Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 09:56
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προμηθευτές Υγείας: Βραχνάς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου

Προμηθευτές Υγείας: Βραχνάς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου

Σε σταθερή τροχιά ανόδου έχουν μπει τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Δημόσιων Νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών Υγείας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) μέσα στους πρώτους τρεις μήνες έτους έχουν αυξηθεί κατά 43%. Η τακτική των καθυστερήσεων των πληρωμών του Eλληνικού Δημοσίου, αποτελεί ένα χρόνιο βραχνά για τους έλληνες επιχειρηματίες που συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ο οποίος φαίνεται να επιδεινώθηκε και λόγω της αύξησης των αναγκών που προκάλεσε η πανδημία covid.

Να σημειωθεί δε ότι ο τομέας της Δημόσιας Υγείας εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κακοπληρωτή του Δημοσίου. Μάλιστα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υγεία στο τέλος Μαρτίου 2023 εκτοξεύτηκαν στα 1.511 εκατομμύρια ευρώ από 1.054 εκατ. ευρώ το τέλος του 2022.

Ειδικότερα  με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Μαρτίου του 2023 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στα 1.339 εκατ. ευρώ από 909 εκατ. ευρώ το τέλος του 2022, ήτοι αυξημένα κατά 47%. Την ίδια στιγμή, σε καλύτερα επίπεδα διατηρούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο των 172 εκατ. ευρώ από 145 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένα σε σχέση με το Μάρτιο του 2022, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 202 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 1.056 εκατ. ευρώ στα 1.339 εκατ. ευρώ, όπως αναφέραμε.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, ως ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων παρουσιάζονται τα μικτά ποσά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate και clawback (υποχρεωτικές εκπτώσεις) που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα. Για το λόγο αυτό, πάντα κατά το κλείσιμο του έτους υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις και τα χρέη αποκλιμακώνονται.

Όμως διαπιστώνεται ξεκάθαρα η τάση αύξησης και αυτό το γεγονός ανησυχεί τους προμηθευτές υγείας. Θα πρέπει να δε να τονίσουμε ότι και για το 2022 η εικόνα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη καθώς και για το έτος αυτός δεν έχει υπάρξει ο επίσημος συμψηφισμός  των rebate και clawback. Συνολικά λοιπόν, οι επιχειρήσεις του χώρου είναι ανήσυχες και οι εκπρόσωποι τους σημειώνουν πως κινούνται σε θολά νερά, μη μπορώντας να καταγράψουν στους ισολογισμούς και τις φορολογικές τους δηλώσεις τα ορθά στοιχεία, σχετικά με τον κύκλο εργασιών, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News