Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 21:52
BUSINESS & FINANCE

Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας: Πρόοδο στις συνομιλίες ΕΕ – Βρετανίας για κοινή χρήση τελωνειακών δεδομένων

Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας: Πρόοδο στις συνομιλίες ΕΕ – Βρετανίας για κοινή χρήση τελωνειακών δεδομένων

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την ανταλλαγή τελωνειακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά «δεν έχουν φτάσει ακόμη στην ολοκλήρωση της συμφωνίας» σε ένα ζήτημα που θα μπορούσε να βοηθήσει να τερματιστεί η εμπορική τους διαμάχη μετά το Brexit, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

Οι τεχνικές συνομιλίες επαναλήφθηκαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες σχετικά με το πρωτόκολλο, το μέρος της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που επιβάλλει ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που μεταφέρονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ικανοποιητική ανταλλαγή δεδομένων που δείχνουν ποια εμπορεύματα που μετακινούνται προς τη Βόρεια Ιρλανδία παραμένουν εκεί και ποια ενδεχομένως ταξιδεύουν στην Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκλειδώσουν οι ευρύτερες συνομιλίες.

«Νομίζω ότι αν πρόκειται να πετύχουμε μια συμφωνία εδώ, πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο να νιώθει άνετα και με τον οποίο μπορεί να ζήσει και η ΕΕ», δήλωσε ο Coveney στους δημοσιογράφους την Τετάρτη μετά από συνάντηση με τον υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας της Βρετανίας Chris Heaton-Harris.

«Νομίζω ότι έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

Η Βρετανία δημιούργησε ένα νέο σύστημα για να προσφέρει στην ΕΕ τελωνειακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώσεις ασφάλειας και προστασίας και ορισμένες πληροφορίες για τη διαμετακόμιση, για να προσπαθήσει να αμβλύνει τις ανησυχίες της ΕΕ ότι τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ιρλανδία χωρίς να πληρώσουν τα τελωνεία της ΕΕ.

Αν και η επίτευξη λύσης για ένα σύστημα που θα μπορεί να διαβεβαιώσει την ΕΕ ότι η ενιαία αγορά της προστατεύεται, αλλά και να κατευνάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας για την παράδοση δεδομένων δεν θα τερματίσει τη διαμάχη για το πρωτόκολλο, θα μπορούσε να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην άμβλυνση των εντάσεων.

Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν την απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης να μην έχει ρόλο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις εμπορικές διαφορές -μια δυνητικά πιο δύσκολη διαφωνία για να ξεπεραστεί.

Η Βρετανία συμφώνησε στο πλαίσιο της αποχώρησής της από την ΕΕ να αφήσει ουσιαστικά τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της ενιαίας αγοράς αγαθών της Ένωσης, ώστε να διατηρήσει τα ανοικτά σύνορα της περιοχής με την Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ.

Έκτοτε, η Βρετανία προσπάθησε να καταργήσει πολλούς από τους ελέγχους που εισήγαγε η συμφωνία, οι οποίοι έχουν εξοργίσει πολλούς φιλοβρετανούς ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία -αν και όχι άλλους στην επαρχία που αντιτάχθηκαν στην αποχώρηση από την ΕΕ- και δημιούργησαν πολιτικό αδιέξοδο στο Μπέλφαστ.

Οι Βρυξέλλες έχουν προσφερθεί να χαλαρώσουν ορισμένους από τους εμπορικούς φραγμούς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα τη βεβαιότητα ότι μια συμφωνία είναι εφικτή, αν η Βρετανία επιδείξει την πολιτική βούληση να βρει μια λύση.

Ο Coveney πρόσθεσε την Τετάρτη ότι οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες ασχολήθηκαν με πολλές λεπτομέρειες αυτή την εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News