε προσδιορίσει επακριβώς την αγορά στην οποία απευθύνεται το συγκεκριμένο συγκρότημα: «Οραμά μας για το One & Only Kea Island είναι να δημιουργήσουμε, απλώς, το καλύτερο θέρετρο στις Κυκλάδες και ίσως στο σύνολο της Μεσογείου, φέρνοντας νέες γενιές υπερπολυτελών ταξιδιωτών στην Ελλάδα».

Το συγκρότημα και η πρόσβαση

Στην περιοχή αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή 69 ανεξάρτητες βίλες φιλοξενίας (bungalows) πελατών του συγκροτήματος και οι κρατήσεις έχουν ήδη ανοίξει στον σχετικό ιστότοπο της One & Only για ημερομηνίες από τον Απρίλιο του 2024 και μετά, και σε τιμές που ξεκινούν από το επίπεδο περίπου των 1.900 ευρώ ανά διανυκτέρευση και φθάνουν στα τέλη Ιουλίου κοντά στις 3.000. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει επίσης spa και κέντρο καταδυτικού τουρισμού, ενώ φιλοξενεί και τις περίπου 30 βίλες που πωλούνται ως παραθεριστικές κατοικίες. Ηδη μεγάλα διεθνή κτηματομεσιτικά γραφεία, όπως η Sotheby’s International Realty προωθούν ενεργητικά τα σχετικά ακίνητα από τους καταλόγους τους. Η πρόσβαση στο συγκρότημα θα γίνεται κυρίως με πολυτελή ταχύπλοα σκάφη, ιδιοκτησίας του συγκροτήματος, αλλά και ελικόπτερα. Οσον αφορά την επίτευξη συνεργειών με το δεύτερο συγκρότημα One & Only στην Ελλάδα, αυτό που αναπτύσσεται στα Αστέρια της Γλυφάδας, θα υπάρχει τακτική διά θαλάσσης σύνδεση, καθώς αναμένεται ορισμένοι επισκέπτες να μένουν πρώτα στην Αθήνα και κατόπιν να μεταβαίνουν στην Κέα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News