Επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο; Όλες οι ημερομηνίες και οι προβλέψεις
«Ραντεβού» με την επενδυτική βαθμίδα για τον Οκτώβριο έχει κλείσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Societe Generale. Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η χώρα θα βγει από το junk το φθινόπωρο, παρά τις εκλογές που θα προηγηθούν, με την αναβάθμιση αυτή να πυροδοτεί ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Για την DZ Bank, οι προσδοκίες θα πρέπει να εστιάζουν στα reviews του Μαρτίου/Απριλίου και Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου, όταν DBRS και S&P θα «κοιτάξουν» την ελληνική αξιολόγηση, καθώς ο στόχος της Αθήνας για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 χαρακτηρίζεται ρεαλιστικός.
Όπως τονίζει η Societe Generale σε νέα έκθεσή της, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη. Σε αντίθεση με τις θετικές εξελίξεις που καταγράφονταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τον Μάιο του 2022 έως και σήμερα υπήρξαν 13 υποβαθμίσεις στα outlooks, επισημαίνουν οι αναλυτές, αποδίδοντας την αρνητική αυτή τάση στην επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών των ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του σχετικού κόστους.
Πάντως, η SocGen διαπιστώνει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και συνέχισαν να αναβαθμίζονται το 2022.
«Παρά τις κοινοβουλευτικές εκλογές την Άνοιξη, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας τον Οκτώβριο του 2023, κάτι που θα πρέπει να πυροδοτήσει ένα ράλι στις αγορές των ελληνικών κρατικών ομολόγων» αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Καθώς η SocGen επισημαίνει ότι η Moody’s έχει υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa3 με αρνητικές προοπτικές –μόνο ένα σκαλοπάτι από το junk- συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων, ως αντιστάθμιση του κινδύνου απόκλισης ανάμεσα στις αξιολογήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Από την πλευρά της, η DZ Bank χαρακτηρίζει ως παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από το junk τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στη βιωσιμότητα του χρέους και τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.
Δυσμενώς επιδρούν οι εκλογές. «Αν και η Νέα Δημοκρατία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται ξεκάθαρα στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, ο αριστερός λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ήδη βυθίσει τη χώρα στο πολιτικό χάος το 2015, ακολουθεί στη δεύτερη θέση», σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου. «Η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές θα μπορούσε, επομένως, να κάνει τους οίκους αξιολόγησης διστακτικούς με την πιστοποίηση της επενδυτικής βαθμίδας».
Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες του 2023 για την ελληνική αξιολόγηση
Πραγματικά, πολλοί αναλυτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «περνά» μέσα από τις εκλογές, με αποτέλεσμα από τα προγραμματισμένα reviews που ανακοίνωσαν αυτές τις μέρες οι οίκοι για το 2023, όλα τα βλέμματα να στρέφονται σε εκείνα του φθινοπώρου.
Ειδικότερα, η Fitch, η οποία σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, πρόκειται να πραγματοποιήσει reviews της ελληνικής αξιολόγησης στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.
H S&P, που δίνει αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), θα «ασχοληθεί» με την Ελλάδα την 21η Απριλίου και την 20η Οκτωβρίου.
Η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση αυτή στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ (high), έχει προγραμματίσει reviews για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Scope στο MR: Η επενδυτική βαθμίδα περνά μέσα από τις εκλογές – Οι ημερομηνίες, οι ανησυχίες
DBRS: «Μαχαίρι» στις προβλέψεις του 2023 για την Ελλάδα – Παγκόσμια επιδείνωση προσδοκιών
Ο εθνικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας – Τα 8 σενάρια βιωσιμότητας του χρέους
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News