Απαντήσεις σε 10 κρίσιμα ερωτήματα για το 2021
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να δοκιμάζει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα τρίτο και την αβεβαιότητα να παραμένει στα ύψη οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου διάφορους παράγοντες: από τις επόμενες κινήσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών έως τις αντιδράσεις των καταναλωτών στην εξέλιξη της πανδημίας. Η Goldman Sachs συγκεντρώνει τα 10 πιο σημαντικά ερωτήματα για την νέα χρονιά και δίνει τις δικές της απαντήσεις.
1. Θα προκαλέσει νέα ύφεση το τρίτο κύμα της πανδημίας;
Απάντηση: Όχι. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού θα δώσει μία ανάσα στα νοσοκομεία και τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα- έστω και με διστακτικά βήματα. Ήδη οι περισσότερες κυβερνήσεις έδειξαν ότι είναι απρόθυμες να προβούν σε πολύ αυστηρά, καθολικά lockdown προτιμώντας τα στοχευμένα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό η Goldman περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 5%.
2. Θα υποχωρήσει αρκετά η απειλή του ιού, ώστε να επιτρέψει την ανάκαμψη του τομέα υπηρεσιών;
Απάντηση: Ναι. Η Goldman πιστεύει ότι ο φόβος θα σταματήσει να κυριαρχεί και η οικονομική ζωή θα μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ο κλάδος υπηρεσιών (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ψυχαγωγία, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, τον τουρισμό) θα ορθοποδήσει. Έως τα τέλη του 2021 υπολογίζεται ότι θα έχει ανακτήσει το 90% του χαμένου εδάφους.
3. Θα υποχωρήσει το ποσοστό των αποταμιεύσεων;
Απάντηση: Ναι. Μία από τις επιπτώσεις της πανδημίας ήταν και η μεγάλη αύξηση των αποταμιεύσεων και στις δύο περιοχές του Ατλαντικού, αφού η μεγάλη ανασφάλεια οδήγησε τους πολίτες να βάλουν στην άκρη ό,τι μπορούσαν. Η τάση αυτή στάθηκε εμπόδιο στην οικονομία το 2020, αλλά έχει δημιουργήσει ένα «απόθεμα» που μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας ώθησης για το 2021.
4. Μπορεί η ανάπτυξη να ξεπεράσει τις προσδοκίες;
Απάντηση: Ναι. Η απροσδόκητα περιορισμένη μακροπρόθεσμη ζημιά στην πλευρά της προσφοράς για την οικονομία μετά την αρχική κατάρρευση της δραστηριότητας επιτρέπει να ελπίζουμε κάτι τέτοιο.
5. Θα ξεπεράσει η παραγωγικότητα τα προ πανδημίας επίπεδα;
Απάντηση: Και πάλι να. Η πανδημία πυροδότησε επιτάχυνση των αλλαγών που προωθούν την παραγωγικότητα, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε ταχύτερο κλείσιμο των λιγότερο παραγωγικών επιχειρήσεων, ύστερα από μία δεκαετία φθηνού χρήματος που είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι προτεραιότητα η παραγωγικότητα.
6. Θα υποχωρήσει το ποσοστό της ανεργίας;
Απάντηση: Ναι. Αν και πολλοί έχουν εκφράσει φόβους για το τι θα συμβεί όταν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και σε άλλες μεγάλες οικονομίες αποσύρουν το δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους, η Goldman εξακολουθεί να αναμένει βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και τόνωση της απασχόλησης.
7. Θα φτάσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%
Απάντηση: Όχι. Πιθανότατα ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υποτονικά επίπεδα σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο παρά τις άκρως δυναμικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
8. Θα αρχίσει η Fed να περιορίζει τις αγορές ομολόγων;
Απάντηση: Όχι. Όλα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για το 2021 και πιθανότατα για αρκετά χρόνια ακόμη. Η επιστροφή σε πιο περιοριστική πολιτική δεν θα έρθει πιθανότατα πριν από το 2024.
9. Τι κάνει η ΕΚΤ;
Απάντηση: Θα επιμείνει στη χαλαρή πολιτική, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το PEPP. Δεν αποκλείεται και νέα μείωση των επιτοκίων.
10. Περιμένουμε μεγάλη διόρθωση στις αγορές;
Απάντηση: Μάλλον όχι. Με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται να έχουμε μία βουτιά των χρηματιστηριακών δειτκών που το 2020 εμφάνισαν ισχυρά αντισώματα στην πανδημία.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News