Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στην τελική ευθεία η έρευνα για τις τράπεζες
Σε εισήγηση για την πολύκροτη υπόθεση των τραπεζών πριν από το καλοκαίρι και σε λήψη απόφασης στη συνέχεια από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από το τέλος του 2023, σε περίπτωση, βεβαίως, που στην εισήγηση διαπιστώνονται παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού εκτιμάται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι μπορεί να έχει καταλήξει η αρμόδια αρχή. Μάλιστα, πλέον, όπως έγινε γνωστό χθες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αρχή δεν διερευνά μόνο το ενδεχόμενο παράνομης σύμπραξης των τραπεζών για την επιβολή χρεώσεων για μια σειρά συναλλαγών και τραπεζικών πράξεων, αλλά και την ύπαρξη αντιανταγωνιστικών πρακτικών στις αγορές της παροχής υπηρεσιών πληρωμών και διατραπεζικών συστημάτων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής» εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο συνεκδίκασης των δύο υποθέσεων, τόσο της αρχικής που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, με τους μεγάλους ελέγχους που έγιναν τότε στην Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank, την Τράπεζα Αττικής, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα «ΔΙΑΣ» και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, όσο και αυτής που δύο χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και πάλι έγινε έλεγχος ύστερα από καταγγελία της Viva Wallet. Η τελευταία, άλλωστε, είχε προβεί σε σχετικές καταγγελίες και το 2019, καταγγελίες που οδήγησαν στην αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές πιθανή συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων δεν αναμένεται να προκαλέσει καθυστέρηση στην τελική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο δεύτερος γύρος αιφνιδιαστικών ελέγχων στις τράπεζες, αυτός της 14ης Δεκεμβρίου 2021, δεν είχε γίνει γνωστός, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αποφασίσει να μην προβεί σε επίσημη ανακοίνωση. Το γεγονός γνωστοποιήθηκε μόλις χθες, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει ότι στις 2 Μαρτίου 2023 η αρχή προχώρησε στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της διερεύνησης ορισμένων πρακτικών επιχειρήσεων δραστηριοποιούμενων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Συγκεκριμένα διερευνά το ενδεχόμενο παραβίασης του άρθρου 1 του νόμου 3959/2011 περί απαγορευμένων συμπράξεων (συμφωνίες, εναρμονισμένες πρακτικές κ.ο.κ.), του άρθρου 1Α, βάσει του οποίου απαγορεύονται μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές – άρθρο που προστέθηκε πέρυσι κατά την αναθεώρηση του νόμου περί ανταγωνισμού- και του άρθρου 2 που απαγορεύει την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.
Η ανάθεση σε εισηγητή σημαίνει ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών των παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 ν. 3959/2011 για τη λήψη απόφασης, ωστόσο, όπως σημειώνει η αρχή στη χθεσινή ανακοίνωσή της, δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της ΕΑ. Η νόμιμη προθεσμία είναι ενδεικτική και ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό και το βαθμό συνεργασίας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
Οι προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες είναι η κατάθεση εισήγησης εντός 150 ημερών από την ανάθεση της υπόθεσης σε εισηγητή και η λήψη απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός 15 μηνών από την ανάθεση της υπόθεσης σε εισηγητή.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News