Attica Bank: Τι προβλέπει η συμφωνία μετόχων για την αύξηση κεφαλαίου
Κοντά στο 12% αναμένεται να διαμορφωθεί το ποσοστό της Thrivest Holding στην Attica Bank μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473,3 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.
Αυτό προβλέπει η συμφωνία μετόχων που συνομολογήθηκε μεταξύ των μετόχων της Τράπεζας, δηλαδή ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ και η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί σε τελικά δεσμευτικά νομικά κείμενα, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ. Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα η Thrivest Holding θα συνεισφέρει στην ΑΜΚ 64 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 329 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ θα συνεισφέρει 40 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό του ΤΧΣ, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ θα διατηρηθεί στο 69,5%, ενώ το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ, που σήμερα διαμορφώνεται στο 20,11% θα μειωθεί στο μισό περίπου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή της Thrivest, η οποία θα καλύψει και το ποσοστό που σήμερα βρίσκεται σε διασπορά, περί το 1,9%. Στην αύξηση θα συμμετάσχει και ο e-ΕΦΚΑ, διατηρώντας επίσης το ποσοστό του, δηλαδή το 8,4%.
Στο MOU που συμφωνήθηκε προβλέπονται επίσης τα επόμενα βήματα για την συγχώνευση της Παγκρήτιας τράπεζας (υπό την ενιαία της μορφή μετά την απορρόφηση της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας) με την Attica Bank με στόχο την δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας στην οποία η Thrivest, θα ελέγχει ποσοστό 50,1%. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών προβλέπεται να γίνει εντός των επόμενων 12 μηνών και αφού προηγηθεί η αποτίμησή τους προκειμένου να καθοριστεί η σχέση ανταλλαγής. Με δεδομένο ότι και οι δύο τράπεζες βαρύνονται με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος είναι τα οικονομικά μεγέθη να είναι σε συγκρίσιμη βάση, προχωρώντας αφενός στην μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων, αλλά και στον υπολογισμό των πρόσθετων ζημιών με βάση τις προβλέψεις που διαθέτει κάθε τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank, τα οποία έχουν ταξινομηθεί σε τέσσερα χαρτοφυλάκια ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και η διοίκηση της Τράπεζας δρομολογεί την πώληση δύο χαρτοφυλακίων κόκκινων Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τα οποία η Τράπεζα φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος για την πώλησή τους. Αντίστοιχα εναλλακτικές λύσεις αναζητούνται για το χαρτοφυλάκιο Metexelixis, το οποίο είναι αξίας 670 εκατ. ευρώ και έχει τιτλοποιηθεί το 2018 με επενδυτή την Pimco, καθώς και το χαρτοφυλάκιο Omega ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο είχε επίσης τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington.
Σε ότι αφορά την Παγκρήτια το χαρτοφυλάκιο δανείων ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζεται σε καθυστέρηση (ποσοστό 64%). Εκτός από το υψηλό ποσοστό NPEs η Τράπεζα διαθέτει χαμηλό ποσοστό καλύψεων που περιορίζεται στο 35%, ενώ μαζί με τα καλύμματα το ποσοστό των προβλέψεων διαμορφώνεται στο 88% περίπου. Η Τράπεζα προχώρησε τον προηγούμενο χρόνο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ με στόχο την κάλυψη της ζημιάς που θα προκύψει από την διαχείριση των NPEs και το σχέδιο εξυγίανσης είναι υπό διαμόρφωση, λαμβάνοντας υπόψη και την συνένωση με την HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το σχέδιο συγχώνευσης δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας νέας ΑΜΚ, η οποία τοποθετείται το 2024 και εξαρτάται και το ύψος των κεφαλαίων είναι συνάρτηση της ζημιάς που θα προκύψει από την πώληση των κόκκινων δανείων. Στόχος είναι η νέα Τράπεζα που θα προκύψει να εξυγιανθεί πλήρως και να αποτελέσει τον πέμπτο πόλο στο τραπεζικό σύστημα με ενεργητικό που θα φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Attica Bank: Οριστική συμφωνία για την ΑΜΚ – Πόσα θα επενδύσουν Thrivest, ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ
Attica Bank: Οριστικοποιήθηκαν οι όροι συμμετοχής της Thrivest στην αύξηση κεφαλαίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News