Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 17:39
ΔΟΥΛΕΙΑ

Τέσσερις κατηγορίες τοξικών συναδέλφων – Και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Τέσσερις κατηγορίες τοξικών συναδέλφων – Και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Συχνά υποχρεωνόμαστε να συνεργαζόμαστε με τοξικούς συναδέλφους, οι οποίοι μας επιβαρύνουν όχι μόνο στη δουλειά, αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Τα καλά νέα όμως είναι ότι δεν χρειάζεται να μας επηρεάζουν τόσο, διότι όπως φαίνεται, τέτοιου είδους άνθρωποι λειτουργούν με τα ίδια μοτίβα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας του NYU, Tessa West, αρκεί να καταλάβουμε σε ποια από τις εξής κατηγορίες εντάσσεται ο «τοξικός» συνάδελφος και να τον αντιμετωπίσουμε κατάλληλα. Όπως γράφει στο βιβλίο της «Jerks at Work: Toxic Coworkers and What to Do About Them», οι τέσσερις πιο συχνοί «εχθροί» μας είναι:

1. Οι «γλείφτες»

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», σκέφτονται όσα άτομα θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά, ανεξαρτήτως εάν απαιτείται να σαμποτάρουν ή να επιβαρύνουν κάποιον συνάδελφό τους. Ταυτόχρονα, λειτουργούν στρατηγικά, δημιουργώντας στους ανωτέρους τους την εντύπωση ότι συνεργάζονται καλά με τους υπόλοιπους της ομάδας.

Για να αντιμετωπίσετε τέτοιους ανθρώπους αρκεί να βρείτε «συμμάχους» στη δουλειά. Όσοι έχετε γίνει θύματα τέτοιου ανθρώπου μπορείτε να συγκεντρώσετε απτά στοιχεία και να τα παραθέσετε με κομψό τρόπο στον προϊστάμενό σας. Όταν μιλάτε στον προϊστάμενο φροντίστε να αναγνωρίσετε ότι ναι μεν έχουν θετικά στοιχεία, αλλά προκαλούν προβλήματα στην υπόλοιπη ομάδα.

2. Οι επιθετικοί

Τα άτομα αυτά επισκιάζουν τους συναδέλφους τους σε όλες τις αποφάσεις (π.χ. δεν αφήνουν κανέναν άλλον να μιλήσει στα meeting) και στοχεύουν στους αδύναμους προϊσταμένους, προσπαθώντας να τους «λυγίσουν».

Η West προειδοποιεί ότι αυτού του είδους τα άτομα λατρεύουν τους καβγάδες και συνεπώς θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να χάσετε μερικές μάχες. Αξίζει να τους αντιμετωπίσετε και πάλι μαζί με την ομάδα σας, μόνο εφόσον αποφασίσετε ότι η κατάσταση δεν «τραβάει» άλλο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο μαζί με τους συναδέλφους σας, το οποίο θα ταιριάζει για το συγκεκριμένο «τοξικό» άτομο.

3. Ο micromanager

Πρόκειται για συναδέλφους που επιμένουν να επιβλέπουν το καθετί που κάνετε, από το πώς υπογράφετε στα email μέχρι τον προγραμματισμό της ημέρας σας.

Σύμφωνα με την West, συνήθως πρόκειται για συναδέλφους οι οποίοι έχουν άγχος και αισθάνονται αβέβαιοι για τη δουλειά που βγαίνει και για τον ίδιο τους τον εαυτό. Συνεπώς ο καλύτερος τρόπος να τους αντιμετωπίζετε είναι να τους ενημερώνετε όσο το δυνατόν συχνότερα και επιγραμματικά.

4. Ο χειριστικός

Ενδεχομένως η πιο απειλητική κατηγορία «τοξικού» συναδέλφου, αφού μπορεί να σας αποκόψει από τους συναδέλφους σας, να σας απομονώσει και να σας κάνει να νομίσετε ότι ασχολείστε με κάτι σημαντικό ή ακόμη χειρότερα να σας καταστρέψει την αυτοεκτίμηση. Πρόκειται για συναδέλφους που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το μέλλον σας και ο μόνος τους στόχος είναι να σας ελέγξουν.

Η West προτείνει αφενός να καταγράφετε τα περιστατικά που δεν σας φαίνονται φυσιολογικά, αφετέρου να ενισχύετε όσο μπορείτε το επαγγελματικό σας δίκτυο. «Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε έναν χειριστικό συνάδελφο είναι αυτό ακριβώς που σας έκανε να φοβάστε – να στραφείτε σε άλλο κόσμο για βοήθεια», τονίζει η West.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Πώς να απαντήσετε στην κακία: 10 τρόποι να χειριστείτε έναν αγενή

Τα 10 χειρότερα επαγγέλματα: Αυτά είναι τα πτυχία που μετανιώνουν οι περισσότεροι

Έχετε τοξικό αφεντικό; Τα 26 τρανταχτά σημάδια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News