Δήμας στο MR: Έρχεται χρηματοδότηση ΕΣΠΑ στις επιχειρήσεις για την κατοχύρωση Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Η πρόσκληση είναι σε στάδιο σχεδιασμού
Χρηματοδοτικά εργαλεία με πόρους από το ΕΣΠΑ για την περαιτέρω επέκταση των ελληνικών ευρεσιτεχνιών/παντεντών από τις ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως δηλώνει στο Money Review ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, κ. Χρίστος Δήμας, «η Ελλάδα εμφανίζει μια σχετική υστέρηση στο συγκεκριμένο πεδίο (σ.σ. αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας/πατέντες). Γι αυτό έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, των επιχειρήσεων για την κατοχύρωση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας».
«Με αυτό τον τρόπο», συνεχίζει ο κ. Δήμας, «θα διευκολύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν μετρήσιμο διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα. Παράλληλα στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε τη σχετική τεχνογνωσία και τις δεξιότητες στο ευρύτερο οικοσύστημα».
Αυτή την περίοδο, η πρόσκληση είναι σε στάδιο σχεδιασμού και αναμένεται να τρέξει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα, υπάρχουν πλάνα για επέκταση και σε άλλες δύο σημαντικές μορφές Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στην κατοχύρωση διεθνούς σήματος (trademark) και στην κατοχύρωση βιομηχανικών σχεδίων σε διεθνή κλίμακα. «Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικά συστατικά είναι στη φαρέτρα μιας επιχείρησης ένα κατοχυρωμένο σήμα\λογότυπο και ένα βιομηχανικό σχέδιο που προστατεύονται από την αντιγραφή, όπως και οι πατέντες αντίστοιχα,» υπογραμμίζει ο κ. Δήμας.
Χρονιά ρεκόρ το 2022 για τις πατέντες στην Ελλάδα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω έρχονται έπειτα από χρονιά ρεκόρ που καταγράφηκε το 2022 στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), του μοναδικού αρμόδιου φορέα για την απονομή των τίτλων προστασίας στη χώρα μας, πέρσι πραγματοποιήθηκαν 1.020 αιτήσεις, αριθμός διπλάσιος από το 2019. Ωστόσο, το 60% των αιτήσεων προέρχονται από άλλη χώρα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ακόμη χώρος για την βελτίωση των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα.
Λιγότερες οι ελληνικές πατέντες στην Ευρώπη
Το δρόμο που έχει καλύψει η Ελλάδα στο θέμα κατοχύρωσης πατεντών δείχνουν και τα στοιχεία των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν από τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), οι οποίες έφτασαν τις 185 το 2022 σημειώνοντας μάλιστα πτώση 8,9%, σε σχέση με το 2021. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα βρέθηκε στην 37η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη.
Από ότι φαίνεται αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει με τα μέτρα στα οποία προχωράει, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αιτήσεις στη γηραιά ήπειρο σημείωσαν πέρσι ρεκόρ, αυξανόμενες κατά 2,5% σε ετήσιο επίπεδο και φτάνοντας τις 193.460.
H σημασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
Η ενίσχυση των ελληνικών πατεντών είναι ένα σημαντικό στοίχημα για την ελληνική οικονομία. Όπως σημειώνει ο κ. Δήμας «η κατοχύρωση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας σε διεθνές επίπεδο είναι μία από τις πολύ σημαντικές διαστάσεις της καινοτομίας. Σύμφωνα με στοιχεία των EPO/ EUIPO (2019), η κατοχύρωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ της χώρας, στην απασχόληση, στους καλύτερους μισθούς και στο εμπορικό ισοζύγιο».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ρεκόρ στις αιτήσεις πατεντών στην Ευρώπη- Έκρηξη στις ψηφιακές τεχνολογίες
Συνάντηση Μητσοτάκη – Δήμα – Augmenta: Στο επίκεντρο η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής – καινοτομίας
Χρηματοδοτείται με 3,6 εκατ. ευρώ το Ινστιτούτο Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»