Χρηματιστήριο: Χωρίς διάθεση για ρίσκο λίγο πριν το τέλος του 2020
Μικρός τζίρος και απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος
Με οριακές διακυμάνσεις ξεκινάει η προτελευταία συνεδρίαση του 2020 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αμφιταλαντεύονται μεταξύ της κατοχύρωσης των προηγούμενων κερδών και της υπεράσπισης των κεκτημένων.
Σε μια συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να έχει τα χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,23% και διαμορφώνεται στις 897 μονάδες.
Το τόξο των σημερινών μεταβολών εκτείνεται σε μόλις έξι μονάδες (806 – 812 μονάδες), με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να σημειώνει απώλεια δύο μονάδων σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.
Ο τζίρος των συναλλαγών κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις σε 4 εκατ. ευρώ, δείγμα της εορταστικής περιόδου, η οποία έχει αναμφίβολα επηρεάσει τη διάθεση των επενδυτών.
Σταθεροποιητικά οι τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος, μην αποκλίνοντας από την ευρύτερη τάση, παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς διαμορφώνεται στο +0,54% και τις 524 μονάδες. Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι όλοι οι τραπεζικοί τίτλοι κινούνται σ’ ένα στενό εύρος +/-1%.
Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +0,23% 0,96 ευρώ
- Attica Bank 0% 0,235 ευρώ
- Eurobank +0,41% 0,5934 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0% 2,25 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς +1,28% 1,266 ευρώ
Απραξία στο ταμπλό
Συναλλαγματικη απραξία παρατηρείται και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις εισηγμένες να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές και τους επενδυτές σχεδόν να απέχουν. Η πλέον ενδιαφέρουσα κίνηση καταγράφεται στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία βρίσκεται στο -1,12%.
Η μετοχή της Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, παραμένει αμετάβλητη στο 1,665 ευρώ, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής παραίτησης του Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ήταν απόρροια των διαφωνιών που είχε με τον αδερφό του, Αναστάσιο, για τη στρατηγική του Ομίλου.
Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 18 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,8 δισ. ευρώ.
Στο -11% οι ετήσιες απώλειες
Μόλις δύο συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, απομένουν μέχι το τέλος του 2020, ενός έτους το οποίο χαρακτηρίστηκε από την πλέον απότομη βουτιά των τελευταίων ετών (Μάρτιος-Απρίλιος) αλλά τον πλέον κερδοφόρο μήνα όλων των εποχών (Νοέμβριος). Αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα και όσα ζήσαμε μέσα στην πανδημία επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τους επενδυτές.
Πλέον, η προσδοκία για επιστροφή στην ομαλότητα, σε συνδυασμό με την σταδιακή εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και την εισροή τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρέχουν τη βεβαιότητα ότι ο κύκλος της πολύμηνης συσσώρευσης έχει οριστικά παρέλθει και ότι πλέον ανοίγει ένας νέος κύκλος, πιο φωτεινός και πιο κερδοφόρος.
Αυτή τη στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -11% από τις αρχές του 2020, και φαντάζει αδύνατο να αλλάξει κάτι δραματικά έως αύριο, τελευταία συνεδρίαση του έτους. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν καταγράψει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 40% μέσα στο έτος, ενώ η ετήσια πτώση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ανέρχεται στο -15%.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News