Business & Finance Δευτέρα 5/06/2023, 20:05
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Rafarm: Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ το διάστημα 2021-2027

Rafarm: Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ το διάστημα 2021-2027

Σε μία κίνηση που αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στο χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων της, προχώρησε πριν μερικές ημέρες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Rafarm, ανακοινώνοντας τη συνεργασία της με την ισραηλινή startup BNS. Η κίνηση αυτή η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της επέκτασης της Rafarm στο τομέα καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων, αποτελεί ένα μόνο μέρος της ευρύτερης αναπτυξιακής της πολιτικής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου είναι ραγδαίες, αναδεικνύοντας ευκαιρίες για τις ελληνικές παραγωγικές δυνάμεις του κλάδου. Για το λόγο αυτό ήδη η Rafarm προχώρησε στην αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδίου, επεκτείνοντάς το στα 120 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2021 – 2027 όταν το αρχικό σχέδιο αφορούσε επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2025. 

Ήδη στο πλαίσιο του αρχικού σχεδιασμού, η εταιρεία ολοκληρώνει φέτος διετές επενδυτικό πρόγραμμα 34 εκατομμυρίων στο τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) το οποίο περιλαμβάνει:

  • Νέο σύγχρονο και αυτόνομο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης με εργαστήρια υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών
  • Ενίσχυση της ερευνητικής ομάδας με εξειδικευμένους επιστήμονες
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας

Σημειώνεται ότι η Rafarm επενδύει σε ετήσια βάση περισσότερο από το 13% του κύκλου εργασιών της σε R&D, με το 20% των πόρων αυτών να κατευθύνεται στην Ανάπτυξη Φαρμάκων Προστιθέμενης Αξίας (VAMs), την ανάπτυξη συνδυασμών δραστικών και την έρευνα για νέες ενδείξεις γνωστών δραστικών ουσιών για κάλυψη ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών.

Παράλληλα το 70% των πόρων R&D της Rafarm, κατευθύνεται στην ανάπτυξη σύνθετων φαρμακευτικών προϊόντων, κυρίως οφθαλμικών και ενέσιμων.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει αναπτύξει περισσότερα από 100 προϊόντα και συνεχίζει να  επενδύει στην ανάπτυξη οφθαλμικών σκευασμάτων και συνδυασμών με επιπρόσθετη αξία που βελτιώνουν τη συμμόρφωση των ασθενών.

Το τμήμα R&D έχει ήδη ολοκληρώσει την ανάπτυξη οκτώ σύνθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων (nanoemulsion, οφθαλμικό εναιώρημα, κολλοειδές ενέσιμο διάλυμα)  ενώ σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης βρίσκονται εννιά νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (2021-2024). Παράλληλα ενδυναμώνει την τεχνογνωσία και εισάγει τεχνολογία αιχμής συνεργαζόμενο με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και με διεθνούς κύρους ερευνητικά κέντρα, όπως το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία BioNanoSim που αξιοποιεί την νανοτεχνολογία και η οποία ιδρύθηκε από τον Καθηγητή Simon Benita και την εταιρεία τεχνολογίας (Yissum) του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, αναπτύσσοντας πρωτοπόρα φάρμακα. Οι BNS και Rafarm προχωρούν στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της ΒNS Ophthalmics (BNSO) η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων θεραπειών για ανικανοποίητες θεραπευτικές ανάγκες ασθενών με σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2022 οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας εκτιμώνται στα 119 εκατ. ευρώ και για την τρέχουσα χρονιά στα 140 εκατ. ευρώ (πριν την αφαίρεση της επιβάρυνσης του clawback). Το δε 40% των συνολικών πωλήσεων αναμένεται να προέλθει από τις εξαγωγές, καθώς ήδη τα φάρμακα της εταιρείας βρίσκονται σε 60 χώρες, ενώ αποτελεί την πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που έλαβε πιστοποίηση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την ανάπτυξη και παραγωγή στείρων και σύνθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ανοίγοντας έτσι την ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των ΗΠΑ. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Warburg και Advent προηγούνται για την εξαγορά της μονάδας βιοφαρμάκων της Baxter

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας και το κόστος θεραπείας για τις σπάνιες ασθένειες

Η πρόταση Κομισιόν για ενιαία αγορά φαρμάκων – Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News