Business & Finance Δευτέρα 21/11/2022, 15:29
INNOVATION FORUM 2022

Χρ. Μεγάλου: Χτίζουμε την κουλτούρα μίας τράπεζας που αλλάζει συνεχώς – Η αξιοποίηση της τεχνολογίας

Χρ. Μεγάλου: Χτίζουμε την κουλτούρα μίας τράπεζας που αλλάζει συνεχώς – Η αξιοποίηση της τεχνολογίας

Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ψηφιακής κουλτούρας και στην κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων των πολιτών έχουν οι οργανισμοί fintech, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στο Innovation Forum 2022. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιώντας τις τεχνολογικές λύσεις προχωρά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας, η οποία θα είναι προσανατολισμένη στη λιανική τραπεζική.

«Και σε αυτό τον εξειδικευμένο τομέα η Τράπεζα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Διαθέτουμε τεχνογνωσία, τεχνολογία, προϊόντα και δίκτυο εξυπηρέτησης και προχωράμε στη δημιουργία της πρώτης αμιγώς ψηφιακής ελληνικής τράπεζας που στοχεύει να προσφέρει την ευελιξία των fintech υπηρεσιών με την εγγύηση και την αξιοπιστία της Τράπεζας Πειραιώς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεγάλου διευκρίνισε πως η νέα ψηφιακή τράπεζα θα είναι αυτόνομη, θα απευθύνεται τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι προσανατολισμένη στη λιανική τραπεζική. Θα προσφέρει υπηρεσίες, όπως “Buy Now-Pay-Later”, “Banking-as-a-service”, “Digital on boarding” για ιδιώτες, μέσω μιας ευέλικτης και ψηφιακής πλατφόρμας. Δεδομένων δε, των δημογραφικών αλλαγών, η νέα ψηφιακή τράπεζα φιλοδοξεί να καλύψει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες ενός κοινού, το οποίο μέχρι πρότινος δεν καλύπτονταν επαρκώς από το «παραδοσιακό» banking, δημιουργώντας έτσι περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης.

«Στην Τράπεζα Πειραιώς, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών μας και πρωτοστατούμε στο χώρο της καινοτομίας, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα υψηλών προδιαγραφών», τόνισε. «Τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα, πέρα από τα μεγάλα έργα που άλλαξαν τον οργανισμό, χτίζουμε την κουλτούρα μιας τράπεζας που μπορεί να αλλάζει διαρκώς. Αναπτύσσουμε νέες τεχνολογικές υποδομές με γνώμονα τη ταχύτητα υλοποίησης νέων υπηρεσιών και προϊόντων, απλοποιούμε τις διαδικασίες μας, εκσυγχρονίζουμε το λειτουργικό μας μοντέλο, επεκτείνουμε και οικοδομούμε στέρεες συνεργασίες, επενδύουμε στις δεξιότητες των ανθρώπων μας», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Αναφερόμενος γενικότερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, o CEO της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία ταχύτερων και πιο ευέλικτων οργανισμών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος και περισσότερους ελέγχους, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών. Αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ο ρυθμός του μετασχηματισμού, σημείωσε ο κ. Μεγάλου. Παράγοντες, όπως οι δημογραφικές αλλαγές, οι δυνατότητες της τεχνολογίας και η εξοικείωση των πελατών, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή κουλτούρας και μάλιστα σε εντυπωσιακά σύντομο διάστημα.

«Οι πολίτες έχουν στραφεί στην χρήση των ψηφιακών καναλιών και στις ψηφιακές συναλλαγές, έχοντας πλέον αντιληφθεί τα οφέλη τους ενώ αναζητούν ακόμη περισσότερες λειτουργικότητες και υπηρεσίες», επισήμανε.

Πλαίσιο ανάπτυξης

Καίριος για την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης ήταν ο ρόλος του κράτους που καταγράφει υψηλούς ρυθμούς αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης και συμβάλλει στη διαμόρφωση της ψηφιακής συνείδησης των πολιτών, δήλωσε ο κ. Μεγάλου. «Κοιτώντας στο μέλλον, ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεργειών με την πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στον τομέα της συνεχούς ανάπτυξης και εκπαίδευσης των στελεχών. Οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας είναι αλματώδεις και συχνά παρατηρείται ένα κενό δεξιοτήτων, το οποίο δύσκολα μπορεί να καλυφθεί ακόμη και από την αγορά.

Παράλληλα, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα  εποικοδομητικό πλαίσιο για τη σύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το δυνητικό όφελος θα είναι διττό: αφενός οι νέοι θα έχουν μια ομαλή μετάβαση στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας σε έναν τομέα που συνεχώς εξελίσσεται και αφετέρου τα πανεπιστήμια θα μπορέσουν να εντοπίσουν τις παρεμβάσεις που χρειάζονται τα προγράμματα σπουδών για να προσφέρουν τις  απαιτούμενες δεξιότητες», είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναφερόμενος επίσης στις επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα από τεχνολογικούς κολοσσούς και όχι μόνο, σημείωσε ότι μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγχώριου ταλέντου και τον περιορισμό του Brain Drain. «Τα data centers των Microsoft, Amazon, Google αλλά και τα κέντρα αριστείας της Deloitte, Accenture, Pfizer και PWC κινούνται σε αυτή την  κατεύθυνση ενισχύοντας την καινοτομία και το  τεχνολογικό αποτύπωμα της χώρας», κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News