ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς τα Ιωάννινα έγιναν μαγνήτης τεχνολογικών επιχειρήσεων

Πώς τα Ιωάννινα έγιναν μαγνήτης τεχνολογικών επιχειρήσεων

Πριν από µερικά χρόνια θα έµοιαζε µε ουτοπία, αποτελεί, όµως, πραγµατικότητα. Τα Ιωάννινα έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ένα κραταιό οικοσύστηµα εταιρειών τεχνολογίας και παροχής συµβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες αναζητούν καταρτισµένο προσωπικό. Τον στόχο αυτό εξυπηρετούν, µεταξύ άλλων, το Τµήµα Πληροφορικής και σηµαντικός αριθµός ερευνητικών µονάδων του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, όπως το Εργαστήριο Επιστήµης και Τεχνολογίας Πολυµερών, των οποίων οι απόφοιτοι είναι περιζήτητοι.

Η τελευταία «άφιξη» στην περιοχή περιλαµβάνει την PWC Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε χθες Πέµπτη τη λειτουργία του νέου της ψηφιακού κέντρου στην πόλη των περίπου 65.000 κατοίκων. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά γραφείο-δορυφόρο της συµβουλευτικής εταιρείας στην Ελλάδα, µετά το Tech & Innovation Hub στην Πάτρα, µε την PWC να δροµολογεί την ίδρυση επιπλέον γραφείων-δορυφόρων στην ελληνική επικράτεια, συµπεριλαµβανοµένου του PWC Sustainability Hub στη Ρόδο.

Το στοίχηµα της προσέλκυσης ταλέντων έχει στρέψει τις εταιρείες στην περιφέρεια, όπου όχι µόνον οι συνθήκες διαβίωσης είναι περισσότερο ποιοτικές σε σχέση µε µεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, αλλά και η διασύνδεση της αγοράς µε τα ακαδηµαϊκά ιδρύµατα γίνεται πιο αποτελεσµατικά. «Τα Ιωάννινα µετεξελίσσονται σε οικοσύστηµα ευκαιρίας για µεγάλες εταιρείες που δροµολογούν σχέδια ανάπτυξης και αναζητούν προσωπικό», σηµειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιστηµονικού και Τεχνολογικού Πάρκου (ΕΤΕΠΗ) Ηπείρου Αλκιβιάδης Παϊπέτης. Το ΕΤΕΠΗ φιλοξενεί περίπου 30 ελληνικές και ξένες εταιρείες, που έχουν επίκεντρο την ανάπτυξη καινοτόµων εφαρµογών και προϊόντων. Εκεί, πριν από περίπου έναν µήνα, η Deloitte Ελλάδος εγκαινίασε τα νέα της γραφεία, µε τα Ιωάννινα να είναι ο πέµπτος σταθµός της συµβουλευτικής εταιρείας, που διαθέτει παρουσία –εκτός από την Αθήνα– σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα. Η Deloitte σχεδιάζει το επόµενο διάστηµα να δηµιουργήσει 70 νέες θέσεις εργασίας στα Ιωάννινα, ενώ και η PWC πρόκειται να αυξήσει τον αριθµό των εργαζοµένων της.

Λίγο µετά την εκδήλωση της πανδηµίας, οπότε δηµιουργήθηκε ένα µεγάλο κύµα ανθρώπων εντός κι εκτός Ελλάδας που θα προτιµούσαν να µετεγκατασταθούν σε περιφερειακούς προορισµούς µε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, τα Ιωάννινα ενίσχυσαν περαιτέρω το προφίλ τους ως πόλος έλξης ξένων εταιρειών. Η παλαιότερη στην περιοχή ξένη (γερµανική) εταιρεία είναι η P&I, που ίδρυσε το 2017 την P&I Hellas και το κέντρο καινοτοµίας της, απασχολεί περισσότερους από 150 εργαζοµένους και αναζητεί αυτή την περίοδο αποφοίτους Πληροφορικής. Επίσης, τον Νοέµβριο του 2019 η δηµιουργός λογισµικού και παροχής υπηρεσιών αποµακρυσµένης πρόσβασης Teamviewer, ανέπτυξε το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας απασχολώντας αρχικά µόλις 17 άτοµα, αριθµός που υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 200. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία αναζητεί να προσλάβει το διάστηµα αυτό µηχανικούς Πληροφορικής για κέντρο (hub). H λίστα των τεχνολογικών εταιρειών της Ηπείρου περιλαµβάνει την PD Neurotechnology, που έχει αναπτύξει ιατρική συσκευή για την άντληση δεδοµένων ακριβείας για την ασθένεια Πάρκινσον. Οπως και τη γερµανική εταιρεία ηλεκτρονικού εµπορίου Bestsecret, που εγκαινίασε την παρουσία της πέρυσι την άνοιξη. Η συγκεκριµένη εταιρεία, που βρίσκεται εκτός του τεχνολογικού πάρκου, µισθώνει χώρο 520 τ.µ. στα Ιωάννινα κι επιδιώκει µέχρι και του χρόνου να αυξήσει τον αριθµό των εργαζοµένων της στους 70.

Τα Ιωάννινα έχουν επιλέξει και οι τεχνολογικές εταιρείες Terracom, Tekmon και η ελληνική Natech, που αναπτύσσει λογισµικό για τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα εντός Ελλάδας αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης: 

PwC Ελλάδας: Νέο digital center στα Ιωάννινα – Το αποτύπωμα στην τοπική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News