Τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις εξαφανίστηκαν
Το κλαμπ των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις δεν υπάρχει πια. Ήταν μία «παρενέργεια» της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι κεντρικές τράπεζες. Κόντρα σε όλους τους κανόνες του finance, ομόλογα συνολικής αξίας 18,4 τρισ. δολαρίων έφτασαν στα τέλη του 2020 να προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι επενδυτές πλήρωναν τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις που τα είχαν εκδώσει για το… προνόμιο να τις δανείσουν.
Όμως πλέον, το τελευταίο «προπύργιο» των αρνητικών αποδόσεων έπεσε, καθώς οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων πέρασαν σε θετικό έδαφος.
Τώρα, οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας –η τελευταία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που διατηρεί πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική- κινείται προς την ομαλοποίηση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκατέλειψε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων ήδη από τον Ιούλιο, με τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Δανίας να ακολουθούν τον Σεπτέμβριο.
Η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι, στον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος από το 1973.
Έτσι, η αξία των ομολόγων που εμφάνιζαν αρνητικές αποδόσεις μειώθηκε κατακόρυφα πέρυσι, καθώς οι traders άρχισαν να προεξοφλούν τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ. Κατά τη διάρκεια του 2022, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε από το -0,6% στο 2,8%.
Στην Ιαπωνία, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται αφότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξάφνιασε τις αγορές στις 20 Δεκεμβρίου, όταν διπλασίασε το όριο που έχει θέσει για τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς στο 0,5%. Η κίνηση αυτή έχει πυροδοτήσει προσδοκίες και για άλλες αλλαγές πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται.
Ένα ιαπωνικό κρατικό ομόλογο λήξεως Μαρτίου 2024 ήταν ο τελευταίος τίτλος που είχε απομείνει με αρνητικές αποδόσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. Η απόδοσή του ανέβηκε στο μηδέν χθες.
Τον Δεκέμβριο του 2020, τα στοιχεία του Bloomberg εμφάνιζαν περισσότερα από 4.000 ομόλογα στο «κλαμπ» των αρνητικών αποδόσεων.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ομόλογα: Η εποχή των αρνητικών αποδόσεων τελειώνει
UBS: Πώς οι επενδυτές πληρώνουν τη μείωση του ελληνικού χρέους
UniCredit: Πώς η Ελλάδα πέτυχε μείωση-ρεκόρ στο χρέος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News