Ενέργεια: Η λύση που δεν έρχεται και τα διπλά τιμολόγια στο ρεύμα
Οι υπουργοί Ενέργειας ξανακάθονται στο τραπέζι σε μια εβδομάδα ώστε να βρουν λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα ανώτατο όριο στα 275€/MWh, το οποίο θεωρείται από πολλές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ως μη αποτελεσματικό, με τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε αντιπρόταση.
Ο χειμώνας, πάντως, πλέον είναι εδώ, κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Για σήμερα η τιμή έχει εκτοξευθεί ξανά στα 400,86€/MWh γεγονός που αποδεικνύει πως εάν δεν βρεθεί λύση άμεσα για το φυσικό αέριο, όλη η Ευρώπη θα συνεχίσει να βρίσκεται παγιδευμένη σε απαγορευτικές τιμές ρεύματος και οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να πιεστούν ακόμη περισσότερο για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος μάλιστα των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης το 2022 εκτιμάται στο 1,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Πολλά από αυτά τα μέτρα ήταν οριζόντια, όπως αναφέρεται και στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup. Το 2023, το κόστος προβλέπεται στο 0,9% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί διατηρηθούν σε ισχύ για ολόκληρο το έτος.
To Εurogroup, πάντως, επιμένει πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και μάλιστα βάζει στο τραπέζι την ύπαρξη ενός διπλού μοντέλου τιμολόγησης για την ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με βάση αυτό το μοντέλο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή μέχρι κάποιο συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, ενώ η όποια επιπλέον κατανάλωση θα τιμολογείται με τις τιμές αγοράς χωρίς επιδοτήσεις.
Ουσιαστικά, πρόκειται για κάτι σαν το μοντέλο που ισχύει και στην Ελλάδα και είναι κλιμακωτό (μέχρι τις 500Kwh υπάρχει η μέγιστη επιδότηση και μετά από αυτή την κλίμακα, η επιδότηση βαίνει μειούμενη, ώστε πάνω από τις 1000 Kwh να είναι σχεδόν μηδαμινή), με τη διαφορά όμως ότι η κλίμακα δεν θα φθάνει τόσο υψηλά. Με το μοντέλο δηλαδή που προτείνεται από το Eurogroup, για τις μικρές καταναλώσεις θα συνεχίσει να υπάρχει επιδότηση και έτσι τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να ξεφύγουν από το «τέρας» της ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν κάποιο νοικοκυριό «θέλει» να είναι σπάταλο, τότε θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με τεράστιους λογαριασμούς.
Η νέα κλιμάκωση των τιμών, πάντως, έχει θορυβήσει τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια για το μέγεθος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν τους χειμερινούς μήνες για τη συγκράτηση των τιμών, όσο δεν υπάρχει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση έχει «παρκάρει» 1 δισ. ευρώ για το 2023 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά προφανώς δεν θα είναι αρκετό εάν οι τιμές επιστρέψουν στα επίπεδα του Αυγούστου, με τον βαρύ χειμώνα να είναι ακόμη μπροστά. Στα κρατικά ταμεία θα προστεθούν άλλα 373 εκατ. που έρχονται από την ανάκτηση των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο, τα οποία θα εισπραχθούν μέχρι τις 30 του μήνα. Επιπλέον έσοδα θα φέρει και η ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες προμήθειας. Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί για την περίοδο Αυγούστου 2022-Ιουλίου 2023. Επιπλέον, θα προχωρήσει και η φορολόγηση των διυλιστηρίων κατά 33%.
Η «κόκκινη κάρτα» για τα μέτρα στήριξης
Στην Ελλάδα το καθαρό δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 2,3% του ΑΕΠ το 2022 και 0,5% του ΑΕΠ το 2023. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, τα περισσότερα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και τα περισσότερα από αυτά δεν συνάδουν και με τον στόχο της ΕΕ για μείωση της ζήτησης ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, το ποσό της προσωρινής και στοχευμένης στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι μόνο το 0,4% του ΑΕΠ το 2022 και – 0,1% του ΑΕΠ το 2023.
Διαβάστε επίσης:
Η θερμοκρασία πέφτει, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται
Eurogroup: Στο τραπέζι τιμολόγια ρεύματος «δύο επιπέδων» για το 2023
Κ. Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News