ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ανεκτέλεστο έργων άνω των 3 δισ. ευρώ στοχεύει η Αβαξ

«Παρακαταθήκη» για τις προοπτικές του ομίλου αποτελεί το χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης που έχει δημιουργήσει

Σε ανεκτέλεστο έργων άνω των 3 δισ. ευρώ στοχεύει η Αβαξ

Με το μεγαλύτερο μεμονωμένο έργο που δρομολογείται στο Ελληνικό από τη Lamda Development, το Vouliagmenis Mall Complex, φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ο όμιλος Αβαξ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, η κοινοπραξία της Αβαξ και του ιταλικού ομίλου Rizzani (40%-60%) αποτελεί το σχήμα που έχει επιλέξει η Lamda για το έργο ανάπτυξης του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο υπολογίζεται να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς προβλέπει τη δημιουργία ενός συγκροτήματος συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ., όπως επίσης και σημαντικούς υπόγειους χώρους στάθμευσης. Περίπου 85.000 τ.μ. θα αφορούν την εκμισθώσιμη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου, ενώ επιπλέον 40.000 τ.μ. θα αφορούν τους χώρους γραφείων. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία είναι ανάλογη εκείνης που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου για τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στην περιοχή του Αγ. Κοσμά. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση το σχήμα των Αβαξ – Rizzani θα έχει τον ρόλο του συμβούλου και συντονιστή του έργου, συμμετέχοντας στην προετοιμασία της κατασκευής και στη συνέχεια, εφόσον δεν τεθεί κάποιο θέμα, θα υπογραφεί και το οριστικό συμβόλαιο κατασκευής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, «εντός του επόμενου διαστήματος προσδοκούμε στην περαιτέρω ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου των έργων μας, από 2,2 δισ. ευρώ σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, καθώς βρισκόμαστε κοντά στην ανάληψη νέων συμβάσεων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας». Κατά τον ίδιο, «η Αβαξ ποτέ δεν βρισκόταν σε καλύτερη θέση την τελευταία δεκαετία. Αντίστοιχα, όπως προσέθεσε ο κ. Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος του ομίλου Αβαξ, με την ολοκλήρωση του προγράμματος αποεπένδυσης από διάφορες συμμετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν εντάσσονταν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ομίλου, η Αβαξ μείωσε κατά 33% τον καθαρό δανεισμό της σε 220 εκατ. ευρώ, στοιχείο που της επιτρέπει να μοχλεύσει περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν, αλλά και να μη χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Μάλιστα, για το 2023 δρομολογείται περαιτέρω μείωση του δανεισμού.

Σημαντική «παρακαταθήκη» για τις προοπτικές του ομίλου αποτελεί και το χαρτοφυλάκιο των έργων παραχώρησης που έχει δημιουργήσει η Αβαξ. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, η αξία αυτών των συμμετοχών υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ (π.χ. Αττική Οδός, Ολυμπία Οδός, Νέα Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης κ.λπ.), ενώ σε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του ομίλου, που επίσης θα αρχίσει να αναπτύσσεται το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, «διαπιστώνουμε ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της κατοικίας και των τουριστικών ακινήτων στην ελληνική αγορά». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τακτική που ακολουθεί πλέον η εταιρεία προκειμένου να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της σε εγγυητικές επιστολές. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει την επιθυμητή (για τις ίδιες) έκθεσή τους στον κλάδο των κατασκευών, η Αβαξ έχει αρχίσει ήδη να συνεργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό με ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στον κλάδο. Παράλληλα συζητάει με ξένες τράπεζες, κυρίως από την Κύπρο αλλά και τα Βαλκάνια, για την άντληση εγγυητικών και από αυτές.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News