Θοδωρής Καλαντώνης (doValue): Στα 3 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων το α΄ εξάμηνο
Ανησυχία για τις επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων στην εξυπηρέτηση των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers εξέφρασε ο πρόεδρος της doValue Greece Θοδωρής Καλαντώνης μιλώντας στο 4ο Διεθνές Συνέδριο The Greek economy: Looking into the future που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
«Για την ώρα, δεν βλέπουμε μαζικές αθετήσεις ρυθμισμένων δανείων, αλλά εάν τα επιτόκια συνεχίσουν την ανοδική τάση, μπορεί το πρόβλημα να ενταθεί, κυρίως για τα νοικοκυριά». Για τις επιχειρήσεις υπάρχει επίσης επιβάρυνση, αλλά όπως υπογράμμισε «η συνολική πορεία της οικονομίας και η πρόβλεψη που υπάρχει για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα που αντισταθμίζει σε σημαντικό βαθμό την επιβάρυνση του επιτοκιακού κόστους».
«Έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που ανέρχονταν σε 109 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Καλαντώνης, καθώς «ο κλάδος έχει ρυθμίσει δάνεια 35 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουμε στόχο πάνω από 3 δισ. ευρώ. Αλλά μένουν ακόμη πολλά που θα πρέπει ή να ρυθμιστούν ή να οδηγηθούν στην ρευστοποίηση των εγγυήσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας – αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία μιας οικονομίας».
O κ. Καλαντώνης υπεραμύνθηκε του ρόλου των εταιρειών διαχείρισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, εξηγώντας ότι, στόχος τους είναι να εκπληρώσουν τα επιχειρησιακά σχέδια που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις τραπεζικών χαρτοφυλακίων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Πρακτικά «η υλοποίηση του σχεδιασμού ισοδυναμεί με την προστασία του Έλληνα φορολογούμενου», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι «μέχρι σήμερα τα business plan εκτελούνται, παρότι οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται και στο οικονομικό περιβάλλον και στην πλευρά της θεσμικής λειτουργίας. Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί θετική εξέλιξη όχι γιατί αλλάζει κάτι στις ενέργειες που θα γίνονταν ή στην έκβαση κάθε υπόθεσης, αλλά επειδή αποτρέπει μια χρονική καθυστέρηση που θα ήταν τελικά επιβαρυντική για όλους – και για τους οφειλέτες». Ο επικεφαλής της doValue υπεραμύνθηκε και της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας των διαδικασιών που ακολουθούν οι servicers ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις – και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη σε όλες τις περιπτώσεις».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της doValue «η επίτευξη των στόχων των business plan περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς δανείων στην Ελλάδα. Είναι κάτι νέο για τη χώρα μας και ακόμη δεν έχουν όλοι εξοικειωθεί με την ιδέα ότι ένα δάνειο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και είναι, όπως κάθε άλλο, μεταβιβάσιμο – χωρίς αυτό να μεταβάλλει τους όρους του για τον οφειλέτη». Η doValue ουσιαστικά άνοιξε τη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα, μεταβιβάζοντας πρόσφατα δύο χαρτοφυλάκια με δάνεια που ήταν μέρος άλλων, τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, και αγοραστής ήταν, όπως εξήγησε «ένας ανταγωνιστής μας, η Intrum, που έχει τεχνογνωσία διαχείρισης, αλλά παρόλα αυτά διατηρήσαμε τη διαχείρισή τους». Με αυτές τις συναλλαγές υπενθύμισε «έρχονται και νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, αποτελούν δηλαδή άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας».
Η Τράπεζα Πειραιώς
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Βanking της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι η εκτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ότι «η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει και το 2023 σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης καθώς, συγχρόνως με την καλή δομική δουλειά που γίνεται, υπάρχει μια σειρά από θετικούς καταλύτες, όπως η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, τα κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα μας από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία (Next Generation EU, ΕΣΠΑ), οι αυξημένες τουριστικές εισπράξεις σε επίπεδα μάλιστα ρεκόρ όπως αναμένεται, καθώς και η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων».
Ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε ότι οι τράπεζες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας με την περαιτέρω ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης και τη συμβολή τους στη διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και παράλληλα, θα αποτελέσουν μοχλό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν καλύψει τεράστια απόσταση τα τελευταία χρόνια, είναι θωρακισμένες σε ικανοποιητικό βαθμό, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με υψηλούς δείκτες ρευστότητας, ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, πολύ βελτιωμένους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και υγιή σχέση δανείων προς καταθέσεις, είπε ο κ. Κουτεντάκης. Στο πλαίσιο αυτό, και το 2022 κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις, με καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 6,5 δισ.ευρώ και νέες καταθέσεις άνω των 8 δισ.ευρώ. Για το 2023 η προσδοκία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν επιταχυνόμενη καθαρή πιστωτική επέκταση, υψηλότερη από πέρυσι ενώ είναι καθοριστική είναι η συμβολή τους στην διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων της τάξης των 87 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 -2027.