ΗΠΑ: Μία νέα προσέγγιση στην αϋπνία – Μία βιομηχανία 5 δισ.δολαρίων
Ο γιατρός Daniel Erichsen πέρασε περίπου μια δεκαετία παρακολουθώντας κυρίως ασθενείς που πάλευαν με την υπνική άπνοια και την αϋπνία.
Η καριέρα του πήρε δραματική τροπή στις αρχές του περασμένου έτους, όταν απολύθηκε από τη δουλειά του στο νοσοκομείο στο Όρεγκον. Ο Έριχσεν, 42 ετών, είχε σταματήσει να συνταγογραφεί υπνωτικά χάπια σε ασθενείς και ως επί το πλείστον αρνιόταν να τους παραπέμψει για ακριβές και χρονοβόρες εξετάσεις που έκρινε άσκοπες.
Αφού πέρασε πολλά χρόνια ακούγοντας τους ασθενείς να περιγράφουν τον αγώνα τους με την αϋπνία και τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους βρουν κάτι που θα έλυνε το πρόβλημά τους, ο Erichsen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς δεν ήταν το πρόβλημα. Μάλλον, το πρόβλημα ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματός τους.
Η αϋπνία είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Imarc, η παγκόσμια αγορά αϋπνίας θα φτάσει τα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και θα ανέλθει στα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Αυτό περιλαμβάνει δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα, βοηθήματα ύπνου χωρίς ιατρική συνταγή, ιατρικές συσκευές και διάφορους τύπους θεραπείας.
Η Imarc ανέφερε στην έκθεσή της ότι η πανδημία Covid-19, που έπληξε τις ΗΠΑ στις αρχές του 2020, «προκάλεσε άνευ προηγουμένου αλλαγές στις ζωές, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απομόνωσης και αναρίθμητων εργασιακών προκλήσεων και οικογενειακών υποχρεώσεων» και ενήργησε «ως ένα σημαντικό αγχωτικό γεγονός που επηρέασε τον ύπνο εκατομμυρίων».
Ακόμη και πριν από την πανδημία, η βιομηχανία της τεχνολογίας είχε βρει πολλούς τρόπους για να αξιοποιήσει τον ύπνο και την επιθυμία των ανθρώπων να τον βελτιστοποιήσουν. Οι ιχνηλάτες ύπνου είναι παντού, ενσωματωμένοι στις συσκευές Apple Watch και Fitbit. Υπάρχει το έξυπνο δαχτυλίδι από το Oura, το οποίο συγκέντρωσε τον Απρίλιο έναν γύρο χρηματοδότησης με αποτίμηση στα 2,55 δισ.δολάρια.
Επίσης, πολλές εφαρμογές διαλογισμού όπως το Calm, Headspace και Breethe περιέχουν περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται.
Εκτιμάται ότι η αϋπνία επηρεάζει 49 εκατομμύρια Αμερικανούς και έχει ως αποτέλεσμα 84 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης και 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε «περιστατικά ασφάλειας και απώλεια παραγωγικότητας».
Ο γιατρός Erichsen, αφού άκουσε εκατοντάδες ιστορίες από άτομα με προβλήματα ύπνου, πίστευε ότι η ιατρική βιομηχανία ταξινόμησε εσφαλμένα την αϋπνία ως διαταραχή ύπνου, ομαδοποιώντας την με κατάθλιψη, άγχος και ψυχωσικές διαταραχές.
Ο Erichsen ωστόσο το είδε διαφορετικά. Οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν στην κλινική του τρόμαξαν. Είχαν βιώσει μερικές άσχημες νύχτες ύπνου από μια ασθένεια ή ένα αγχωτικό γεγονός. Όταν ο κανονικός ύπνος δεν επέστρεψε, έπεσαν σε πλήρη κατάσταση πανικού. Νόμιζαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι είχαν ξεχάσει πώς να κοιμηθούν. Η σκοτεινή άβυσσος του Διαδικτύου περιείχε απεριόριστες ιστορίες για τα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που τους περίμεναν αν δεν επέστρεφε ο κανονικός ύπνος.
Ο φόβος ήταν ο κοινός παρονομαστής. Έτσι, αντί να αποκαλεί την αϋπνία διαταραχή, ο Erichsen προτιμά να την περιγράφει ως φοβία, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τον τρόπο αντιμετώπισης της.
«Σκεφτείτε τις επιπτώσεις. Όταν λέμε, “Α, πρέπει να παίρνεις φάρμακα για να κοιμηθείς ή να ασκηθείς ή να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα”, στην πραγματικότητα επιδεινώνεις τη φοβία», αναφέρει ο Erichsen.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Ξυπνάτε κουρασμένοι; Οι 8 λόγοι και τι να κάνετε