BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Τι μέτρα θα προτείνουν για τους δανειολήπτες – Νέα συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

Τράπεζες: Τι μέτρα θα προτείνουν για τους δανειολήπτες – Νέα συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

Πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των οφειλετών που έχουν στεγαστικό δάνειο και πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων, αναμένεται να εφαρμόσουν οι τράπεζες από την αρχή του χρόνου, προτείνοντας μείωση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου είτε με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου είτε με κεφαλαιοποίηση των τόκων για την περίοδο μετά την ρύθμιση.

Μετά την παρότρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναζητηθούν λύσεις και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών που θα επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα, θα βρεθεί και η δυνατότητα επιδότησης της αυξημένης δόσης με τη συνδρομή και του κράτους.

Η επόμενη συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών έχει οριστεί για αυτή την Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα θέσουν στο τραπέζι τις δυνατότητες ρυθμίσεων που υπάρχουν. Οι λύσεις αυτές, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές από τις εποπτικές αρχές δεν θα πρέπει να μειώνουν την καθαρή παρούσα αξία των οφειλών (net present value) που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες σε βάθος χρόνου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να οδηγηθούν σε αναταξινόμηση των ενήμερων στεγαστικών δανείων και να πάρουν αυξημένες προβλέψεις, προκειμένου να καλύψουν την ζημιά που θα προκύψει.

Έτσι εναλλακτική λύση είναι η μείωση της δόσης ενός στεγαστικού δανείου με επιμερισμό της ζημιάς και την ανάληψη μέρους του κόστους και από το κράτος, καλύπτοντας ένα τμήμα της αύξησης της δόσης του δανείου λόγου της ανόδου των επιτοκίων μέσω επιδότησης. Τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών που έχουν πραγματικό πρόβλημα και όχι στο σύνολο του στεγαστικού χαρτοφυλακίου που φαίνεται ότι εξυπηρετείται κανονικά, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αθέτησης.

Σύμφωνα με τις τράπεζες τα μέτρα που θα συναποφασιστούν θα πρέπει να αφορούν στα ευάλωτα νοικοκυριά, όχι κατά ανάγκη με τα αυστηρά κριτήρια που ορίζει ο νόμος, αλλά για όσα νοικοκυριά είναι «ευαίσθητα» στην άνοδο των επιτοκίων. Με βάση στοιχεία από τις τράπεζες η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει κατά μέσο όρο την μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου που είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά 20% περίπου, αλλά η αύξηση αυτή δεν πλήττει οριζόντια όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών. Μια κατηγορία που σύμφωνα με τις τράπεζες θα μπορούσε να εντοπιστεί το πρόβλημα είναι π.χ, στα δάνεια που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τα οποία έχει λήξει ή λήγει έως τα τέλη του χρόνου η περίοδος της επιδότησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν πλέον το κανονικό ύψος της δόσης των στεγαστικών τους δανείων, χωρίς δηλαδή την επιδότηση, αλλά η δόση αυτή, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, θα είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτήν που πλήρωναν κατά την έναρξη της πανδημίας.

Το ενήμερο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σήμερα κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 800.000 περίπου στεγαστικά δάνεια που οφείλονται από 500.000 δανειολήπτες, καθώς ο κάθε οφειλέτης έχει 1,7 περίπου στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για δάνεια που θεωρούνται ενήμερα, καθώς ακόμη και αν έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν, οι δανειολήπτες αυτοί έχουν τηρήσει την ρύθμιση και θεωρούνται συνεπείς. Έτσι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να μην οδηγούν στον χαρακτηρισμό αυτών των δανείων από τις εποπτικές αρχές, δηλαδή τον SSM ως κόκκινα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο SSM δεν θεωρεί ως κόκκινα δάνεια μόνο αυτά που είναι σε καθυστέρηση π.χ. από 1 έως 3 μήνες ή περισσότερο. Μπορεί να θεωρήσει κόκκινα και όσα δάνεια έχουν αυξημένο κίνδυνο οι οφειλέτες τους να αθετήσουν την αποπληρωμή τους και έτσι η άσκηση από την πλευρά των τραπεζών είναι, τα όποια μέτρα που θα εφαρμόσουν να μην οδηγήσουν στην αλλαγή της κατηγορίας κάθε δανείου, δηλαδή από εξυπηρετούμενο σε μη εξυπηρετούμενο.

Διαβάστε επίσης: 

Τρεις παγίδες στην αλλαγή επιτοκίου των στεγαστικών δανείων

Στο τραπέζι το ισπανικό μοντέλο για τη στήριξη των δανειοληπτών

Δάνεια: Αυξημένη 25% η δόση στεγαστικού σε τέσσερις μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News