ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Οι επόμενες κινήσεις στις business της ευεξίας, IKEA και Intersport

Fourlis: Οι επόμενες κινήσεις στις business της ευεξίας, IKEA και Intersport

Νέες συνεργασίες στον κλάδο της ευεξίας προκειμένου  η λιανεμπορική δραστηριότητα να μην περιορισθεί στην ανάπτυξη των καταστημάτων υπό το σήμα Holland & Barrett διερευνά ο όμιλος Fourlis. Το παραπάνω αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. «Η Holland & Barrett αποτελεί το πρώτο βήμα στον κλάδο της ευεξίας. Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα στην Ανατολική αλλά και στη Δυτική Ευρώπη που τα προϊόντα αυτά (συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες) πωλούνται κατά 95% στα φαρμακεία. Έχει έρθει η ώρα ο Έλληνας καταναλωτής να βρίσκει αυτά τα προϊόντα και αλλού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φουρλής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής ο όμιλος έχει ανοίξει τρία καταστήματα Holland & Barrett σε Κηφισιά, Μαρούσι και Γλυφάδα με το πλάνο να προβλέπει την ίδρυση περίπου 120 καταστημάτων μες στην επόμενη πενταετία σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία του κλάδου, τα προϊόντα διατροφής που συνδέονται με τον κλάδο ευεξίας αποτελούν μια αγορά που παγκοσμίως υπολογίζεται σε 842 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται ότι έως το 2026 θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Τα πιο άμεσα επενδυτικά σχέδια πάντως προβλέπουν καταρχάς τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος Holland & Barrett το αμέσως επόμενο διάστημα, τη συνέχιση των ανακαινίσεων στο δίκτυο της Intersport, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2024, με τον όμιλο να επιθυμεί να αυξήσει τα επόμενα χρόνια τον αριθμό των καταστημάτων από 105 που είναι σήμερα σε 120. Το φθινόπωρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του καταστήματος ΙΚΕΑ στο Αεροδρόμιο και δη η μείωση των τετραγωνικών, κάτι που ήδη συνέβη με τα καταστήματα σε Λάρισα και Ιωάννινα. Υπό κατασκευή είναι το μεγάλο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Πάτρα με στόχο να είναι λειτουργικό σε 18 μήνες, ενώ στη φάση της αδειοδότησης είναι το κατάστημα ΙΚΕΑ στο Ηράκλειο Κρήτης. Εξάλλου, στο τέλος του 2023 αναμένεται να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις στα Σπάτα Αττικής (έναντι του Smart Park) τα γραφεία του Ομίλου Fourlis στον χώρο που θα ονομαστεί Fourlis Retail Hub.

Το 2023 φαίνεται να ξεκίνησε με το… δεξί για τον όμιλο, ο οποίος αναμένει διψήφια ανάπτυξη. Βεβαίως, τόσο η πορεία συνολικά του ομίλου όσο και ο ακριβής χρόνου εισόδου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις με τη διοίκηση του ομίλου να τονίζει χθες κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ότι δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλο διάστημα ακυβερνησίας στη χώρα. «Ο σχετικός φάκελος για την είσοδο της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο είναι έτοιμος. Οι εκλογές όμως μας επηρεάζουν, όπως και η επενδυτική βαθμίδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής.

Στις προκλήσεις της νέας χρονιάς, που έρχεται μετά από μια χρονιά ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, θα πρέπει σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Απόστολο Πεταλά, να προστεθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού, κόστος υψηλότερο κατά 2,5%-3%, η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας κατά 4%-5%, αύξηση που συνδέεται όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την ανάγκη ύπαρξης ελκυστικών αμοιβών για την εύρεση προσωπικού και βεβαίως η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Τα πρώτα σημάδια, πάντως, για τον όμιλο είναι ενθαρρυντικά, καθώς το α’ τρίμηνο του 2023 «τρέχει» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο σε σύγκριση με το 2022 όσο και σε σύγκριση με το 2019. Στην ουσία συνεχίζεται η τάση που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 όταν οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 21,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ στο 9μηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ χαμηλότερος, της τάξης του 11%. Όπως επεσήμανε ο κ. Πεταλάς, αποδίδοντας αυτή την αύξηση όχι μόνο στις υψηλότερες τιμές, αλλά και σε αύξηση του όγκου πωλήσεων, το 4ο τρίμηνο του 2022 ο τζίρος ήταν υψηλότερος και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κατά 15%, ενώ στο 9μηνο ήταν υψηλότερος κατά 4% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2019. Ο ίδιος τόνισε ότι φέτος ο όμιλος δεν θα προχωρήσει σε νέες ανατιμήσεις (πέρυσι αυτές διαμορφώθηκαν σε 15%-18%), υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος, επισημαίνοντας ότι το 2022 έγιναν ανατιμήσεις σε δύο φάσεις, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Φουρλής από την πλευρά του επανέλαβε τον στόχο για επίτευξη τζίρου 750 εκατ. ευρώ το 2026 (από 501 εκατ. ευρώ το 2022) και EBIT 8%.

Διαβάστε επίσης: 

Όμιλος Fourlis: Οι επενδύσεις στα ΙΚΕΑ και το κέρδος από την αποεπένδυση στην Τουρκία

FOURLIS: Άλμα 71,4% στην καθαρή κερδοφορία το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News