Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 08:10
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Fitch αναβαθμίζει τη Mytilineos – Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα 

Η Fitch αναβαθμίζει τη Mytilineos – Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα 

Ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται πλέον η Mytilineos μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τη Fitch Ratings σε «BB+». Η Mytilineos, επισημαίνει στη σχετική έκθεση o οίκος αξιολόγησης, έχει τα τελευταία έτη πετύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της τόσο στον παγκόσμιο χάρτη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης, όσο και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα διατηρεί σε υψηλές αποδόσεις τον τομέα μεταλλουργίας.

H Fitch Ratings αναμένει σταθερά ισχυρές επιδόσεις για το 2023 μέσω της αυξημένης συνεισφοράς του τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα της επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, οδηγώντας στην υπεραπόδοση του τομέα M Renewables της Mytilineos. Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης, αναφέρει ο οίκος Fitch, την ισχυρή και αυξανόμενη θέση του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει βιώσιμες ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση, καθώς ο κλάδος ενέργειας εισέρχεται σε μια λιγότερο ρευστή, αλλά ανθεκτική περίοδο. Ειδική μνεία γίνεται και στη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (CCGT 826 MW), που με την έναρξη λειτουργίας της θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της εταιρείας.

Η Fitch Ratings χαρακτηρίζει καλά διαφοροποιημένο το μοντέλο λειτουργίας της εισηγμένης και σημαντικές τις συνέργειες μεταξύ των τομέων δραστηριότητάς της.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής στη μεταλλουργία προσφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τοποθετώντας τη Mytilineos μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως. Αναφορικά με τη ρευστότητα της εισηγμένης, η Fitch τη χαρακτηρίζει υγιή, καθώς όπως εξηγεί στο τέλος του 2022 η εταιρεία είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία κατά τον οίκο είναι υπερεπαρκή για να καλύψουν τις με σ ο βραχυπρόθεσμες αποπληρωμές των υποχρεώσεών της.

«Προβλέπουμε παραγωγή EBITDA άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ από το 2023, υποστηριζόμενη από την επέκταση της δραστηριότητας στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, καθώς και από υψηλότερα EBITDA, με μειωμένη μεταβλητότητα από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι η Mytilineos θα είναι σε θέση να διατηρήσει την καθαρή μόχλευση EBITDA σε περίπου 1,5 φορά το διάστημα 2023-2026, υποστηρίζοντας την αναβάθμιση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.

Σημειώνεται πως κατά τη χρήση του 2022 η Mytilineos σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών μετά από δικαιώματα μειοψηφίας 187% στα 466 εκατ. ευρώ, έναντι 162 εκατ. το 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 130% στα 823 εκατ., έναντι 359 εκατ. το 2021. Ο κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε (+137%) στα 6,306 δισ., από 2,664 δισ. την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα, ο όμιλος το 2022 μείωσε τον καθαρό δανεισμό του στα 716 εκατ., από 803 εκατ. στο τέλος του 2021. Υπενθυμίζεται πως σε αναβάθμιση της Mytilineos είχε προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες και η S&P («ΒΒ» από «ΒΒ-»), διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News