CEO Illycaffe: Κάποια στιγμή το «ταβάνι θα ραγίσει» και οι γυναίκες θα αναδειχθούν σε ανώτατα αξιώματα
H διευθύνουσα σύμβουλος της Illycaffe, Κριστίνα Σκότσια, είναι από τις λίγες γυναίκες που βρίσκονται στο τιμόνι ιταλικής επιχειρήσεις και τώρα που ετοιμάζεται να οδηγήσει την οικογενειακή επιχείρηση στο χρηματιστήριο, προσπαθεί να εμπνεύσει τη νέα γενιά γυναικών επιχειρηματιών της Ιταλίας.
Η Σκότσια ανέλαβε τα ηνία της Illycaffe τον Ιανουάριο με την εντολή να εισάγει την γνωστή εταιρεία καφέ στο χρηματιστήριο έως το 2026, στη Νέα Υόρκη ή στο Μιλάνο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή της στο Bloomberg. Η οικογενειακή επιχείρηση είχε αξία άνω του 1 δισ.ευρώ το 2019 όταν άρχισε να αναζητά επενδυτές, σύμφωνα με πηγές. Η ίδια η 48χρονη διευθύνουσα σύμβουλος γνωρίζει πολύ καλά ότι το να διοικείς μία κορυφαία εταιρεία και ειδικά την ώρα που κατευθύνεται προς το χρηματιστήριο είναι κάτι ασυνήθιστο στην παραδοσιακή Ιταλία. Ομως, ευελπιστεί ότι το παράδειγμά της θα παρακινήσει περισσότερες γυναίκες να αναδειχθούν στον στις υψηλότερες βαθμίδες του εταιρικού κόσμου.
«Η καθεμία από εμάς χτυπά το κεφάλι της σε μια γυάλινη οροφή και πονάει. Αλλά οι επόμενες γενιές θα υποφέρουν λιγότερο και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή το ταβάνι θα ραγίσει», είπε χαρακτηριστικά. Όπως έχει συμβεί σε πολλές γυναίκες ανώτερα στελέχη, η Σκότσια αναφέρει ότι της ζητήθηκε να κάνει πράγματα υποτιμητικά σε κάποιες συναντήσεις ή εκδηλώσεις, τα οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ στους άνδρες συναδέλφους της. «Οι άντρες έδιναν τα χέρια μεταξύ τους και ένας από αυτούς με ρώτησε “θα σε πείραζε να μου πάρεις το παλτό;”», σημειώνει η Σκότσια. Σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν συμβαίνουν στην Illy, η Σκότσια αστειευόμενη ανέφερε ότι «εάν κάποιος μου ζητούσε να του φέρω καφέ, τουλάχιστον θα του προσέφερα την καλύτερη ποιότητα καφέ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά».
Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει σημειώσει πρόοδο σε άλλους τομείς – η Τζόρτζια Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία – οι υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας του 2011 που ορίζει ποσοστώσεις με βάση το φύλο στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων διατείνονται ότι ο νόμος ήταν αναγκαίος σε μία χώρα όπου οι αλλαγές δεν γίνονται με γρήγορο ρυθμό. Η ίδια η Μελόνι, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για να αυξηθούν οι γεννήσεις με νέες πολιτικές που υποστηρίζουν τις γυναίκες οι οποίες θέλουν να παραμείνουν περισσότερο στο σπίτι, δεν έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων. Η νομοθεσία του 2011 έχει ενισχύσει την εκπροσώπηση των γυναικών στα δ.σ. εισηγμένων επιχειρήσεων, με την Ιταλία να κατατάσσεται στην έκτη θέση στο σύνολο των 19 χωρών της Ευρωζώνης στο περυσινό δείκτη Συμμετοχής Γυναικών στα Δ.Σ. Εταιρειών της Ευρώπης. Μπορεί να υστερεί έναντι της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Σκανδιναβικών χωρών, όμως η Ιταλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις με γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο εκπροσώπησαν μόλις το 2,4% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών της Ιταλίας, με βάση στοιχεία στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή Consob. Επίσης, έκθεση του European Institute for Gender Equality έδειξε ότι το 8,3% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Ευρώπης είχαν γυναίκα διευθύνοντα σύμβουλος τα τελευταία χρόνια τη στιγμή που η Ιταλία δεν είχε καμία.
Η Σκότσια, η οποία πέρασε το πρώτο μέρος της καριέρας της στο εξωτερικό, λέει ότι αρχικά δεν συμφωνούσε με το νόμο περί ποσοστώσεων της Ιταλίας. Αλλά μετά από μερικά χρόνια εργασίας στην πατρίδα της, λέει ότι άλλαξε γνώμη. Η πίεση για περισσότερη εκπροσώπηση στα δ.σ. είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η μακροχρόνια εδραιωμένη στάση που υποβιβάζει τις γυναίκες σε χαμηλότερες θέσεις, προσέθεσε. Κατά την επιστροφή της στην Ιταλία, η Σκότσια είπε ότι ήταν έκπληκτη που οι άντρες στελέχη εξακολουθούσαν να χαιρετούν ο ένας τον άλλον με το τιμητικό «dottore», που ισχύει για οποιονδήποτε με πτυχίο, ενώ οι γυναίκες με τα ίδια προσόντα συχνά αποκαλούνταν απλώς «signora». «Ο ακαδημαϊκός μου τίτλος δεν αξίζει λιγότερο από έναν άνδρα συνάδελφο. Όλοι πρέπει να εκτιμώνται ως επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το φύλο τους», σημειώνει.
Η παρουσία περισσότερων γυναικών στα ιταλικά δ.σ. έχει δημιουργήσει προσδοκίες για μια ισορροπημένη προσέγγιση στις εταιρείες, σύμφωνα με την Σκότσια, δίδοντας τη δυνατότητα στους άνδρες να διατηρήσουν τους πιο επιθετικούς, προσανατολισμένους στη διαχείριση κρίσεων ρόλους. «Αυτά τα στερεότυπα είναι επικίνδυνα. Αν αρχίσετε να πιστεύετε ότι οι άνδρες είναι αυτοί που είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να διαχειριστούν μια κρίση και στη συνέχεια εμφανιστεί μια πανδημία, ένας πόλεμος, ένα κύμα πληθωρισμού, ποιος θα επιλεγεί για να ηγηθεί;», σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Illy.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News