Οι απολύσεις στην τεχνολογία μπορεί να μην είναι κακός οιωνός για την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της
Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, η Meta και το Twitter ανακοίνωσαν απολύσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές δεν έχουν επηρεάσει την αμερικανική αγορά εργασίας ευρύτερα, ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια και να πατάει φρένο στην οικονομία.
Ένα πρόσφατο κύμα απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας πιθανότατα να οδηγήσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους να αναρωτηθούν αν θα είναι οι επόμενοι, αν και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες
Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις είναι ελάχιστες ότι οι χιλιάδες περικοπές σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Meta, Amazon και Twitter, θα επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν συνεχιζόμενη ισχύ στην αγορά εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση για εργαζομένους, άφθονες ανοιχτές θέσεις εργασίας και ποσοστά απολύσεων που, συνολικά, εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου, που εκδόθηκε την Παρασκευή από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ήταν η τελευταία απόδειξη μιας ανθεκτικής αγοράς εργασίας που συνεχίζει να αψηφά τη βαρύτητα. Οι εργοδότες πρόσθεσαν 263.000 θέσεις εργασίας -πολύ πάνω από τις προσδοκίες- και το εθνικό ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,7%, λίγο πάνω από το χαμηλό μισού αιώνα.
Συνολικά, η αγορά εργασίας φαίνεται να είναι σε καλά επίπεδα μέχρι το 2023, δήλωσε ο Nick Bunker, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στο Indeed Hiring Lab. «Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στον τομέα της τεχνολογίας δεν είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό αυτού που βλέπουμε στη συνολική οικονομία αυτή τη στιγμή», είπε.
Οι απολύσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διετίας
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ποσοστό απολύσεων -το οποίο μετρά τις απολύσεις ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης- δεν είχε πέσει ποτέ στο 1% ή και κάτω από αυτό πριν από την εποχή της πανδημίας.
Αυτό το προηγούμενο καταρρίφθηκε πέρυσι. Το ποσοστό απολύσεων ήταν στο 1% ή κάτω από αυτό κατά τη διάρκεια κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του JOLTS.
Επισημαίνεται βέβαια ότι υπάρχει μία καθυστέρηση σε δεδομένα η τελευταία ανακοίνωση που έγινε την Τετάρτη αφορά στοιχεία Οκτωβρίου. Πολλές απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστούν στην επόμενη έκθεση JOLTS, δήλωσε ο Daniel Zhao, επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor.
Προς το παρόν, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών εργαζομένων που απολύονται έχει κυμαίνεται περίπου στο 1,4 εκατ. το μήνα. Συγκριτικά, κατά την περίοδο 2017-2019 οι απολύσεις ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,8 εκατ. άτομα ανά μήνα, δήλωσε ο Bunker.
Υπήρχαν περίπου 10,3 εκατ. κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Πριν από την πανδημία, ο αριθμός αυτός δεν είχε ξεπεράσει τα 8 εκατ. Επομένως, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναζητούν να προσλάβουν εργαζόμενους σε σχεδόν ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Επιπλέον, η αναλογία των κενών θέσεων εργασίας προς τους ανέργους είναι περίπου 1,7 – δηλαδή οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι σχεδόν διπλάσιες από τις θέσεις εργασίας που αναζητούν άτομα.
Οι αιτήσεις ανεργίας είναι ένας άλλος δείκτης, αν και λιγότερο αξιόπιστος, καθώς δεν αποτελούν άμεσο μέτρο των απολύσεων. Καταμετρώνται εβδομαδιαία, οπότε προσφέρουν μια πιο έγκαιρη ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν σχετικά στα ίδια επίπεδα και κοντά στην προ της πανδημίας γραμμή τάσης τους.
Συνολικά, οι επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν 76.835 περικοπές θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο, με επικεφαλής τον τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη η Challenger, Gray & Christmas. Ο αριθμός αυτός ήταν υπερδιπλάσιος από τον προηγούμενο μήνα και πενταπλάσιος από τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου του 2021.
Ωστόσο, οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας το 2022 είναι οι δεύτερες χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, υπολειπόμενες μόνο από την περσινή χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση. Η εταιρεία άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία το 1993.
Οι απολύσεις μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εν μέρει μια εκκαθάριση των υπερβολικά ένθερμων προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας- δεν είναι απαραίτητα προάγγελος μιας ευρύτερης οικονομικής κακοδαιμονίας που θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς, δήλωσαν οικονομολόγοι.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αναφέρθηκε σε αυτή τη δυναμική σε πρόσφατη επιστολή του προς τους εργαζομένους εξηγώντας τις περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερους από 11.000 εργαζομένους.
«Στις αρχές του Covid, ο κόσμος μετακινήθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπέρμετρη αύξηση των εσόδων», έγραψε ο Zuckerberg. «Πολλοί άνθρωποι προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη επιτάχυνση που θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Το ίδιο πίστευα κι εγώ, γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζάσι, δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία είχε «προσλάβει με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, ο Τζάσι δήλωσε ότι η οικονομία «παραμένει σε μία δύσκολη καμπή».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει το κόστος δανεισμού για να ανακουφίσει την αγορά εργασίας και τη συνολική οικονομία, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ο βαθμός στον οποίο η κεντρική τράπεζα θα πατήσει φρένο στην οικονομία μένει να φανεί.
«Η αγορά εργασίας… παραμένει εκπληκτικά ισχυρή»
Παρόλο που η αμερικανική οικονομία στο σύνολό της δεν βλέπει μαζικές απολύσεις, οι εταιρείες τεχνολογίας ανταποκρίνονται εν μέρει σε μια «πραγματική οικονομική τάση», δήλωσε ο Zhao.
«Είναι προφανές ποιο είναι το πρώτο ντόμινο [που θα πέσει] μόνο εκ των υστέρων», δήλωσε ο Zhao. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτές οι απολύσεις δεν είναι το πρώτο ντόμινο”.
Ωστόσο, δήλωσε ο Zhao, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και φέτος εκπλήσσει συνεχώς θετικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει απαραίτητα μια ευρύτερη μετάδοση.
«Έχω την αίσθηση ότι αυτό ήταν το θέμα του 2022 – περιμένουμε συνεχώς ότι η αγορά εργασίας θα επιβραδυνθεί πιο δραματικά και παραμένει εκπληκτικά ισχυρή», δήλωσε.
Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News