Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Αύξηση των τιμών για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία
Η τιμή μπαταριών ιόντων λιθίου αυξήθηκε φέτος για πρώτη φορά σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας, με την αύξηση του κόστους πρώτων υλών να αναμένεται να πλήξει τις προσπάθειες της αυτοκινητοβιομηχανίας για μαζική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.
Οι αυξανόμενες τιμές των βασικών μετάλλων των μπαταριών, όπως λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο, έχουν ωθήσει τις τιμές συσκευασιών μπαταριών πάνω από τα 151 δολάρια ανά κιλοβατώρα, που σημαίνει μία αύξηση 7% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στην πρώτη αύξηση που καταγράφει το BloombergNEF στην έρευνά του που αρχίζει από το 2010.
Η τιμή λιθίου έχει δεκαπλασιαστεί από τις αρχές του 2021, ενώ το νικέλιο καταγράφει άνοδο 75% και το κοβάλτιο έχει υπερδιπλασιαστεί από το μέσο όρο του 2020. Η αύξηση αυτή του κόστους πρώτων υλών αναμένεται να πλήξει την ικανότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς επιδοτήσεις, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Το υψηλότερο κόστος θα μπορούσε επίσης να είναι προβληματικό για τα οικονομικά μεγέθη προγραμμάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Η άνοδος των τιμών των συσκευασιών μπαταριών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κατασκευαστές κυψελών στην κινεζική αγορά δεν είχαν στραφεί σε φθηνότερες μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), οι οποίες δεν χρησιμοποιούν κοβάλτιο και νικέλιο, αλλά έχουν μικρότερη εμβέλεια. Το 2022, υπήρχαν 603 γιγαβατώρες ζήτησης για μπαταρίες ιόντων λιθίου, σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Οι τιμές της μπαταρίας ιόντων λιθίου διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Στην Κίνα κοστίζουν 127 δολάρια ανά κιλοβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οι τιμές είναι 24% και 33% υψηλότερες αντίστοιχα.
Υπάρχει γενικώς σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα μειωθούν οι τιμές μετάλλων μπαταριών. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί λιθίου στον κόσμο έχουν προειδοποιήσει για τις δυσκολίες αύξησης της παραγωγής για να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική ζήτηση, ενώ οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News