Eurasia Group: Ενεργειακή κρίση τέλος για τώρα – Επανάληψη το 2023
Λήξη συναγερμού σημαίνει η Eurasia Group στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, για την ώρα, καθώς θεωρεί ότι οι πιθανότητες επιβολής δελτίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί από το 25% στο 15%. Ωστόσο, η εταιρεία γεωπολιτικών αναλύσεων προειδοποιεί ότι η κρίση μπορεί να επαναληφθεί το 2023.
Σύμφωνα με την Eurasia, ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου έχει μειωθεί, λόγω των υψηλών αποθεμάτων, των συνεχιζόμενων εισαγωγών και των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στις τιμές, με το TTF στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας να έχει πέσει γύρω στα 75 ευρώ ανά MWh, έναντι του υψηλού των 330 ευρώ τον Αύγουστο.
Συνεπώς, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης δεν θα πέσουν κάτω από τα επίπεδα του 20% τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Ακόμα και εάν ο χειμώνας «χτυπήσει» αργά, με μία παρατεταμένη ψυχρή περίοδο, όπως συνέβη το 2020-2021, θα χρειαστεί να φτάσουμε στα μέσα του Απριλίου του 2023 για να πέσουν τα αποθέματα στο κρίσιμο επίπεδο του 20%, υπολογίζει η Eurasia Group. Και τότε, η περίοδος θέρμανσης θα τελειώσει, επιτρέποντας στα αποθέματα να αυξηθούν και πάλι.
Εάν ο χειμώνας παραμείνει ήπιος, όπως συνέβη το 2019-2020, τα αποθέματα μπορεί να βρίσκονται και στο 60% στα μέσα του Απριλίου.
Κυρίως, όμως, οι βελτιωμένες προοπτικές στο φυσικό αέριο κάνουν ευκολότερη την προετοιμασία για τον χειμώνα του 2023-2024, όταν οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να γεμίσουν τις αποθήκες τους με ελάχιστες ή και καθόλου ρωσικές προμήθειες.
Όμως, η Eurasia τονίζει πως παρά τις καλύτερες προοπτικές, σοβαρά προβλήματα παραμένουν. Το να γεμίσουν οι αποθήκες την επόμενη Άνοιξη με ελάχιστο ή καθόλου ρωσικό αέριο θα είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση, που θα συνεισφέρει στον πληθωρισμό και θα υπονομεύσει την γρήγορη ανάκαμψη των οικονομιών.
Επιπλέον, υπάρχει και μία γενικευμένη αντίληψη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι χρειάζεται η αναδιάρθρωση της αγοράς, καθώς η χειραγώγησή της από την πλευρά της Ρωσίας (η οποία κόβει τις προμήθειες για να ενισχύσει τις τιμές), στην πράξη έχει κάνει την ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής ενέργειας να μην λειτουργεί.
Ακόμα και η εκτίναξη των τιμών νωρίτερα μέσα στο έτος δεν ήταν αρκετή για να διασφαλίσει τις προμήθειες χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Όπως εξηγεί η Eurasia, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διατάραξη της αγοράς από τη Ρωσία έσπρωξε το καλοκαίρι τις spot τιμές πάνω από εκείνες για παράδοση τον χειμώνα, με αποτέλεσμα οι traders να μην έχουν κίνητρο να αγοράσουν φυσικό αέριο και να το αποθηκεύσουν για τον χειμώνα.
Αυτό ανάγκασε τις κυβερνήσεις να παρέμβουν, χρησιμοποιώντας κρατικά κονδύλια για να κάνουν αγορές ανεξαρτήτως των τιμών, εντείνοντας τη στρέβλωση της αγοράς.
Η Eurasia Group προειδοποιεί ότι αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να επαναληφθεί την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023, καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας της Ευρώπης θα προσπαθούν να φτάσουν τις αποθήκες στα υποχρεωτικά επίπεδα που υιοθετήθηκαν φέτος (π.χ. 95% στη Γερμανία έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους).
«Για να αποτρέψει την επανάληψη της εκτίναξης των τιμών και των φόβων για ελλείψεις του 2022, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην αποδοτικότητα της ενέργειας και τις εναλλακτικές προμήθειες, ειδικά στο LNG και τις εγχώριες ανανεώσιμες πηγές», τονίζει η Eurasia.
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Γιατί κατέρρευσε η ζήτηση φυσικού αερίου – Τι σημαίνει
Οι παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης: Η Ευρώπη θα «εξάγει» blackouts για χρόνια
Moody’s: Μόνιμη ζημιά κάνει η ενεργειακή κρίση – Πόσο απειλείται η Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News