BUSINESS & FINANCE

Το νέο πακέτο μέτρων και το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα

Το νέο πακέτο μέτρων και το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα

Νέο πακέτο μέτρων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου με τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει χθες το βράδυ σε συνέντευξη του ότι, «έτσι όπως κινείται η οικονομία, θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα». Από τη μία βέβαια βρίσκεται  ο κατάλογος των νέων μέτρων και από την άλλη ο στόχος του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η χώρα θα δώσει το τελευταίο δημοσιονομικό σήμα προς τις αγορές για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ετσι η καλή πορεία των εσόδων -μέχρι τώρα υπέρβαση κατά 312 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου- οδηγεί το οικονομικό επιτελείο  σε ένα ασφαλέστερο μονοπάτι για την επίτευξη του στόχου του δημοσιονομικού ελλείματος στο 1,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το Νοέμβριο, καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1.126 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.882 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021. Αυτό σημαίνει πως όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί από τη καλή πορεία των εσόδων θα «ριχθεί» στη μάχη για ακόμη μικρότερο πρωτογενές έλλειμα  φέτος, ακόμη και από το 1,6%. Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο θέλει να πετύχει και τον άλλο στόχο, δηλαδή την επιπλέον στήριξη της κοινωνίας και ευελπιστεί να βρει τον απαραίτητο δημοσιονομικό μέσω της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων, με το κονδύλι να μπαίνει στα κρατικά ταμεία, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού  επιτελείου, στο τέλος του χρόνου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν  οι ίδιες πηγές, το ποσό της έκτακτης φορολόγησης μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από τα 600 εκατ. ευρώ που εκτιμάται έως τώρα σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.

Τα νέα μέτρα 

Δύο  είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν ποια είναι τα μέτρα που θα προχωρήσουν. Από τη μία, η ισχυρή σύσταση των Βρυξελλών πως τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα, και από την άλλη βέβαια το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια άτυπη και έντονη  προεκλογική περίοδο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται έξτρα παρεμβάσεις σε είδη διατροφής αλλά και στην ενέργεια για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Όπως μια επιταγή ακρίβειας, που θα είναι προσανατολισμένη προς τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή  ίσως  ένα food pass στα πρότυπα του fuel pass, βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.  Υπάρχει όμως και η σκέψη να χορηγηθεί μια επιπλέον επιταγή ακρίβειας όπως αυτή που πρόκειται να δοθεί τώρα τον Δεκέμβριο. 

Επιπλέον, εξετάζεται να υπάρξει επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα δύο ή τρεις μήνες.

Η οικονομία δεν δείχνει κόπωση

Παρά το γεγονός ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις πιέζονται λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, δεν φαίνεται αντίστοιχα πίεση  και της κατανάλωσης μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Νοέμβριο του 2022  ήταν 2,76 δισ. ευρώ όταν τον Νοέμβριο του 2021 ήταν 2,33 δισ. ευρώ,  αυξημένες δηλαδή περίπου 18,6%. Για την περίοδο, μάλιστα, από τον Δεκέμβριου του 2021 έως Νοέμβριο του 2022, οι αγορές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 39 δισ. ευρώ ενώ το 2019 ήταν μόλις οι μισές. 

Διαβάστε επίσης: 

Τρία κρίσιμα ραντεβού για οικονομία και μέτρα στήριξης

Προϋπολογισμός: Στα 1,126 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου

Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης: Τι θα περιέχει το «μίνι» πακέτο 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News