Mytilineos: Οι λόγοι πίσω από τις σκέψεις για μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας
Το δίλημμα μεταφοράς της έδρας εκτός Ελλάδας απασχολεί τη διοίκηση της Mytilineos Energy & Metal, καθώς η εταιρεία γιγαντώνεται και επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις διεθνείς αγορές.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, λίγο μετά την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης του 1,16 δισ. ευρώ για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 γιγαβάτ στον Καναδά και στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας εκτός Ελλάδας.
Ερωτηθείς σχετικά, το χαρακτήρισε «ευαίσθητο» θέμα λόγω προεκλογικής περιόδου και τόνισε πάντως ότι θα είναι σε θέση να απαντήσει στις 27 Ιουλίου, μετά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του εξαμήνου. «Δεν είναι απλό ζήτημα, όμως το σκεφτόμαστε. Σίγουρα δεν είναι πολιτικό και δεν θα απαντήσω τώρα, γιατί φοβάμαι ότι θα γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», είπε και εξήγησε ότι δέχεται πιέσεις για τη μεταφορά της έδρας από μεγάλους μετόχους, που θεωρούν ότι οι αξίες της εταιρείας διαπραγματεύονται στην Ελλάδα σε «εξευτελιστικά» επίπεδα. Σημείωσε επίσης ότι η Mytilineos Energy & Metal στερείται επενδυτικής βαθμίδας επειδή η έδρα της είναι σε χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας στις ανεπτυγμένες αγορές και σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο θα κινητοποιήσει τεράστια εισροή κεφαλαίων, τα οποία δεν μπορούν να έρθουν σήμερα λόγω του καταστατικού τους, που φρενάρει τέτοιες κινήσεις σε αναδυόμενες αγορές.
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας στη γενική συνέλευση, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επένδυση, σε μια σημαντική αγορά στην οποία ο μέτοχος της εταιρείας Fairfax θα συμβάλει στην ανάπτυξή της. Ο κ. Μυτιληναίος έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα στήριξης των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση που έλαβε ο Καναδάς, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, και υπογράμμισε ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αναπτύξει η Μytilineos στον Καναδά, ύψους 1,16 δισ. ευρώ, θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 30%, ανεβάζοντας το IRR της εταιρείας κατά 2-2,5 φορές. «Οι ΗΠΑ με το IRA έβαλαν τα λεφτά στο τραπέζι. Η Ευρώπη απάντησε σε αυτό με ένα καλογραμμένο ευχολόγιο, που δεν συγκινεί τους Ευρωπαίους επενδυτές και ειδικά την ενεργοβόρο βιομηχανία, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, μεταφέρουν την έδρα και τη δραστηριότητά τους στη Β. Αμερική και στην Απω Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πέντε φορές υψηλότερο από την Αμερική, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα κοστίζει 20 δολ./mwh, τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης τους λόγους που η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή στις ΗΠΑ, σχέδιο που αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε την ίδια μέρα στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail. Μιλώντας για τις τιμές φυσικού αερίου, ανέφερε ότι «τον χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή, γιατί ο ήπιος χειμώνας και η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες», και εκτίμησε ότι «μέχρι να μπουν σε λειτουργία το 2026 οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που τώρα κατασκευάζονται, είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας».
Μιλώντας για τη Mytilineos είπε ότι η εταιρεία είναι πολύ καλά προστατευμένη απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών, έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας σε συνδυασμό και με την «Αλουμίνιον», την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη «μπαταρία» της χώρας, αφού ως μεγάλος καταναλωτής μπορεί να απορροφά ή να απελευθερώνει ενέργεια ανάλογα με τις συνθήκες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των επενδύσεων ΑΠΕ και στον κίνδυνο των μηδενικών ή και αρνητικών τιμών, τονίζοντας ότι όσες μονάδες ΑΠΕ δεν έχουν συμβολαιοποιημένες ταρίφες ή PPAS, θα υποστούν μεγάλη ζημία.
Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το 2023 θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, με το ύψος των πράσινων ΕΒΙTDA να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.
Η εξαγορά του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών 1,4 GW από τη Westbridge Renewable στην Αλμπέρτα του Καναδά έναντι 1,16 δισ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Μytilineos και η πρώτη τέτοιου είδους στη Β. Αμερική. Η επιλογή της Αλμπέρτα είναι ιδανική, καθώς η περιοχή επωφελείται από την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία στον Καναδά, που απαιτείται για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων. Επιπροσθέτως, η Αλμπέρτα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βόρεια Αμερική και έχει στόχο να επιτύχει 30% παραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030.
Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα (610 MW) αναμένεται να είναι έτοιμα προς κατασκευή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα του 2024. Ολα τα έργα έχουν υποβάλει αίτηση (ή/ και έχουν εγκριθεί) για την εγκατάσταση και χρήση συστημάτων συσσωρευτών και αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWH. Η Mytilineos διαθέτει ήδη ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο συνολικής ισχύος 10,5 GW, το οποίο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής στον Καναδά θα υπερβεί τα 11,9 GW.
Διαβάστε επίσης:
Ευ. Μυτιληναίος: Ανοικτό το ενδεχόμενο για μεταφορά έδρας
Mytilineos: Εξετάζει νέες επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική
Mytilineos: Μπαίνει στην αγορά του Καναδά – Εξαγορά ηλιακού χαρτοφυλακίου 1,4 GW
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News