ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από τα Coffee Island στις Apivita και Korres – Καλλυντικά από υπολείμματα… καφέ

Από τα Coffee Island στις Apivita και Korres – Καλλυντικά από υπολείμματα… καφέ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ως ευεργετικές ιδιότητες του καφέ τη μείωση του κινδύνου της άνοιας, τις αντιοξειδωτικές του δράσεις και αρκετά ακόμη, πέρα από το γεγονός ότι ένα φλυτζάνι καλού καφέ μπορεί να προσφέρει μερικές στιγμές απόλαυσης. Αυτό που δεν γνωρίζαμε οι περισσότεροι είναι ότι κάνει καλό και στο…. δέρμα. Και δη τα υπολείμματά του, αυτά για παράδειγμα που απομένουν σε μια μηχανή παρασκευής καφέ εσπρέσο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την παρασκευή καλλυντικών. Το κάνει ήδη από το 2016 η Coffe – Eco, η εταιρεία που δημιούργησαν ο Αλέξης Πάντζιαρος και ο Μάριος Βλαχογιάννης όταν γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε έναν διαγωνισμό καινοτομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Coffe – Eco έχει αναπτύξει συνεργασίες για την παραγωγή πρώτων υλών για τις γνωστές εταιρείες καλλυντικών Apivita, Korres και Dust & Cream. 

Πρόσφατα μέσω της εταιρείας Nimbus Capital ο κ. Ευάγγελος Λιόλιος, ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας καφεστίασης Coffee Island και ο διευθύνων σύμβουλος αυτής κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος απέκτησαν το 30% της Coffe – Eco. Η σύμπραξη των δύο εταιρειών θα οδηγήσει στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής μονάδας στη Νότια Ευρώπη που επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ εσπρέσο, για την παρασκευή νέων προϊόντων, επένδυση ύψους 400.000 ευρώ. Η μονάδα θα βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι εταιρείες προγραμματίζουν την στελέχωση της υπάρχουσας ομάδας της Coffe – Eco με νέους επιστήμονες, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από την επεξεργασία υπολειμμάτων καφέ που αφορούν στις βιομηχανίες Ενέργειας (βιολογικό κάρβουνο), Επίπλου (εναλλακτικό υλικό), Γεωργίας (βιολογικό λίπασμα) και την επέκταση του δικτύου πωλήσεων των νέων προϊόντων που θα προκύψουν στην Ελλάδα και την Αμερική.

Από τα Coffee Island στις Apivita και Korres – Καλλυντικά από υπολείμματα… καφέ-1
φωτ.: Coffe-Eco

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Coffe – Eco προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει την επεξεργασία 50 τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία Coffee Island, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή πρώτων υλών για καλλυντικά, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα και εδαφοβελτιωτικά υλικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί 50 τόνοι υπολειμμάτων καφέ αντιστοιχούν σε 9 τόνους ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα. 

Πώς δημιουργήθηκε η Coffe – Eco; Ο Αλέξης Πάντζιαρος στη διδακτορική του έρευνα μελετούσε την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο και ο Μάριος Βλαχογιάννης κέρδισε τον διαγωνισμό καινοτομίας επάνω στο ίδιο θέμα. Οι δύο στρώθηκαν στη δουλειά για να αρχίσει η εταιρεία, να επεξεργάζεται υπολείμματα και να παρασκευάζει νέα προϊόντα από αυτά. Η εταιρεία σήμερα μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με το εργαστήριο φαινομένων μεταφοράς και φυσικής υδροδυναμικής της σχολής Χημικών Μηχανικών κάνει πωλήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ και οραματίζεται να κάνει πράξη την κυκλική οικονομία, προκαλώντας βιώσιμη αλλαγή στην αλυσίδα τροφίμων και για αυτό ξεκινά από το upcycling υπολειμμάτων καφέ, ενός από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως. Μέσα στα επόμενα της βήματα είναι να μπει στην αγορά τελικών προϊόντων καλλυντικών με όραμά της την επανατοποθέτηση των δραστικών ουσιών από τα παραπροϊόντα τροφίμων στο μικροβίωμα του δέρματος.

Η Coffe – Eco έχει διακριθεί στα Ευρωπαϊκά βραβεία EIT Food, NBG Seed, και στον παγκόσμιο διαγωνισμό V-Label ως Best B2B Vegan Innovative Ingredient, ενώ σήμερα ήδη τα νέα προϊόντα της είναι διαθέσιμα στην Αμερικανική ήπειρο. Παράλληλα είναι πιστοποιημένη με το cosmos natural και είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία μέλος του Upcycle Food Association της Αμερικής. Τα προϊόντα της εταιρίας τα οποία στοχεύουν την αγορά του καλλυντικού είναι πιστοποιημένα ως «φιλικά προς το μικροβίωμα του δέρματος» γεγονός που ενισχύει την υγεία του δέρματος με αποδοτικότερο τρόπο από τα συμβατικά καλλυντικά.

Νέα επέκταση εκτός Ελλάδος για την Coffee Island

Την ίδια ώρα η Coffee Island συνεχίζει την ανάπτυξη της εκτός συνόρων με τον σχεδιασμό της να προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων, πιθανότατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αίγυπτο. Η εταιρεία ήδη διαθέτει 55 καταστήματα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), Ελβετία, Ρουμανία, Καναδάς, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Να σημειωθεί ότι η Coffee Island αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία καφεστίασης με δίκτυο 432 καταστημάτων εκ των οποίων τα 235 λειτουργούν στην περιφέρεια.

Για την στήριξη του αναπτυξιακού της σχεδιασμού η εταιρεία έχει προβλέψει κεφάλαια ύψους 11 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2021-2024.

Το 2022 ο συνολικός τζίρος του δικτύου των καταστημάτων Coffee Island, τα περισσότερα εκ των οποίων λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising) υπολογίζεται σε 155 εκατ. ευρώ. Όσο για την εταιρεία αυτή καθαυτή της Coffee Island, η οποία φέρει την επωνυμία ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ ΑΕ εκτιμάται ότι το 2023 θα έχει τζίρο 36 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ το 2022. 

Η Coffee Island, η οποία ξεκίνησε το 1999 από την Πάτρα, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News